Durant la seva estada a Barcelona, el quartet enregistrarà el Quartet núm. 1 de Guinjoan per a un CD monogràfic sobre el compositor

El Quartet Tana, una jove formació francesa revelació i especialitzada en música contemporània, actuarà el proper dimecres, 24 de febrer, al Petit Palau (20.30 h). Els membres del quartet, que han estat reconeguts per «The Guardian» com a intèrprets impecables, oferiran un programa amb obres d’Hèctor Parra –compositor convidat aquesta temporada al Palau–, Joan Guinjoan –que va ser-hi el compositor convidat la temporada 2012-13– i Claude Debussy.

El quartet format per Antoine Maisonhaute i Ivan Lebrun (violins), Maxime Desert (viola) i Jeanne Maisonhaute (violoncel), interpretarà per primera vegada a Barcelona l’obra Aracne-Quartet de corda núm. 3 d’Hèctor Parra. Una peça inspirada en el quadre Les filadores de Diego Velázquez i fruit d’un encàrrec del Wigmore Hall (Londres), Musée du Louvre (París), Konzerthaus (Viena) i les Nits de Clàssica (Girona), cicle que en va oferir l’estrena a l’Estat espanyol el 2015. Una partitura en la qual Parra, seguint la faula d’Aracne del pintor sevillà, afegeix als instruments una cinquena corda, que consisteix en un fil de seda, per introduir sons no musicals i simbolitzar alhora el teixit d’una teranyina.

El programa de concert també inclou el Quartet núm. 1 de Joan Guinjoan, dedicat a la seva vila natal, Riudoms. Es tracta d’una obra major del seu catàleg, d’estructura tradicional però recolzada en la llibertat de llenguatge que caracteritza l’obra del compositor. Els dies abans del concert, el Quartet Tana enregistrarà l’obra de Guinjoan, tot completant un CD monogràfic sobre el compositor català que editarà Solfa Recordings i que entre altres peces inclou l’obra coral Encara és temps de somniar? Encara, encarregada i interpretada pel Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

La vetllada es clourà amb l’únic quartet de corda que va compondre Claude Debussy, el Quartet en Sol menor, op. 10, una obra sensual, que combina llibertat rítmica i fluïdesa melòdica amb una estructura cíclica que s’allunya de les regles de l’harmonia clàssica.

El Quartet Tana es va formar el 2010 amb l’objectiu de promoure un repertori contemporani i fomentar la relació entre el compositor i l’intèrpret. Els seus membres no estableixen límits a l’hora de triar estils i gèneres i sovint presenten alhora repertori clàssic i obres contemporànies. La formació ha rebut un gran nombre de premis internacionals i ha actuat en diversos festivals i cicles de concerts de prestigi mundial. Aquesta temporada debuta a la Filharmònica de París i al Concertgebouw de Bruges, tot estrenant-hi el Quartet núm. 3 de Yann Robin, que el grup també interpretarà a la Konzerthaus de Viena, juntament amb l’esmentada obra d’Hèctor Parra.

D’altra banda, del 7 al 20 de març es podrà veure al Foyer del Palau de la Música Catalana una mostra del procés creatiu d’Hèctor Parra, gràcies a l’exposició d’alguns esquemes i resums de composicions que constitueixen tota una guia conceptual de l’art de Parra.

El Quartet Tana interpreta Parra, Guinjoan i Debussy al Petit Palau el 24 de febrer