La mostra, situada a la Sala Lluís Millet i al Foyer del Palau, es podrà visitar fins al 30 d’abril

Avui divendres, 7 d’abril, s’ha inaugurat l’exposició “Breath” de Kiki Smith al Palau de la Música Catalana. La mostra forma part del diàleg del Palau amb les arts plàstiques iniciat fa cinc anys i que ha presentat en anys successius obres de Louise Bourgeois, Joan Miró, Bill Viola, Antoni Tàpies, Eulàlia Valldosera, Perejaume i més recentment Jaume Plensa. Aquest mes d’abril el Palau proposa el diàleg de l’univers de Kiki Smith, excepcional artista americana, amb l’arquitectura modernista del Palau de la Música Catalana. L’exposició, que es podrà visitar fins al dia 30 d’abril, consta de sis gravats, vuit escultures, dos tapissos, quatre litografies, vuit dibuixos i tres vídeos, dels quals dos han estat creats per l’artista expressament per a aquesta mostra. L’exposició parteix d’un dibuix que l’artista va fer de la seva germana i la seva respiració.

L’exposició és una oportunitat per gaudir de l’obra d’una de les veus més importants de l’art actual. Les creacions de Kiki Smith tenen una iconografia molt marcada: el cos femení (associat a la vulnerabilitat i l’autoreferència), la natura (amb voluntat de llegir els atributs animals i la seva correspondència amb les qualitats dels humans) i la respiració o els ocells (en relació amb l’espiritualitat). Smith reinventa els mites i contes, amb una aparent innocència, des d’un punt de vista femení. Una de les seves obsessions: crear una galeria d’imatges per reparar una societat malalta amb ànsies de transcendir.

Així, en la mostra del Palau es podran veure obres que l’artista ha fet expressament (els vídeos Being i Water and the moon) i d’altres que mai no s’havien mostrat en públic (els dibuixos Water and the moon i les escultures Sending, Receiving, Posie i Heart in hand).

Sobre Kiki Smith
L’artista nord-americana Kiki Smith (1954, Nuremberg) és coneguda des de la dècada dels anys vuitanta per la seva pràctica multidisciplinària, que explora la condició humana i el món natural. La seva obra, en què fa ús d’una àmplia gamma de materials, està en desenvolupament i ampliació continus, i inclou escultura, gravat, fotografia, dibuix i tèxtil.

Els treballs d’Smith han estat motiu d’un gran nombre d’exposicions individuals arreu del món, entre les quals hi ha més de vint-i-cinc mostres en solitari en diferents museus. És membre de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres i de l’Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències, i ha estat distingida amb diversos premis, com la Medalla Nacional de les Arts (2012), lliurada per Hillary Clinton; el Premi Nelson A. Rockefeller, Purchase College School of the Arts (2010); la Medalla Edward MacDowell (2009); la Medalla Skowhegan d’escultura (2000), i el premi a la trajectòria professional de l’International Sculpture Center, entre d’altres. És professora adjunta de les universitats de Nova York i de Colúmbia, i la Pace Gallery (de Nova York) la representa des del 1994.

“Breath”. Kiki Smith.
Fins al 30 d’abril de 2017
Foyer i Sala Lluís Millet. Palau de la Música Catalana
Visita gratuïta amb l’entrada d’un concert o amb l’entrada de la visita guiada.

El Palau de la Música Catalana dedica una exposició a Kiki Smith