CASALS, Pau

El concert se celebrarà el 22 d’octubre i recordarà el llegat musical i humà del mestre en el marc del 50è aniversari de la seva mort

Antoni Ros Marbà, autor de la nova versió orquestral d’El Pessebre, dirigirà l’orquestra Franz Schubert Filharmonia i la Coral Càrmina

El pròxim 22 d’octubre es compliran cinquanta anys de la mort d’un dels noms més universals de la cultura catalana i referència internacional de la música del segle XX, el mestre Pau Casals.

Reconegut intèrpret del violoncel, extraordinari director d’orquestra, compositor i mestre de joves músics, va considerar la música com una expressió del compromís amb la pau i la dignitat de les persones. Per a retre homenatge al seu llegat humà i musical, la Fundació Pau Casals i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana han organitzat un concert per commemorar la fita de la seva mort.

El concert en homenatge al 50è aniversari de la mort de Pau Casals es durà a terme el pròxim 22 d’octubre a les 17.30 h al Palau de la Música Catalana de Barcelona. Amb motiu d’aquesta commemoració, s’estrenarà la versió orquestral reduïda de l’oratori El Pessebre de Pau Casals, que la Fundació Pau Casals va encarregar, amb seguiment i suport de la Sra. Marta Casals, al mestre Antoni Ros Marbà. El propòsit d’aquesta versió és permetre la seva interpretació per una formació orquestral reduïda, partint de la partitura original del manuscrit d’Enric Casals i mantenint totalment l’esperit i el caràcter d’aquesta obra. D’aquesta forma es garanteix que sigui més fàcil la interpretació d’aquest oratori amb orquestres més petites.

Sota la direcció d’Antoni Ros Marbà, els cantants encarregats d’interpretar aquesta versió tan especial amb la Coral Càrmina i la Franz Schubert Filharmonia seran Mireia Tarragó, soprano; Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano; David Alegret, tenor; Joan Martín-Royo, baríton i Pau Armengol, baríton.

Sobre El Pessebre

El Pessebre va néixer de l’amistat de Pau Casals i Joan Alavedra, que des de 1939 compartiren casa i exili a Prada de Conflent. El Nadal de 1934, Alavedra va escriure El Poema del Pessebre per a la seva filla, i l’any 1943 el va presentar als Jocs Florals. Impressionat per la senzillesa i la força dels versos, Casals el va musicar i amb l’orquestració del seu germà, Enric Casals, va poder ser estrenat a Mèxic l’any 1960.

Pau Casals va poder dirigir El Pessebre més de 60 vegades als Estats Units, Mèxic, França, Alemanya, Anglaterra, Grècia, Itàlia, Argentina, Hongria, entre d’altres, i també a la Seu de les Nacions Unides a Nova York, l’any 1963. A Barcelona es va sentir per primera vegada el 23 de desembre de 1967 al Palau de la Música Catalana, sota la direcció d’Enric Casals.

Estrena de la versió orquestral reduïda d’'El Pessebre' de Pau Casals, en el 50è aniversari de la seva mort, al Palau de la Música Catalana