Dilluns vinent, 9 de desembre, a les 20.30 h, el Palau de la Música Catalana acollirà la interpretació de les cèlebres Variacions Goldberg de Johann Sebastian Bach a càrrec del pianista rus Evgeni Koroliov. Deixeble dels mítics Heinrich Neuhaus i Maria Yudina, Koroliov ha consagrat part de la seva vida a l'aprofundiment de l'estudi de l'obra del compositor alemany: "Si hagués d'endur-me a una illa deserta només una obra musical, triaria el Bach de Koroliov. El sentiria fins al meu darrer alè", va escriure el gran compositor hongarès György Ligeti.

El concert, que obre el cicle Palau 100 Cambra, presenta un dels quaderns per a música de teclat més especials de la producció de Bach. Una obra amb què Koroliov ha estat aclamat en places internacionals com el Festival de Salzburg, Bachfest de Leipzig, Bachfest de Montreal, Alte Oper Frankfurt i al Concertgebouw d'Amsterdam, entre d'altres.

La peça està formada per un conjunt de trenta variacions que se succeeixen després del tret de sortida de l'ària inicial. Les diverses variacions presenten els caràcters i les exigències acrobàtiques més dispars:  des dels episodis més introspectius que es fixen en la polifonia antiga fins a moviments de gran virtuosisme. Així, hi trobem tot un extens catàleg sonor d'emocions i desafiaments que es clou novament amb l'ària presentada a l'inici.

Evgeni Koroliov interpreta les Variacions Goldberg de Bach al Palau el proper dilluns