El proper dimarts, 28 de febrer (Sala de Concerts, 20.30 h), el Palau de la Música Catalana acollirà l’actuació del Quartet Zehetmair, encapçalat pel seu fundador, el violinista i director austríac Thomas Zehetmair. La formació, situada entre els millors quartets de corda del món, és coneguda per les seves refinades interpretacions intel·lectuals. Sempre compromesos amb la contemporaneïtat, els seus quatre virtuosos –el mateix Zehetmair (violí primer), Kuba Jakowicz (violí segon), Ruth Killius, (viola) i Christian Elliott (violoncel)– acrediten un nivell tècnic excepcionalment elevat i infonen a la seva música una combinació d’autenticitat i una expressivitat remarcable. En aquest concert corresponent al cicle Palau Cambra, la formació planteja un programa clàssic amb dues obres de Joseph Haydn, considerat el pare del quartet i de la simfonia, al costat d’una obra contemporània de Paul Hindemith.

La sessió de dimarts començarà amb el Quartet en Fa major, op. 3 núm. 5, “Serenade” de Haydn, una composició amable i eminentment clàssica que ha estat una mostra de com l’estil clàssic ha esdevingut una veritable lingua franca entre els compositors d’arreu. El seguirà el magistral Quartet núm. 5 de Hindemith, gairebé un homenatge al classicisme i d’una dificultat tècnica extrema que el músic va compondre el 1943 durant la seva estada als Estats Untis. Ja a la segona part, la vetllada es clourà amb la interpretació del Quartet en Do major, op. 76 núm. 3, “Emperador” de Haydn, una peça poderosa i gairebé simfònica. Considerada una de les obres cabdals per a aquesta formació de tota la història, el sobrenom li ve del fet que el seu segon moviment és un tema amb variacions tan celebrat que va servir de base per a l’actual himne d’Alemanya, escrit pel mateix compositor.

Thomas Zehetmair, deixeble del llegendari Nathan Milstein, és considerat un dels violinistes més versàtils i originals en plantejament musical dels nostres dies. L’any 1994 fundava el Zehetmair Quartet, formació de so extraordinari i amb actuacions caracteritzades per un enfocament primigeni i intransigent. Amb un repertori àmpliament conegut, el Quartet també captiva el públic amb la seva comprensió profunda de la música contemporània. Alguns dels seus enregistraments amb el segell ECM han estat guardonats amb els premis Diapason d’Or de l’Any, Gramophone Award (gravació de l’any) i l’Edison and Klara Prize a la millor producció internacional de l’any. L’àlbum més recent del conjunt està dedicat a Beethoven, Bruckner, Hartmann i Holliger.


El prestigiós Quartet Zehetmair interpreta Haydn i Hindemith en el seu debut al Palau de la Música Catalana