TRIO PEDRELL (c)Andrej Grilc

El programa també inclourà un Trio de Brahms i un de Xostakóvitx

Dijous 29 de febrer (Petit Palau, 19.30 h), el Trio Pedrell –format per Christian Torres (violí), Òscar Alabau (violoncel) i Jordi Humet (piano)– i la clarinetista Ona Cardona uniran el seu talent per oferir un programa en què destaquen quatre obres de la creació per a corda de la compositora catalana Elisenda Fábregas, amb les diverses possibilitats instrumentals que ofereix la formació de cambra. Així, a petició del Palau de la Música Catalana i en consideració de l’obra Fábregas, compositora convidada del Palau aquesta temporada, els joves músics interpretaran Ancient walls, per a violí sol; Wandering spirit, per a piano i violí; Masks, per a clarinet, violoncel i piano, i una de les seves obres més icòniques, “Image” de Portraits, per a clarinet, violí, violoncel i piano. El concert, corresponent al cicle Petit Palau Cambra, també inclourà dos referents del repertori per a trio, com el Trio per a violí, violoncel i piano núm. 1, en Do menor, op. 8 de Dmitri Xostakóvitx i el Trio per a clarinet, violoncel i piano, op. 114 de Johannes Brahms.

L’obra de la pianista i compositora Elisenda Fábregas (Terrassa, 1955), establerta actualment a Catalunya després de residir als Estats Units (1977-2010) i a Corea del Sud (2010-2021), es caracteritza pel seu caràcter descriptiu, colorista i brillant, en què es perceben accents tant mediterranis com nostàlgics. Una tria selecta del seu extens catàleg per a formacions diverses formen part de la seva residència artística al Palau aquesta temporada. La selecció inclou l’estrena de tres obres d’encàrrec del Palau: Oda a la fortalesa (som persones primer, dones després), que s’interpretarà al costat de la Novena Simfonia de Beethoven, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès el pròxim 6 d’abril; un Quintet per a piano, a càrrec del Quartet Atenea i el pianista Jaeden Izik-Dzurko el pròxim 8 d’abril, i l’arranjament de la nadala La pastora Caterina, que es va estrenar al Concert de Sant Esteve passat. Com aquesta darrera, ja s’han escoltat també les obres Somnis radiants, amb el pianista Jaeden Izik-Dzurko, i Accents catalans, amb la Simfònica del Vallès. Finalment, a banda del concert del 29 de febrer, completaran la residència artística de Fábregas al Palau l’obra Bonna Domna, amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, el 28 d’abril, així com la conferència “So, música i física quàntica”, impartida per ella mateixa el dia 2 d’abril.

Sobre els intèrprets

Els membres del Trio Pedrell es van conèixer a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i el 2012 van crear aquesta formació amb què des de llavors han dut a terme un treball constant d’aprofundiment en el repertori per a trio amb piano, sempre amb l’objectiu compartit de presentar la música del passat al públic d’avui oferint-ne una lectura contemporània, honesta i apassionada. Es van formar com a conjunt al Màster de Música de Cambra a la Hochschule für Musik, Theater und Medien de Hannover, amb el professor Markus Becker, i paral·lelament han rebut consells i classes magistrals de professors destacats. Van ser premiats al 24è Concurs Internacional Paper de Música de Capellades, 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, IV Concurso Internacional de Música de Cámara Antón García Abril, 9è Concurs Internacional de Cambra de les Corts, al concurs Mi Primer Auditorio de la Fundación Più Mosso i a l’International Chamber Music Competition Pinerolo e Torino Città Metropolitana. El seu repertori inclou autors des del Classicisme fins a estrena d’obres actuals. El seu primer disc, Arrels, va rebre el Premi Enderrock 2018 de la crítica com a millor àlbum de clàssica. Ha actuat arreu d’Espanya, a Alemanya i la Xina.

Ona Cardona és una intèrpret de gran sensibilitat que combina l’actuació com a solista amb la música de cambra en un ampli repertori des del Classicisme fins a les estrenes contemporànies. Ha tocat a festivals internacionals i a les principals sales de l’Estat, en sales destacades europees i a la Xina. En el seu compromís amb la música actual, ha estrenat nombroses obres i li han estat dedicades composicions per C. Santos, A. García-Demestres, G. Brnčić, J. Rodríguez Picó, J. Philips, C. Ellerton, P. Faria Gomes, S. Carlile, M. Wolf, R. Samuel o H. Goldschmidt. En la seva discografia destaca el CD per al segell Columna Música que inclou l’estrena mundial Suite for solo clarinet de Michel Camilo, com també l’enregistrament del disc Chiaroscuro (Eudora Records), amb obres de Johannes Brahms, Robert i Clara Schumann, al costat del pianista Josep Colom, amb el qual actua habitualment. Graduada per l’ESMUC amb les màximes qualificacions, va obtenir un màster amb distinció a la Guildhall School of Music and Drama de Londres. També s’ha format al Royal College of Music de Londres i actualment està cursant el doctorat a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ha estat reconeguda amb nombrosos guardons: Concurso Nacional Intercentros de Grado Superior, Concurso Permanente de Juventudes Musicales de España i Premi de la Crítica d’El Primer Palau 2006, entre d’altres. També posseeix una àmplia experiència docent.

(fotografia del Trio Pedrell ©Andrej Grilc).

El Trio Pedrell i la clarinetista Ona Cardona interpretaran quatre obres de cambra d’Elisenda Fábregas el dijous 29 de febrer al Petit Palau