El proper diumenge 19 de març (18 h, Sala de Concerts), el Palau de la Música Catalana presenta el duo format pel violinista Pinchas Zukerman i el pianista Yefim Bronfman, dos músics enormement respectats pel seu talent i la seva imaginació creativa. Aquests dos gegants del panorama actual han inclòs aquest concert del cicle Palau 100 en la gira europea que duen a terme amb un programa que barreja temperament, tècnica i energia, centrat en la música de tres grans: W. A. Mozart, F. Schubert i L. van Beethoven. Una gira que va començar ahir a Copenhaguen, recalarà demà a Sant Petersburg, divendres a Milà, dissabte a Nàpols, diumenge a Barcelona i que es clourà el 20 de març a Berlín.

El concert començarà amb la Sonata en Do major de Mozart, publicada a Viena el 1781 amb cinc sonates més, de les quals un crític de l’època va dir que “eren unes Sonates úniques en el seu gènere; l’acompanyament del violí combinat amb el piano exigeix que el violinista sigui tan bo com el pianista”. Tot seguit, la Sonata “Duo” per a violí i piano en La major de Schubert, composta el 1817 i publicada per Diabelli el 1851, després de la mort del compositor. Aquesta obra, de ple lirisme romàntic, mostra els accents més expressius i les dinàmiques més contrastants entre els dos instruments. Finalment, ja a la segona part, es completarà el triangle vienès amb la Sonata per a violí i piano, op. 24, “Primavera” de Beethoven, en la qual ja es troben recursos expressius molt més complexos i expansius per al violí.

Pinchas Zukerman (Tel Aviv, 1948) ha estat un fenomen al món de la música durant més de quatre dècades. El geni musical, la tècnica prodigiosa i el seu nivell artístic han captivat tant el públic com la crítica, de la mateixa manera que el seu magnetisme i passió han inspirat els artistes més joves. A més, l’entusiasme per la pedagogia l’ha portat a desenvolupar programes innovadors al Regne Unit, els Estats Units, la Xina, Israel i el Canadà. Aquesta temporada 2016-17 és, per vuitena vegada, principal director convidat de la Royal Philharmonic Orchestra, i també actuarà amb les principals orquestres com a director i solista convidat. I completa la temporada amb recitals per Europa amb Yefim Bronfman i concerts de cambra amb el Trio Zukerman. La seva discografia supera el centenar d’enregistraments, que li han proporcionat 25 nominacions i 2 premis Grammy.

Yefim Bronfman (Taixkent, Unió Soviètica, 1958) és reconegut internacionalment com un dels pianistes actuals més admirats. Convidat regularment per festivals, orquestres, directors i cicles de recitals importants, el seu domini tècnic, la seva força i un lirisme excepcional han estat sempre molt aclamats per la crítica i el públic. Ha actuat amb les millors orquestres i sota la direcció de les batutes més il·lustres del moment. Les seves actuacions recents l’han portat de gira per tot Europa, com a solista amb orquestra i en recital, i és així com ha continuant la seva llarga col·laboració amb Pinchas Zukerman. També explora el repertori de cambra juntament amb Martha Argerich, Magdalena Kožená, Anne-Sophie Mutter i Emmanuel Pahud, entre d’altres.

Una hora abans del concert, a les 17 h, tindrà lloc al Petit Palau (accés gratuït, aforament limitat) una nova conferència “Parlem de música” entorn del concert, a càrrec de Mònica Pagès.

El violinista Pinchas Zukerman i el pianista Yefim Bronfman actuen al Palau de la Música Catalana amb tres Sonates, de Mozart, Schubert i Beethoven