Demà dimarts, 3 de febrer (20.30 h), tindrà lloc el segon concert del cicle Intèrprets Catalans, en el qual es proposa un recorregut musical guiat pel Quartet Qvixote que ens durà fins a l’acció plàstica de l’artista Perejaume, Alzina Muntanera. Una acció en què l’arquitectura de Domènech i Montaner treu a ballar una alzina a la Sala de Concerts,amb música composta per a l’ocasió per Pascal Comelade. Perejaume convida a desdibuixar així els límits entre l’art i la natura per sorprendre i meravellar amb senzillesa.

La proposta s’emmarca en el diàleg del Palau de la Música Catalana amb les arts plàstiques, impulsat des de fa tres anys per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. En aquesta ocasió, la música del Quartet Qvixote, formació catalana nascuda el 2006 integrada pels violinistes Daniel Cubero i Maria Sanz, el viola Bernat Bofarull i el violoncel·lista Amat Santacana, servirà de preludi a l’acció plàstica. El quartet interpretarà obres de Britten, Haydn, Janáček i Arvo Pärt, que ompliran el vespre de virtuosisme i d’una espiritualitat en què tot és possible. El recorregut musical portarà el públic fins a la proposta forestal de Perejaume, que compta amb una composició expressa de Pascal Comelade.

Programa del concert

Obriran el concert els Tres Divertimenti de Benjamin Britten, obres de joventut que es van publicar pòstumament el 1983. Es tracta de tres peces de caràcter individual que havien de formar part originalment d’una suite de cinc moviments per a quartet de corda. De Haydn s’interpretarà el Quartet en Si bemoll major, op. 50, el primer dels sis quartets que Haydn va dedicar al seu patró, el rei Frederic Guillem II de Prússia, raó del sobrenom “Prussians”. Ja en la segona part, el Quartet Qvixote oferirà Summa d’Arvo Pärt, una exposició de les experiències de vida després d’una etapa de profunda espiritualitat i que inicialment era una peça litúrgica per a quatre veus solistes basada en la versió llatina del Credo; l’any 1990 Pärt en va fer la versió per a quartet de corda. I abans de l’obra de Comelade s’interpretarà el Quartet de corda núm. 1, “Sonata a Kreutzer” de Leoš Janáček, inspirat en la novel·la homònima de Lleó Tolstoi.

El diàleg amb les arts plàstiques

Des de fa dues temporades la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha iniciat diferents iniciatives per fomentar el diàleg entre l’arquitectura modernista del Palau i altres arts plàstiques. Després de les experiències amb Bill Viola, Antoni Tàpies, i la temporada passada amb Louise Bourgeois, Eulàlia Valldosera i Pina Bausch, enguany el Palau convida a somiar a través de l’obra de tres artistes: Perejaume, Eugenio Ampudia i Joan Miró. Tres propostes que conviden a una reflexió sobre la creació generada entre la vigília i el somni, és a dir: sobre el naixement de mons imaginaris a partir de la dormició de la raó.

 

El Quartet Qvixote i l’art de Perejaume s’uneixen demà en un concert al Palau de la Música Catalana