El concert, el primer per a Simon Halsey com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català, serà retransmès en directe per TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música

El Palau llança un nou CD, Nadales del Concert de Sant Esteve

El proper 26 de desembre, a les 19 h, tindrà lloc el tradicional Concert de Sant Esteve, que enguany serà dedicat al 125è aniversari de l’Orfeó Català. El primer Sant Esteve per a Simon Halsey com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català. Amb el títol “Escrit a les estrelles”, els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau il·luminaran un any més el Palau amb els seus cants. El concert es retransmetrà en directe per TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música. Marc Rosich en signa la direcció d’escena i la dramatúrgia amb les estrellescoma fil conductor. Així, bona part de les peces cantades pels cors tenen com a protagonistes els estels, des de les nadales dedicades a l’estrella de Nadal fins a L’estel de Pau Casals. Els poemes catalans que les dues actrius (Mercè Arànega i la petita Aina Quiñones) recitaran al llarg de la vetllada també tenen aquest nexe temàtic, i confegiran d’aquesta manera un tot orgànic en què música i text es donaran la mà.

El concert
La primera meitat del concert estarà centrada en l’imaginari nadalenc amb les nadales tradicionals, i presentarà, com a imatge icònica, la cadira on el més petit de la casa s’enfila per recitar el poema après de memòria. La segona part del concert estarà dedicada a homenatjar tres personalitats: Ramon Llull, William Shakespeare i Enric Granados, dels quals s’han commemorat els 700, 400 i 100 anys del traspàs, respectivament, aquest 2016.

El concert començarà amb nadales com Rústec villancet (Lluís M. Millet), Aubada (Miquel Tortell), Star carol i Dormi Jesu (John Rutter), Nit de reis (Josep Vila i Casañas), Nachtlied, op. 71 núm. 6 (Felix Mendelssohn), Dimoni pelut (Guida Sellarès), Collarets de llum (Elisenda Carrasco) i Schedryk (Mikola Leontovitx), i les tradicionals Fum, fum, fum, El primer Nadal, La llum de l’estrella i El dimoni escuat. Aina Quiñones i Mercè Arànega donaran pas en aquesta primera part a intervencions dels cors recitant fragments de poemes de Josep Maria de Sagarra, Joan Salvat-Papasseit, Josep Pedrals, Apel·les Mestres i Jacint Verdaguer relacionats amb les estrelles.

Ja a la segona part es recitaran fragments d’obres de Ramon Llull, William Shakespeare, Joan Salvador-Papasseit i Narcís Comadira. Quant als cors, l’Orfeó Català interpretarà O Magnum mysterium de Morten Lauridsen; el Cor de Cambra cantarà Three Shakespeare songs de Vaughan Williams; i el Cor de Noies, el Cor Infantil, l’Orfeó i el Cor de Cambra cantaran junts un fragment del Cant de les estrelles d’Enric Granados, en homenatge a aquest compositor molt vinculat al Palau i un dels primers socis de l’Orfeó Català. També s’hi escoltaran, entre d’altres, el Gloria de György Orbán, el primer moviment dels Chichester psalms de Leonard Bernstein i el fragment “L’estel” d’El pessebre de Pau Casals.

Per al director anglès Simon Halsey aquest serà el primer Concert de Sant Esteve. Halsey pujarà a l’escenari a dirigir algunes de les peces, al costat de la resta de directors i directores de l’Escola Coral de l’Orfeó Català. “Per a mi és un privilegi poder participar-hi per primera vegada. A més d’honorat, estic molt il·lusionat de dirigir aquest concert al costat de col·legues de totes les edats”, afirma Halsey, que afegeix que “sens dubte el Concert de Sant Esteve és una de les fites més importants al Palau de la Música Catalana i tots hem treballat molt per oferir-vos allò que millor sabem fer: contagiar entusiasme, sentir-nos una «família» i aspirar a tenir un món millor per mitjà del cant i la música”.

Cal subratllar que el Concert de Sant Esteve és un dels concerts nadalencs amb més tradició d’Europa, fins i tot superant el Concert d’Any Nou de Viena. El Concert de Sant Esteve s’ha celebrat des de l’any 1913, només interromput per circumstàncies excepcionals, com la Guerra Civil, la primera postguerra, la gran nevada del 1962 o la reestructuració del cor.

Presentació del cedé Nadales del Concert de Sant Esteve
El Palau de la Música Catalana presenta el primer volum d’una nova col·lecció discogràfica que vol posar en valor les actuacions dels cors de l’Orfeó Català. Amb el títol Nadales del Concert de Sant Esteve, aquest primer volum és una selecció d’algunes de les peces més destacades de les darreres edicions del tradicional Concert de Sant Esteve, que any rere any milers de persones segueixen per TV3 i Catalunya Música, i que han estat gravades per Catalunya Música. El CD inclou un total de 22 temes, d’enregistraments des del 2011.

El repertori inclou les tradicionals i emblemàtiques nadales: Joia en el món, Els àngels de la Glòria, Allà sota una penya, Les dotze van tocant, El noi de la mare, entre d’altres. També presenta des de repertoris clàssics, com obres de Praetorius, Britten o Mendelssohn; versions de nadales actualitzades amb noves harmonitzacions, com Fum, fum, fum de Jordi Domènech o Les bèsties del Naixement d’Albert Guinovart; així com noves creacions nadalenques de John Rutter (Dormi Jesu), al costat d’estrenes com Misere d’Eva Ugalde i Natus est in Bethleem de Xavier Sarasola.

A més, el disc també conté dos temes enregistrats al Petit Palau el darrer mes de novembre per poder incloure la participació de Simon Halsey, nou director artístic dels cors de l’Orfeó Català des del mes de setembre passat, i Pablo Larraz, sotsdirector de l’Orfeó Català. El disc inclou com a darrera peça El cant de la Senyera de Lluís Millet amb lletra de Joan Maragall, obra que sempre s’interpreta com a cloenda del Concert de Sant Esteve amb tots els cors i el públic cantant junts l’himne de l’Orfeó Català.

Tots els enregistraments del CD els han fet els equips tècnics de Catalunya Música.

Els cors de l’Orfeó Català presenten el Concert de Sant Esteve “Escrit a les estrelles”, amb direcció escènica de Marc Rosich