FERNÁNDEZ AGUIRRE, Rubén -ALEGRET, David - BEL, Sílvia

El pròxim dilluns 26 de febrer (Petit Palau, 19.30 h), el Palau de la Música Catalana retrà homenatge al compositor i director català Ricard Lamote de Grignon en el 125è aniversari del seu naixement, en un concert de cambra que comptarà amb el tenor David Alegret, el pianista Rubén Fernández Aguirre i l’actriu Sílvia Bel.

Ricard Lamote de Grignon (1899-1962), fill del compositor i també director i pianista Joan Lamote de Grignon i Bocquet, va donar continuïtat al llegat del seu pare en la consolidació del panorama musical de principis del segle XX. La seva obra, amb un estil entre el Noucentisme i la contemporaneïtat, abasta des de música simfònica a òpera, passant per obra coral, per a cobla i també lied, un gènere amb el qual va posar música als poetes més emblemàtics de la seva època. El concert vol oferir una pinzellada a l’obra de Ricard Lamote de Grignon, una obra que segons David Alegret és “plena d’elegància, equilibri, lirisme i contenció”, com recull l’intèrpret i doctor en musicologia Albert Fontelles en el comentari del programa de mà.

El concert començarà amb tres cançons del cicle Les violetes de Joan Lamote de Grignon (1872-1949), un cicle format per dotze cançons a partir de poemes d’Apel·les Mestres. El repertori seguirà amb Cant espiritual de Ricard Lamote de Grignon, una obra que parteix de la coneguda obra del poeta Joan Maragall, un autèntic cant a la vida que dona nom a aquest concert. A continuació es podrà escoltar una estrena absoluta, La gesta dels estels (segona sèrie), un cicle de tres cançons –“Cançó”, “La casa que vull”, “Quin dia clar”– escrit pel director i compositor català Miquel Ortega (1963), compost a partir de textos de Joan Salvat-Papasseit, de qui enguany es commemora el centenari del naixement. El concert finalitzarà amb composicions de l’homenatjat Lamote de Grignon, Plujeta lleu, Tot l’enyor de demà, Malenconia, Nadal, Per una Flor de romaní; cinc cançons de les Siete cancioncillas en estilo popular (un recull de set cançons sobre textos populars anònims dels segles XV i XVI), i finalment Cançó del capvespre i Cançó de la Francisqueta, totes dues del popularitzat cicle de cinc cançons sobre poemes de Josep Maria de Sagarra.

Durant el concert, en què l’actriu Silvia Bel recitarà alguns dels poemes del repertori, i que comptarà amb la interpretació del tenor David Alegret acompanyat pel pianista basc Rubén Fernández Aguirré, es projectaran alguns dibuixos obra de Ricard Lamote de Grignon.

El Palau de la Música Catalana ret homenatge a Ricard Lamote de Grignon amb David Alegret, Rubén Fernández i Sílvia Bel en un concert de cambra al Petit Palau