El proper dilluns, 5 de febrer (Sala de Concerts, 20.30 h), la pianista Elisabeth Leonskaja, tota una llegenda del piano de les últimes dècades, torna al Palau de la Música Catalana per interpretar les tres darreres Sonates de Beethoven. Amb un repertori fet a la seva mida, portarà a l’escenari modernista les últimes obres del compositor ja sord, carregades de malenconia i alhora maduresa, característiques d’aquest repertori del mestre alemany.

Leonskaja, que és un referent internacional gràcies a l’elegància i l’instint natural envers l’instrument, oferirà en el cicle Palau Piano la Sonata núm. 30, en Mi major, op. 109, la Sonata núm. 31, en La b major, op. 110 i la Sonata núm. 32, en Do menor, op. 111. Aquestes tres obres formen una trilogia de tancament pel que fa al gènere de sonata a l’obra de Beethoven, marcada per un aprofundiment en el contrapunt i una escriptura extrema que porta la sensibilitat i la introspecció del compositor als seus límits.

Elisabeth Leonskaja, nascuda a Tbilisi (Geòrgia), en el si d’una família russa, sempre ha estat fidel a si mateixa i a la seva música, tot seguint els passos dels grans músics de l’era soviètica, com David Oistrakh, Sviatoslav Richter i Emil Gilels. La seva evolució musical, des que als 11 anys va oferir el seu primer concert, i després de guanyar els concursos internacionals de piano més importants, ha estat influenciada decisivament per la col·laboració amb Sviatoslav Richter, que en va reconèixer el talent i va fomentar el seu desenvolupament musical. La mútua col·laboració musical i l’amistat personal va perdurar fins a la mort de Richter el 1997. El 1978 Elisabeth Leonskaja va deixar la Unió Soviètica per establir-se a Viena. La seva sensacional actuació al Festival de Salzburg el 1979 va marcar el principi de la seva fructífera carrera, que inclou actuacions amb les millors orquestres i directors del món i una discografia extensa i destacada amb nombrosos premis. A Àustria ha estat distingida amb la Medalla d’Honor de la Konzerthaus de Viena i la Medalla d’Honor d’Àustria (2006).

Elisabeth Leonskaja presenta les tres darreres Sonates de Beethoven, al cicle Palau Piano