Pinchas Zukermann

Dijous que ve, 4 de març (Sala de Concerts, 20 h), el trio liderat pel violinista Pinchas Zukerman, reconegut com un gran virtuós i admirat pel seu lirisme, juntament amb la violoncel·lista Amanda Forsyth i el pianista Shai Wosner oferiran el primer concert del cicle Palau 100 que es pot celebrar aquesta temporada 2020-21 al Palau de la Música Catalana. En aquest concert, el cicle estrella del Palau presenta un programa variat de Sonates i Trios que inclou obres de Beethoven, Mozart, Fauré i Brahms.

El concert començarà amb les Variacions Kakadu, en Sol major, op. 121 de Beethoven, deu variacions basades en l’ària “Ich bin der Schneider Kakadu” de l’òpera Die Schwestern von Prag de Wenzell Müller. Les seguiran la Sonata per a violí en Mi menor, KV 304 de Mozart, escrita el 1778 durant la seva estada a París i l’única de les escrites en aquesta tonalitat, que traspua la tristesa per la mort de la seva mare, i Elegie, op. 24 de Gabriel Fauré. Dues obres de Johannes Brahms traçaran la recta final del concert, la Sonatensatz en Do menor i el Trio en Do major, op. 87, obra de maduresa en què la seva música és “més acurada, ben amanida i sensata”, segons explica el doctor en humanitats i divulgador musical Carlos Calderón al programa de mà del concert. 

Aquest concert substitueix el que havia d’oferir l’Orquestra Simfònica de la WDR de Colònia, dirigida per Cristian Măcelaru i amb Pinchas Zukerman i Amanda Forsyth com a solistes convidats, que va cancel·lar la seva gira a causa de les dificultats de mobilitat internacional derivades de la crisi de la COVID-19. Amb tot, el Palau manté la cita amb aquests gran solistes.

Pinchas Zukerman, amb una carrera exitosa des de fa cinc dècades, és un dels músics més reclamats i versàtils actualment, ja sigui com a solista de violí o viola, com a director o bé com a intèrpret de música de cambra. La bellesa del seu so i una musicalitat impecable es poden admirar en més d’un centenar d’àlbums, entre els quals ha aconseguit dos premis Grammy i més d’una vintena de nominacions. Ha compartit escenari en el transcurs de la seva carrera amb les orquestres més prestigioses del món a les sales de concerts més destacades. En la seva faceta pedagògica, Zukerman ha ensenyat en diversos centres de prestigi internacional, com la Manhattan School of Music de Nova York o el National Arts Center d’Ottawa.

Amanda Forsyth, guanyadora del Premi Juno, és considerada una de les violoncel·listes més dinàmiques de Nord-amèrica. Reconeguda com una recitalista, solista i músic de cambra eminents, col·labora amb les principals orquestres de tot el continent americà, d’Europa, l’Àsia i Austràlia. Per la seva banda, el pianista Shai Wosner ha atret el reconeixement internacional pel seu talent artístic, la integritat musical i una perspicàcia creativa excepcionals. Les seves interpretacions d’un ampli repertori, des de Beethoven i Schubert fins a Ligeti i la música actual, reflecteixen el seu grau de virtuosisme i curiositat intel·lectual.

El trio liderat per Pinchas Zukerman obre dijous el cicle Palau 100 del Palau de la Música Catalana