Roda de premsa Camarena

El concert al Palau inaugura una gira que portarà Camarena a diferents ciutats de l’estat espanyol

El tenor mexicà Javier Camarena, reconegut mundialment pel seu timbre vellutat i brillant, torna al Palau de la Música Catalana aquest dimecres 10 de gener (Sala de Concerts, 20 h) amb un programa amb cançons de Francesco Paolo Tosti, compositor romàntic italià, acompanyat del cubà Ángel Rodríguez, el seu pianista habitual. El concert, corresponent al cicle Palau Grans Veus i un dels imprescindibles d’aquesta temporada, inaugura la gira de presentació de Sogno Tosti Songs, el seu darrer enregistrament entorn l’obra d’aquest compositor conegut per la qualitat romàntica i melòdica de les seves cançons, que va viure entre 1846 i 1916. Javier Camarena va debutar al Palau el gener del 2021, en plena pandèmia pel coronavirus, tot constatant no només la seva generositat interpretativa, sinó també el talent i el mestratge en el cant. En aquella ocasió, el tenor va encisar el públic amb cançons i àries d’òpera italiana i francesa i també va oferir cançons i boleros populars d’Hispanoamèrica.

“Gairebé tots els grans de la lírica s’han deixat seduir en algun moment de la seva trajectòria per les melodies imaginades per Francesco Paolo Tosti, compositor, mestre de cant i cantant. El seu nom continua sent comú en recitals i concerts, i la vetllada d’avui n’és prova”, explica el periodista i crític musical Pablo Meléndez-Haddad al programa de mà del concert. “En aquest recital titulat Sogno (Somni), el tenor mexicà Javier Camarena s’endinsa en un repertori on destaca la perfecta unió entre música i escriptura vocal, una elegància natural i una bellesa en la línia de fàcil recepció”.

Nascut a Xalapa (capital de l’estat de Veracruz), Javier Camarena va ser descobert pel públic barceloní en una màgica representació de l’òpera L’elisir d’amore de Donizetti al Gran Teatre del Liceu, en el moment de plena emergència de la seva carrera internacional després de passar diversos anys a la companyia estable de l’Òpera de Zuric, de la qual va formar part entre el 2006 i el 2014. Reconegut el 2022 com el Cantant Masculí de l’Any per l’organització internacional Opera Awards, és l’únic cantant que ha fet un bis en tres produccions diferents del Met de Nova York: La Cenerentola (2014), Don Pasquale (2016) i La fille du régiment (2019). El tenor excel·leix en el registre agut i sobreagut, i és capaç d’interpretar de forma insuperable els rols del bel canto italià, a més de destacar per la capacitat de commoure el públic.

El tenor Javier Camarena torna al Palau de la Música Catalana per presentar el seu darrer treball amb cançons de Tosti