1_c_Matteo_Vecchi_Palau_0001N

Les dues institucions presenten també les seves activitats programades per a l’Any Domènech i Montaner

25 anys de Patrimoni Mundial per la UNESCO

El 4 de desembre del 1997, en una reunió a Nàpols, la UNESCO va declarar el Palau de la Música Catalana i l’antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau Patrimoni Mundial pel seu “valor universal excepcional”. Considerades obres mestres del modernisme català, se’n va apreciar la importància en l’aportació de noves solucions arquitectòniques, tipològiques i artístiques.

La UNESCO va reconèixer el Palau de la Música Catalana com una construcció exuberant amb estructura d’acer, espaiosa i plena de llum, decorada per una plèiade de grans artistes de l’època. Pel que fa a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, en destacà el disseny i la decoració, d’una gran audàcia i adaptats perfectament a les necessitats dels pacients que hi acollia.

Amb motiu de l’aniversari, els dos monuments  s’uneixen per celebrar-ho amb una visita combinada a preu reduït

Amb motiu de la celebració dels 25 anys de la declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO del Palau de la Música Catalana i el Recinte Modernista de Sant Pau, els dos espais monumentals s’uneixen per oferir una entrada combinada a preu reduït de 19 euros (la visita a cada un dels equipaments és de 16 €), que es podrà adquirir a través dels webs de les dues institucions entre l’1 de desembre del 2022 i el 6 de gener del 2023.  Amb aquesta entrada combinada es podran visitar les dues obres emblemàtiques de Lluís Domènech i Montaner a partir de l’1 de desembre i durant tot el 2023, any en què es commemora el centenari de la mort del genial arquitecte. Un cop hagi finalitzat aquest llançament promocional, el públic podrà continuar gaudint d’una entrada combinada als dos edificis a un preu general de 24 € (entrades a la venda a partir del 7 de gener). Aquesta entrada es podrà complementar amb una tapa (32 €) o amb un àpat (57€) al Cafè Vienès de Casa Fuster, una altra obra destacada de Domènech i Montaner.

L’objectiu és unir esforços i facilitar l’accés a dues de les obres més destacades de Domènech i Montaner i del modernisme català, la sala de concerts i l’hospital més especials i singulars del món, declarats fa 25 anys Patrimoni Mundial.

Per celebrar aquesta efemèride, el Palau de la Música Catalana dedicarà el concert de la Missa Solemnis de Beethoven del proper 21 de desembre amb l’Orchestre des Champs Élysées i el Collegium Vocale Gent sota la direcció de Philippe Herreweghe. Una obra que l’Orfeó Català va interpretar al Palau el juny de 1927 i del qual es conserva el que va ser el primer enregistrament de la peça a nivell mundial i que es pot escoltar al catàleg digital del Centre de Documentació de l’Orfeó Català. Cal destacar que el bust de Beethoven presideix l’escenari de la Sala de Concerts i que representa la música clàssica universal.

Per la seva banda, el Recinte Modernista de Sant Pau celebra l’aniversari amb una exposició de fotografies dels primers treballs de restauració i recuperació de l’Hospital, que testimonien el despertar de la consciència de la seva singularitat des de finals dels anys 1970. A partir d’aquell moment, cristal·litza la voluntat d’apropar-se a la ciutadania com a valor patrimonial, tot compatibilitzant-lo amb l’activitat sanitària que s’hi segueix desenvolupant. La culminació d’aquests esforços arriben amb la declaració de l’Hospital com Patrimoni Mundial per la UNESCO –únic cas al món d’un hospital en actiu que ha aconseguit aquesta fita. L’exposició es podrà veure de l’1 de desembre de 2022 al 26 de març de 2023 i formarà part del recorregut de la visita del Recinte Modernista.

Commemoració de l’Any Domènech i Montaner

La col·laboració entre el Palau de la Música i el Recinte Modernista de Sant Pau continuarà durant la celebració de l’Any Domènech i Montaner el 2023, any en el qual es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte el 27 de desembre de 1923. Amb motiu d’aquesta efemèride, s’organitzen tot un seguit d’activitats que volen donar a conèixer al món la importància d’aquest artista que va establir les bases del Modernisme a Catalunya i que es va convertir en el referent dels arquitectes que van seguir el corrent imperant a les acaballes del segle XIX; fins i tot d’un geni inclassificable com Antoni Gaudí. Domènech i Montaner va ser un “mestre de mestres” i un autèntic home del renaixement: un humanista de personalitat artística polièdrica i amb una consciència social i de país superlatives.

Cada una de les institucions ha preparat tot un seguit d’iniciatives per celebrar l’Any Domènech i Montaner. D’una banda, el Palau de la Música Catalana proposa una programació que vol celebrar el geni de l’arquitecte des d’un punt de vista multidisciplinari; coherent amb el punt de trobada amb les arts i l’efervescència cultural que ha caracteritzat el temple modernista. Així, doncs, el catàleg d’activitats inclou conferències arquitectòniques, sessions divulgatives sobre els seus paral·lelismes amb la composició musical, una exposició sobre l’origen del recinte, visites arquitectòniques creatives, ludificades i virtuals, intervencions performàtiques a càrrec d’artistes, programació familiar, entre d’altres. Lluís Domènech Girbau, Òscar Tusquets, Juan de la Rubia, Jonathan Brown, los Sara Fontán, Eduard Escoffet o Maria Arnal són alguns dels còmplices d’una programació que cobreix des de la vessant més arquitectònica del creador del Palau, fins a l’experimentació al voltant del patrimoni modernista i la veu, passant per diferents formes de visitar l’edifici per a diferents públics. Podeu descarregar-vos aquí el dossier amb el detall de les activitats.

Per la seva banda, la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha publicat un llibre que recorre els 30 anys de la construcció de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a través d’alguns dels més de 2.000 plànols que se’n conserven, tot donant visibilitat al fons documental de la construcció de l’Hospital amb reproduccions de documents, plànols i dibuixos com a elements destacats. En el recorregut de la visita pel Recinte Modernista també s’instal·larà una mostra permanent amb reproduccions d’altra qualitat dels plànols produïts per Domènech i Montaner durant les diverses fases constructives. A banda, s’organitzaran més mostres temporals i de petit format sobre els mosaics historiats del pavelló de l’Administració i sobre l’arquitectura hospitalària que va inspirar Domènech i Montaner. Altres de les activitats programades inclouen concerts, tallers infantils i educatius, una lectura de poesia i dos cicles de conferències, que es duran a terme en col·laboració amb la Fundació Domènech i Montaner. Així mateix, el Recinte Modernista acollirà el Congrés Lluís Domènech i Montaner 2023 (organitzat pel CEDIM i els Ajuntaments de Canet de Mar i Reus) i el Congrés Internacional coupDefouet (organitzat per l’Ajuntament i la Universitat de Barcelona). Podeu descarregar-vos aquí el dossier amb el detall de les activitats.

Palau de la Música Catalana: més que una sala de concerts

Va ser construït entre el 1905 i el 1908 com a seu de l’Orfeó Català i finançat amb fons procedents de subscripció popular. El Palau de la Música Catalana és una perla arquitectònica del modernisme català, l’única sala de concerts declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO. A més s’ha erigit en patrimoni simbòlic i sentimental de tot un poble que s’identifica amb la seva història. El Palau de la Música Catalana acull més de 600 concerts l’any i reuneix més de 200.000 visitants nacionals i internacionals, i esdevé un punt de trobada ineludible de la vida cultural i social de Catalunya.

Sant Pau: un antic hospital, una joia modernista

El Recinte Modernista de Sant Pau és una de les obres més destacades de Lluís Domènech i Montaner. Després d’acollir durant gairebé un segle l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un ambiciós procés de rehabilitació ha permès recuperar el seu valor artístic. Sant Pau és propietat de la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, entitat que destina els beneficis del programa de visites a donar suport a l’activitat assistencial i investigadora de l’Hospital, i a impulsar diferents projectes d’acció social.

(fotografia del Palau de la Música Catalana ©Matteo Vecchi)

El Palau de la Música Catalana i el Recinte Modernista de Sant Pau s’uneixen per celebrar els 25 anys de la declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO amb una visita combinada a preu reduït dels dos equipaments