Amb el títol de “Quatre vegades vint” el Palau dedica al mestre tres concerts, una exposició i una trobada per dialogar-hi

El Palau de la Música Catalana dedica una programació especial al director i compositor Antoni Ros Marbà, figura de referència en la història recent de la música a Catalunya i un artista vinculat des de fa dècades a l’escenari modernista, amb motiu del seu 80è aniversari. Amb el títol de “Quatre vegades vint”, el Palau presenta tres concerts, una exposició i una conversa amb Antoni Ros Marbà, per retre-li homenatge.

Ros Marbà ha viscut alguns dels seus èxits més importants al Palau de la Música Catalana. Aquest escenari “ha estat per a mi com la meva segona casa”, explica el director d’orquestra. “Recordo els concerts del mestre Toldrà, quan jo encara era un adolescent. Després ja vaig començar a dirigir-hi i amb el temps és segurament la sala on he dirigit més vegades al llarg de la meva carrera. Per a mi seria impensable la meva pròpia vida sense aquesta casa il·lustre i al mateix temps tan simbòlica per a la nostra música i la pròpia ciutat de Barcelona”, afegeix.

La primera d’aquestes propostes arribarà aquest dissabte, 3 de març (Sala de Concerts, 17.30 h), amb la interpretació de la cantata infantil El concert desconcertant de Ros Marbà, amb lletra de Miquel Desclot. Una obra que va ser estrenada l’any 1987 i que enguany oferiran 112 cantaires del Cor Infantil de l’Orfeó Català i l’Orfeoi Txiki del Orfeón Donostiarra, sota la direcció de Manel Valdivieso. El concert es completarà amb obres Joan Llongueres i Josep Jordi Llongueres, que dirigirà Francesc Llongueres, amb el Cor Mitjans de l’Orfeó Català, el Cor Mozart i el Cor Corelli de l’Escola IPSI, i els Petits Cantors Amics de la Unió. Els cors estaran acompanyats per l’Orquestra del Conservatori del Liceu.

El segon concert dedicat al mestre serà el diumenge 11 de març (Sala de Concerts, 17.30 h). Un concert que comptarà amb l’Orquestra Simfònica Camera Musicae dirigida pel propi Ros Marbà, en què es presentarà un repertori que Ros Marbà ha escollit amb molta cura: la popular suite de l’òpera Els mestres cantaires de Nuremberg de Wagner i una obra imprescindible del gran repertori per a orquestra: la Simfonia núm. 1, en Do menor de Brahms.

La programació musical de “Quatre vegades vint” es completarà el 7 de maig amb un concert de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (Sala de Concerts, 19 h), dirigida per Ros Marbà, que inclourà tres sardanes del mateix compositor i director i l’estrena de la sardana Quatre vegades vint, també de Ros Marbà. El programa inclourà així mateix obres de Ferrer, Casals, Oltra, Garreta, Lamote de Grignon i Serra.

Amb motiu d’aquest homenatge, el Palau ha organitzat també una conversa oberta amb Antoni Ros Marbà el 10 d’abril (Petit Palau, 19.30 h) i que conduirà el periodista Joan Vives. La sessió, de caràcter gratuït, serà un repàs de la seva biografia artística vinculada al Palau, entre d’altres. Els actes d’homenatge es clouran el mes de maig amb una exposició al Foyer on s’exhibiran fotografies, programes de mà, manuscrits i documents històrics de Ros Marbà.

Sobre Antoni Ros Marbà
Ros Marbà és un nom fonamental de la cultura de les darreres dècades. Ha estat director titular de l’Orquesta Sinfónica de RTVE, de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, i de la Real Filharmonía de Galícia, i director musical de la Nederlands Kamer Orkest i de l’Orquesta Nacional de España. Com a director convidat ha estat al capdavant d’orquestres destacades d’arreu del món i va fer el seu debut l’any 1978 amb la Berliner Philharmoniker convidat pel mateix Herbert von Karajan. Entre els reconeixements que ha rebut, destaca el Premio Nacional de Música (1989), la Creu de Sant Jordi (1988), el Premi Internacional del Disc Arthur Honneger per l’enregistrament de Les set paraules de Crist de Haydn (1966), el Barclays Theatre Award a la millor producció operística al Regne Unit del 1997 per Idomeneo, re di Creta amb l’Scottish Opera i la Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu (2012). El 2009 dues prestigioses companyies discogràfiques, Warner Classics i Claves, van editar dos discos monogràfics de Ros Marbà dirigint la Real Filharmonía de Galícia, dedicats a Frederic Mompou i Manuel de Falla.

El Palau de la Música Catalana homenatja Antoni Ros Marbà en el seu 80è aniversari