PRÉGARDIEN, Christoph Prégardien ©Jean-Baptiste Millot

Demà dimecres, 15 de març (Sala de Concerts, 20 h), el tenor Christoph Prégardien protagonitzarà una cita molt esperada per als seguidors del lied amb la interpretació de Die schöne Müllerin (La bella molinera) de Franz Schubert, en el 200 aniversari de la seva composició. Una tècnica vocal impecable, una musicalitat intel·ligent i una capacitat per arribar al cor del públic són alguns dels motius pels quals Prégardien és considerat un dels tenors més importants del món, venerat especialment en el gènere del lied. El cantant estarà acompanyat per Roger Vignoles, un dels pianistes més sol·licitats per acompanyar veus de gran categoria. Aquest concert, imprescindible del cicle Palau Grans Veus d’aquesta temporada, també s’emmarca dins la programació del cicle Schubertíada Barcelona, de l’Associació Franz Schubert, i del Barcelona Obertura Spring Festival.

La bella molinera és un cicle de vint cançons que Schubert va escriure l’any 1823, dos anys desprès de l’aparició del cicle de poemes de Wilhelm Müller en el qual es basa la partitura publicada el 1824. Schubert dibuixa un recorregut a través dels diferents estats anímics: il·lusió, alegria, esperança, enveja, tristesa, ràbia, desesperació i resignació, que afloren davant un amor no correspost emprant la natura com a mirall i amplificadora de les emocions humanes. “Schubert escriu una obra de música aparentment senzilla, amb formes estròfiques que subratllen l’esperit tradicional dels versos, complexa en la lectura minuciosa del personatge, una música que ens atrapa des de les primeres notes de “Das Wandern”, l’entusiasta crida a viure i a aprendre”, segons el què explica la divulgadora musical especialitzada en lied Sílvia Pujalte al programa de mà del concert. “Els poemes de Wilhelm Müller van cridar l’atenció de diversos compositors quan la tinta encara no s’havia assecat al paper; Schubert no va ser el primer a posar música a La bella molinera. Però va ser ell qui millor va llegir els versos i qui va donar transcendència a l’experiència vital d’un jove que ens parla d’una molinera que continua sent bellíssima dos-cents anys després”.

El tenor alemany Christoph Prégardien (1956) actua habitualment amb orquestres d’arreu. El seu ampli repertori orquestral inclou els grans oratoris barrocs, clàssics i romàntics, així com obres del segle XVII i del XX. La docència també és una part important de la vida artística del tenor; des del 2004 és professor de la Hochschule für Musik und Tanz de Colònia i, a més, imparteix habitualment masterclasses a joves cantants de tot el món. Per la seva banda, el pianista britànic Roger Vignoles (1945) és reconegut internacionalment com un dels millors pianistes acompanyants i és considerat una autoritat en el repertori de cançó. Ha organitzat i coordinat diversos festivals de cançons i cicles. Com a docent, és convidat a nombroses universitats i ofereix masterclasses a les principals ciutats d’Europa i Nord-amèrica.

(fotografia de Christoph Prégardien ©Jean-Baptiste Millot)

El tenor Christoph Prégardien cantarà el cicle de lied 'La bella molinera' de Schubert demà al Palau de la Música Catalana