Antoni Ros Marbà dirigirà l’obra el proper 7 de juliol, amb l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i l’OBC

El proper dia 7 de juliol, el Palau de la Música Catalana acollirà la recuperació de la Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort. Un concert en què participarà l’Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció del mestre Antoni Ros Marbà. La peça, d’uns 50 minuts de durada, tornarà a sonar a l’escenari modernista 48 anys després de la seva estrena en aquesta mateixa sala.

L’obra, que va guanyar el primer Premi de l’Orfeó Català convocat l’any 1963, i que va ser atorgat a Blancafort el 1965, va ser estrenada al Palau el 8 de març de 1968 per l’Orfeó Català i l’Orquestra Ciutat de Barcelona, dirigits per Lluís M. Millet, que la va qualificar com a “obra mestra de la música catalana”. Des de llavors no havia tornat a ser interpretada.

“Voldria haver escrit la més bella partitura de la meva vida, la més sentida, la més noble, la més autèntica”, explicava el mateix Blancafort. L’obra, sens dubte la seva composició més ambiciosa i possiblement una mostra única del patrimoni musical català, és un “càntic de lloança i acció de gràcies a Déu pel do de la música”, segons Blancafort.

Amb aquesta obra Blancafort culminà el desig de construir una composició d’esperit religiós. La partitura consta de sis estampes simfonicovocals, a manera de cantata per a cor i orquestra. El text, escrit originàriament en llatí, va ser traduït pel mateix Blancafort al català, condició indispensable per poder presenta-la al concurs convocat per l’Orfeó.

La versió que escoltarem el proper 7 de juliol serà en llatí (la versió original). El concert, inclòs en el Cicle Coral Orfeó Català, es completarà amb la Cinquena Simfonia de Txaikovski.

El Palau recupera la Cantata Virgo Maria de Manuel Blancafort