BAGARÍA, Enrique (c)May Zircus

Dilluns que ve, 24 d’agost (Sala de Concerts, 20 h), el pianista barceloní Enrique Bagaríaguanyador de la 52a edició del Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona (2006), oferirà un recital al Palau de la Música Catalana, dins el cicle Estiu al Palau. Consolidat com un dels noms destacats de l’actual panorama pianístic espanyol, desplegarà el seu talent amb obres de Scarlatti, Brahms, Ravel i Rakhmàninov.

El recital començarà amb tres Sonates de Domenico Scarlatti, autor de més de cinc-centes cinquanta: peces brillants i concises en un sol moviment, d’una invenció melòdica i rítmica irresistible; Bagaría tocarà la K. 466, en Fa menor, la K. 141, en Re menor i la K. 27, en Si menor. Continuarà l’actuació amb 4 Klavierstücke, op. 119, el darrer recull que Brahms va escriure per al piano, integrat per quatre moviments plens de serenor i alhora resignació i esperança. Després, Gaspard de la nuit, cim del pianisme de Maurice Ravel i una de les grans pàgines per a piano del segle XX; un tríptic d’imatges molt evocadores basades en poemes d’Aloysius Bertrand i que Ricard Viñes va estrenar a la sala Érard de París el 9 de gener de 1909. Finalment, clourà el concert la Sonata núm. 2, op. 36 de Rakhmàninov, obra monumental i de gran riquesa sonora. El concert tindrà una durada aproximada de 70 minuts, sense pausa.

 

Sobre Enrique Bagaría

Nascut a Barcelona (1978), Enrique Bagaría va iniciar els estudis musicals amb Rosa Masferrer i Luiz de Moura Castro. Va obtenir el títol superior de piano al Conservatori Municipal de Barcelona. Continuà la seva formació a l’École Normale de Musique Alfred Cortot de París, Conservatori Superior de Música de Liceu, Escuela Superior Reina Sofía de Madrid i Richard Strauss Konservatorium de Munic. Paral·lelament a la formació va rebre classes magistrals dels mestres Alícia de Larrocha, Elisso Virsaladze, Josep Maria Colom, Andrzej Jasinski, Ralph Gothoni, Vitaly Margulis, Andrew Watts i Boris Petrushansky, entre d’altres.

Al llarg de la seva carrera ha rebut nombrosos guardons en concursos pianístics, tant nacionals com internacionals. Com a solista o amb orquestra, és habitual als principals escenaris, festivals i temporades de l’Estat espanyol, i en l’àmbit internacional destaquen les seves actuacions en sales a Sant Petersburg, Kíev, Milà, París, Roma, Bogotà, Xangai, Pequín, Nova York, Chicago, Brussel·les i Munic. Ha col·laborat amb els directors Valeri Gergiev, Vassili Petrenko, Yoon Kuk Lee, Francisco Rettig, Pedro Halffter, Eduardo Portal, Salvador Brotons, Manuel Galduf, Lucas Macías i Víctor Pablo Pérez. En l’àmbit de la música de cambra, destaquen els duos que forma amb els violinistes Josep Colomé, Aitzol Iturriagagoitia i el violista Joaquín Riquelme. Així mateix, ha col·laborat amb nombrosos músics i formacions de cambra. 

Ha enregistrat la integral de la música per a piano de Jordi Cervelló (Columna Música). Amb Eudora Records ha publicat el CD Enrique Bagaría plays Haydn, la integral dels Quartets de Brahms amb piano, al costat dels músics que integren The Brahms Project (Josep Colomé, Joaquín Riquelme i David Apellániz) i les Sonates de violí i piano de Debussy, Strauss i Janáček amb el violinista Aitzol Iturriagagoitia.

En l’àmbit docent, ha estat professor al Conservatori Superior de Música de l’Aragó i de l’ESMUC. Actualment és docent al Conservatori Superior de Música del Liceu, com a professor de piano, de música de cambra i de màster.

El pianista Enrique Bagaría torna al Palau de la Música Catalana amb obres de Scarlatti, Brahms, Ravel i Rakhmàninov