20230508 web El combat de les oblidades

'El combat de les oblidades' és el títol d’aquesta proposta de l’Hivernacle del Palau en format de ràdio teatre en directe que s’enregistrarà i es publicarà en format podcast a Palau Digital

El Petit Palau acollirà el proper dilluns 8 de maig, a les 19 h, El combat de les oblidades, un programa de ràdio teatre en directe que rememorarà la tasca de tres dones intel·lectuals relacionades amb el món de la música que, pel fet de ser dones, van veure com el seu paper quedava desplaçat de la centralitat de la qual gaudien els seus homònims masculins.

Durant un vespre, el Petit Palau es convertirà en un estudi de ràdio per recrear les històries de Maria Anna Mozart, Nadezhda Filaretovna Frolovskaya i María de la O Lejárraga. Conduit i guionitzat per la musicòloga i periodista Victòria Palma, la proposta comptarà amb la participació de grans veus estimades del món de la comunicació: Gemma Nierga, Raquel Sans, Elisenda Roca, Enric Calpena i Martín Llade.

Escrit a partir de vivències i reflexions de les protagonistes, i en companyia d'un personatge vinculat a les seves vides, el text dramatitzat anirà mostrant diferents perspectives de les trajectòries i experiències vitals de les tres protagonistes.  Amb direcció artística de Clara del Ruste i escenografia de Juli Sanjuan, es recrearà un estudi radiofònic per als assistents a l’acte. L’àudio d’aquesta sessió única s’enregistrarà en format podcast i estarà disponible de manera gratuïta a Palau Digital.

L’esdeveniment forma part de L’Hivernacle, un cicle que complementa la temporada musical del Palau amb divulgació, tallers, accions performatives, recitals, experimentació i joc, dins i fora del recinte modernista. Dins del cicle, l’activitat forma part dels Híbrids, activitats que repensen qüestions relacionades amb el fet musical, la creativitat i el patrimoni.

Sobre les protagonistes:

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart: clavecinista, compositora, mestra de música, tot i que la història només la recorda per haver estat la germana de Wolfgang Amadeus.

Nadezhda Filaretovna Frolovskaya: mecenes, amiga i gran confident de Piotr Ilich Txaikovski durant 14 anys i gairebé 1.200 cartes de correspondència. No es van veure mai en persona.

María de la O Lejárraga: escriptora, traductora, llibretista, dramaturga, política i feminista. Coneguda literàriament amb el pseudònim Gregorio Martínez Sierra.

Gemma Nierga, Victòria Palma, Raquel Sans, Elisenda Roca, Enric Calpena i Martín Llade reivindiquen al Petit Palau tres grans dones oblidades de la història de la música