El proper dijous 14 d’abril (20.30 h), el cicle Palau 100 Grans Veus rep el baríton alemany Matthias Goerne per oferir el monumental Winterreise (Viatge d’hivern) de Franz Schubert, en un muntatge il·lustrat amb videoprojeccions del sud-africà William Kentridge, artista convidat d’aquesta temporada del Palau de la Música Catalana. Aclamat internacionalment pels seus dibuixos, pel·lícules i produccions teatrals i operístiques, Kentridge signa aquest muntatge coproduït i encarregat per diferents teatres i festivals, entre els quals el Lincoln Center de Nova York i el Festival d’Ais de Provença. Artista i cantant han unit talent, juntament amb el pianista Markus Hinterhäuser, els quals per mitjà d’escenografia, vestuari i disseny de llums endinsen el públic vers els sentiments més íntims d’aquest drama romàntic.

Winterreise és un cicle integrat per 24 lieder escrits a partir de textos de Wilhelm Müller que tenen com a subjecte principal l’amor no correspost. Les imatges de Kentridge subratllaran el caràcter fosc i de desesperació del jove protagonista i endinsaran el públic en els paisatges i les històries desolades i fredes que descriu Schubert. La producció de Winterreise de Schubert que es veurà aquest dijous al Palau de la Música ja s’ha ofert al Festival de Viena, Festival d’Ais de Provença (on es va estrenar el 2014), Holland Festival, Lincoln Center de Nova York, Sant Petersburg i Moscou, entre altres ciutats.

Deixeble dels mítics Dietrich Fischer-Dieskau i Elisabeth Schwarzkopf, Matthias Goerne, continuador i màxim exponent de la tradició liederista alemanya, és un dels vocalistes més reclamats internacionalment i convidat habitualment a festivals i sales de concerts de prestigi. El seu art ha quedat documentat en nombrosos enregistraments, molts dels quals han rebut premis prestigiosos, que inclouen quatre nominacions als Grammy, un premi ICMA i, recentment, el Diapason d’Or Arte. L’any 2001 va ser nomenat membre honorari de la Royal Academy of Music de Londres. El baríton és força conegut del públic català, ja que és artista habitual a la Schubertíada de Vilabertran.

Per la seva banda, William Kentridge és un dels artistes més preeminents de Sud-àfrica; la seva obra beu de diferents fonts per crear un univers complex en què el bé i el mal són forces complementàries i inseparables. Ha exposat a museus i galeries de tot el món, com ara la Documenta de Kassel, Museu d’Art Modern de Nova York, Albertina de Viena, i Jeu de Paume i Louvre a París. També ha realitzat produccions d’òpera, com La flauta màgica de Mozart, El nas de Xostakóvitx o Lulu de Berg. Ha rebut nombrosos premis i distincions, entre els quals el prestigiós Premi Kyoto, com a reconeixement per les seves contribucions en l’àmbit de les arts i la filosofia.

El Palau presenta una producció de Winterreise amb la veu de Matthias Goerne i imatges de William Kentridge