ONCA (c) Àlex Tena

El proper dijous, 23 de gener (Petit Palau, 20 h), comença una nova edició del cicle ONCA al Palau que protagonitza l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) en coproducció amb el Palau de la Música Catalana. Seran quatre programes, un dels quals amb el Cor Jove de l’Orfeó Català. Aquest primer concert, amb el lema “La vall de Sorteny”, inclourà obres de Ricard Lamote de Grignon, Vaughan Williams, Rutter i Grieg. Segons Gerard Claret, concertino director de l’ONCA, es tracta d’un “programa dedicat a compositors romàntics que s’han inspirat en la música popular i els paisatges sonors rurals per crear obres clàssiques de gran poder descriptiu”.

Els concerts del cicle ONCA al Palau –excepte el que es farà amb el Cor Jove de l’Orfeó Català– formen part de la nova temporada de l’orquestra que, des de la idea “Paisatges”, presenta concerts temàtics per homenatjar la riquesa del patrimoni natural i paisatgístic del territori andorrà. En aquest sentit, durant els concerts es projectaran imatges de tres fotògrafs: concretament, Isidre Escorihuela il·lustrarà el concert d’aquest dijous.

En el segon programa (06.02.20, Petit Palau), “Les valls del Comapedrosa”, Dani Espasa, des del clavecí, dirigirà l’ONCA per primera vegada amb un programa de Vivaldi, Gerhard, Bach i Górecki, i amb la projecció de fotografies de Jaume Riba.

El tercer concert (08.03.20, Sala de Concerts, inclòs també al Cicle Coral Orfeó Català) comptarà amb el Cor Jove de l’Orfeó Català i serà dirigit pel seu titular, Esteve Nabona. S’hi podrà escoltar el Requiem de Duruflé i els himnes “Zadok the Priest” i “Let thy hand” dels Coronation anthems de Händel.

Finalment, el darrer programa (07.05.20, Petit Palau), que té com a lema “La vall del Madriu-Perafita-Claror”, serà dirigit per segon any consecutiu per Vera Martínez i compartirà la part solista amb Jonathan Brown, tots dos membres del Quartet Casals (violí i viola, respectivament). El programa inclourà Simfonies de Mozart i Haydn i s’hi projectaran fotografies d’Àlex Tena.

L’ONCA, impulsada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, va néixer l’any 1992 en el format d’orquestra de cordes, i el violinista andorrà Gerard Claret n’és el concertino director. Ha estat dirigida per Menuhin, Ros Marbà, Vila, Conti, Brotons, Brophy i Colomer, entre d’altres, i ha col·laborat amb solistes de prestigi, com Yepes, Victoria de los Ángeles, Claret, Rampal, Arimany, Achúcarro, Bros, Nucci, Carreras, Sebök, Aragall, Barrueco, Veloso, Rinaldi, Hendricks, Núñez i Amaral, entre d’altres. Ha enregistrat obres de Toldrà, Montsalvatge, Casals, Turina, Rodrigo, Manén, Lamote de Grignon, Guinovart i Rendine. Ha estrenat Gemini de Cervelló, Tres reflexos sobre una pastoral d’hivern de Montsalvatge i la Simfonia núm. 2, “Andorrana” de Rendine.

El proper dijous comença el cicle ONCA al Palau de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra