Festa de la Música Coral

Es convoca el III Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català, per incentivar la nova creació coral catalana i internacional. El certamen, organitzat per l’Orfeó Català, convida els compositors –sense límit d’edat ni procedència– a presentar obres corals amb un alt nivell d’exigència, aptes tant per a cors amateurs com professionals, en les diferents categories proposades: cor mixt, veus iguals (cor femení) i cor infantil. Les obres presentades han de ser originals, no estrenades ni premiades amb anterioritat en cap altre concurs.

El Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català atorga premis per valor de 5.000 euros, tot destacant-hi el premi a la millor composició coral per a cor mixt, dotat amb 2.500 euros, que porta el nom de Premi Maria Font Bernaus, en memòria del seu compromís, dedicació i suport durant molts anys a l’Orfeó Català i els seus valors fundacionals. Els altres premis, per a composicions per a cor de veus iguals (cor femení) i cor infantil, tenen una dotació de 1.000 euros, i hi ha una menció especial per a la millor obra sobre text en català.

El jurat del III Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català  està format pels directors i compositors de prestigi internacional següents: Carles Prat Vives, compositor; Gerard López Boada, compositor; Elisenda Carrasco, directora del Cor Femení Voxalba; Xavier Puig, director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, i Simon Halsey, director artístic dels cors de l’Orfeó Català, com a president del jurat.

En les dues anteriors edicions del Concurs han resultat premiades les obres dels compositors Joan Magrané, Gerard López Boada, Josep Maria Guix, Mariona Vila, Carles Prat Vives, Llorenç Balsach i Paul Ayres, entre d’altres.

VIII Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral

Paral·lelament, la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC) convoca els VIII Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral per a composicions sobre text català i harmonitzacions de cançons tradicionals catalanes de nivell de dificultat mitjà, en dues categories: veus mixtes i veus iguals. El jurat dels VIII Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral està format per:Xavier Pastrana, Montserrat Rios, Josep Lluís Valldecabres, Bernat Vivancos i Pere-Mateu Xiberta.

Les obres premiades seran editades per la FCEC, publicades en la seva “Col·lecció Coral” i distribuïdes a totes les entitats federades i d’altres que ho demanin.

La convocatòria dels dos premis, ambdós celebrats biennalment, ja està oberta i amb la mateixa data límit de lliurament d’obres: el 31 de gener de 2019. El veredicte es farà públic durant el mes de juliol del 2019.

Festa de la Música Coral: estrena de les obres premiades

Així mateix, les obres premiades s’estrenaran en el marc de Festa de la Música Coral que tindrà lloc el 23 de febrer de 2020 al Palau de la Música Catalana. La Festa de la Música Coral, organitzada per l’Orfeó Català, és una celebració de tota la família coral catalana, gràcies a la col·laboració imprescindible de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). L’esdeveniment facilita alhora la nova creació de música coral, tant a nivell nacional com internacional, i la recuperació significativa del patrimoni musical de compositors catalans d’èpoques anteriors.

Història de la Festa de la Música Catalana

L’any 1904 l’Orfeó Català va promoure la primera Festa de la Música Catalana. Una Festa que s’esdevingué entre els anys 1904 i 1922. Prenent com a model els Jocs Florals de poesia organitzats per l’Ajuntament de Barcelona, la Festa de la Música Catalana tenia com a finalitat impulsar la composició coral i instrumental i premiava en diverses categories les millors composicions (per a veus mixtes, veus blanques, cors d’homes, cors femenins, composicions de cambra, simfòniques, etc.).

La Festa de la Música Catalana es va crear amb la intenció d’incrementar el catàleg coral d’autors catalans en una època de plena efervescència del món coral, amb la creació de noves corals, orfeons, però amb una evident i limitada producció coral d’autors catalans. El 28 de febrer de 2016 es va recuperar la iniciativa, adaptada a les necessitats i circumstàncies del segle XXI, i va gaudir d’un gran èxit de participació.

Es convoca la tercera edició del Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català