Màrius Sampere

Se’n presentarà la darrera antologia, hi haurà una exposició sobre la seva figura i la lectura d’una de les seves grans obres

Tres activitats recordaran Màrius Sampere, el poeta convidat de la temporada que ens va deixar el 26 de maig passat. El Palau proposta l’univers de salms del poeta barceloní, que reflexionen sobre l’origen i el final, fil conductor de la temporada.

Divendres 16 de novembre (19 h, Sala d’Assaig de l’Orfeó Català), amb la col·laboració de LaBreu Edicions, es farà una lectura íntegra de L’esfera insomne (Premi Lletra d’Or 2016), un monument poètic ferotge i tendre, metafísic i carnal, tràgic i irònic, ple d’amor i de mort. Serà un acte amb algunes de les millors veus poètiques del país: Esteve Plantada, Eulàlia Blay, Jaume C. Pons Alorda, Anna Gual, Marc Romera, Mireia Calafell, Lluís Calvo, Carles Duarte, Blanca Llum Vidal, Ester Andorrà, Mireia Vidal-Conte, Anna Pantinat, Francesc Gelonch, Nú Miret, Míriam Cano, Ignasi Pàmies i Jordi Valls.

El Palau tornarà a apropar-se a la poesia de Sampere el 28 de novembre (19 h, Sala d’Assaig de l’Orfeó Català) amb la presentació de l’antologia Descodificacions(Proa, 2018), una selecció representativa del poeta, que la va batejar com a “obra nuclear completa”. El llibre aplega alguns dels millors poemes de l’escriptor barceloní. L’edició, a cura de Carles Duarte i Mireia Vidal-Conte, permet homenatjar la trajectòria poètica d’un gegant de les lletres catalanes, que hauria fet noranta anys aquest desembre. Les dues activitats són d’accés gratuït amb aforament limitat.

A més, a partir del 16 de novembre i fins al 9 de desembre es podrà veure a la Sala Lluís Millet del Palau de la Música Catalana una mostra gràfica del poeta amb un visió inhabitual de la seva obra. Sota el títol “Mai no arribarà la fi del món” s’exhibeix una tria de l’obra plàstica abstracta i vibrant que completa l’univers del poeta català des d’una perspectiva diferent però igualment expressiva.

Màrius Sampere, com a poeta convidat, també és present amb els seus versos en tots els programes de mà de la temporada i un dels seus poemes formarà part del programa del tradicional Concert de Sant Esteve amb música composta per Joan Magrané.

Un “Palau samperià” forma part de L’Hivernacle del Palau de la Música Catalana, un espai simbòlic on s’ofereixen més de cinquanta activitats complementàries als concerts de la temporada i itineraris per comprendre i enriquir l’experiència musical. És una iniciativa creada per fidelitzar i iniciar a la música nous públics mitjançant activitats paral·leles, que teixeix col·laboracions amb altres entitats culturals i que convida l’audiència a ampliar els coneixements i enfocaments artístics de la temporada.

Exposició d'obra gràfica

Del 16 de novembre al 9 de desembre - Sala Lluis Millet

Mai no arribarà la fi del món

El món abstracte de Màrius Sampere també va veure la llum (i tenebra) en una obra gràfica insòlita que el públic del Palau podrà descobrir amb una tria d'algunes de les seves pintures més impactants. Colors i formes vibrants i un univers codificat que beu i completa el magma de la seva obra poètica.

El Palau de la Música Catalana ret homenatge a Màrius Sampere