A partir d'avui la Sala Lluís Millet acull de manera permanent el bust de Xavier Montsalvatge (Girona, 1912-Barcelona, 2002). En un acte de  reconeixement celebrat al Palau de la Música Catalana s'ha instal·lat l'escultura de bronze donada per l'Associació Xavier Montsalvatge Compositor. El bust, còpia en bronze de l'original, obra de l'escultor Manolo Hugué, s'ha col·locat a la Sala Lluís Millet al costat dels bustos d'altres músics i creadors il·lustres del país amb una vinculació especial amb el Palau de la Música Catalana, com Lluís Millet, Amadeu Vives, Rosa Sabaté, Eduard Toldrà, Pau Casals o Frederic Mompou.

Durant l'acte, la presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Mariona Carulla, juntament amb Xavier Montsalvatge fill i Llorenç Caballero han glossat la figura del compositor. A més, el pianista Stanislav Khristenko, guanyador de la 59a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals i del Premi Montsalvatge del mateix certamen, ha ofert un recital amb obres del compositor gironí.

Xavier Montsalvatge, un dels compositors catalans més reconeguts, va tenir un estreta relació amb el Palau de la Música Catalana, una sala que va acollir algunes de les seves estrenes. A més, com a crític de «La Vanguardia» assistia habitualment als concerts celebrats al Palau. La seva obra gaudeix d'una gran projecció internacional i s'ha convertit en una referència fonamental en la música contemporània del nostre país.

El Palau de la Música Catalana instal•la un bust de Xavier Montsalvatge a la Sala Lluís Millet