El pianista rus Nikolai Demidenko, reconegut pels seus virtuosisme, passió i musicalitat, oferirà el proper dijous, 14 de gener, a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana (20.30 h), un recital que inclou obres de Frédéric Chopin i dels autors russos Serguei Rachmàninov i Nikolai Médtner. Demidenko és un dels il·lustres representants de l’escola russa, deixeble de Dmitri Bashkirov, i reconegut  especialista en els compositors que integren aquest programa.

Demidenko obrirà el concert, que constitueix el seu debut en recital al Palau i inauguració del cicle Palau 100 Piano, amb Sis valsos i sis masurques de Chopin, una de les especialitats del pianista rus. El compositor polonès reformula el seu estil i desafia tècnicament l’intèrpret amb els valsos, mentre que en les masurques, inspirades en la seva Polònia natal, apareixen els seus contrastants estats d’ànim.

La segona part començarà amb les Variacions sobre un tema de Corelli, op. 42 de Rachmàninov, obra que demana a l’intèrpret atreviment, precisió i un sentit refinat de la melodia. El concert clourà amb dues obres de Médtner, autor contemporani de Rachmàninov: Tema i variacions en Do diesi menor, op. 55, obra d’evocacions tardoimpressionistes que impregnen cadascuna de les modulacions, i Dithyrambe en Mi bemoll major, op. 10 núm. 2, de to grandiloqüent i comunicatiu, tot seguint l’estil de la primera.

Nikolai Demidenko va estudiar al Conservatori de Moscou i va ser premiat al Concurs Internacional de Piano de Mont-real el 1976 i en el Concurs Internacional de Piano Txaikovski de Moscou el 1978. El 2014 va ser distingit per la Universitat de Surrey amb un doctorat honorífic com a reconeixement a la seva aportació en el camp de la música i a la Universitat, i és professor convidat d’aquest centre.

El recital de Demidenko obre el cicle Palau 100 Piano, que proposa deu concerts protagonitzats per alguns dels mites del teclat, intèrprets en estat de gràcia o valors emergents que convertiran la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana en un espai d’intimitat a través de la màgia del piano i amb programes d’envergadura tècnica i emocional. Les properes cites del cicle són les actuacions d’Iván Martín, Anna Gourari, Rudolf Buchbinder, Khatia Buniatishvili, Grigory Sokolov, Sir András Schiff, Luis Fernando Pérez, Benjamin Grosvenor i Lars Vogt.

El pianista rus Nikolai Demidenko obre el cicle Palau 100 Piano amb obres de Chopin, Rachmàninov i Médtner