20200303-Lassus-Quartett.

I el dimarts 10 de març, també al cicle Intèrprets Catalans, l’Arts Quartet actuarà al Petit Palau

El proper dimarts, 3 de març (Petit Palau, 20 h), el Lassus Quartett oferirà, en el seu debut al Petit Palau, un programa que afirma el seu interès per no posar límits estètics a la recerca artística. Format per Joel Bardolet (violí I), Antonio Viñuales (violí II), Adam Newman (viola) i David Eggert (violoncel), el Lassus Quartet està dotat d’una gran personalitat, amb un repertori tradicional i contemporani per a quartet de corda, que aborda d’una manera rigorosa i singular. Al concert, corresponent al cicle Intèrprets Catalans, interpretarà obres de l’alemany Jörg Widmann i el català Joan Magrané, compositors convidats d’aquesta temporada del Palau, així com el Quartet la Caça de Mozart i una creació pròpia que proposa un mix de tres obres de John Cage, Orlando di Lassus i Thomas Adès.

El concert s’iniciarà amb l’estrena de la versió de l’any 2019 de Madrigal, quartet núm. 1 de Joan Magrané, un univers harmònic a partir de dos madrigals de Gesualdo (Io parto e non più dissi i Moro lasso). D’aquesta obra, Magrané explica que “el primer i tercer moviments són misteriosos i ondulants; el segon, més rítmic, però boirós. El quartet està tractat com un tot tímbricament homogeni i conté un diàleg constant entre les quatre veus”. El seguirà el Quartet núm. 3, “la Caça” de Jörg Widmann, una obra frenètica en què els binomis persecució-fugida i lluita-violència li donen l’aire d’un scherzo grotesc. Una creació en què els músics són tant caçadors com preses i que també inclou melodies de Robert Schumann, del qual Widmann és un gran admirador.

La segona part començarà amb una altra cacera: el Quartet en Si bemoll major, KV 458, “la Caça” de Mozart, un dels sis Quartets que va compondre sota la influència de Franz Joseph Haydn. El sobrenom “la Caça” prové del caràcter lluminós i despreocupat del tema inicial. Per tancar el concert, el Lassus Quartett desenvoluparà una interpretació que proposa difuminar les fronteres entre estils tan diversos com els de John Cage, Orlando di Lassus i Thomas Adès.

Establert a Suïssa des del 2015, el Lassus Quartett és un grup estable que pel seu treball continuat ja ha estat convidat a tocar en diversos festivals i cicles de música de cambra d’arreu d’Europa i d’Amèrica. Va debutar a Barcelona, al Palau de la Música Catalana, en el marc del Festival Internacional de Poesia de Barcelona (maig del 2019). També ha col·laborat amb el clarinetista Miquel Ramos en la darrera edició del Festival Internacional de Música de Wissembourg i a l’actual temporada de la Fundació Catalunya-La Pedrera, i ha participat a l’òpera Diàlegs de Tirant e Carmesina de Joan Magrané, presentada recentment al Gran Teatre del Liceu. El 2019 va publicar el primer enregistrament amb el segell Backlash Music, fruit d’una experiència de cinc dies assajant i gravant sense comunicació verbal. Un projecte denominat Music in silence i que s’ha vist plasmat en un film documental i el mateix CD, que inclou Ombre nel mattino di piero de Salvatore Sciarrino i el “Kyrie” i l’“Agnus Dei” (primer i cinquè moviments) de la Missa Mi-Mi (Missa quarti toni) de Johannes Ockeghem. També el 2019 va ser resident del centre internacional de música de cambra Yellow Barn (Putney, EUA) per interpretar el Quartet de corda núm. 2 de Morton Feldman.

 

El dimarts 10 de març l’Arts Quartet tocarà Txaikovski i Borodín al Petit Palau

El dimarts 10 de març (Petit Palau, 20 h), el cicle Intèrprets Catalans continuarà amb el concert de l’Arts Quartet, format Cristian Chivu (violí I), Alexandra Presaizen (violí II), Paul Cortese (viola) i Magdalena Cristea Popa (violoncel). La formació oferirà un programa íntegrament rus, amb obres de dos coetanis nascuts a Sant Petersburg: Aleksandr Borodín i Piotr I. Txaikovski. D’estils diferents, s’interpretaran el Quartet núm. 1, en Re major, op. 11 de Txaikovski, primera composició en forma de quartet d’un autor rus, i el Quartet núm. 2, en Re major de Borodín.

L’Arts Quartet és un grup de cambra estable que des del 1998 ha actuat en concert i recitals per tot Catalunya i per diverses ciutats d’Espanya i Europa. Va participar al cicle de cambra de L’Auditori des de la seva creació fins al 2010. En l’àmbit internacional, destaca la participació el 2009 al Festival de Puglia (Itàlia) com a representant i difusor de la música catalana. L’any 2004 va enregistrar el Quintet de Xavier Gols (Columna Música) amb el pianista Albert Guinovart. Com a conjunt instrumental ha realitzat nombrosos enregistraments de concerts en directe, retransmesos per Catalunya Ràdio i Radio Clásica de RNE, que han estat sempre molt ben acollits per la crítica. El repte que actualment es planteja l’Arts Quartet és donar a conèixer al públic el seu repertori, que abasta des d’obres clàssiques a d’altres actuals, amb profunditat i passió, tot posant la seva pròpia petjada interpretativa en l’obra cambrística dels compositors catalans.

El Lassus Quartett debuta al Petit Palau amb obres de Widmann, Magrané, Mozart i una creació pròpia