CUARTETO QUIROGA (c)Josep Molina

Demà, dimarts 16 de març (Sala de Concerts, 20 h), el Cuarteto Quiroga, considerat un dels grups més singulars i actius del panorama internacional, oferirà al Palau de la Música Catalana un concert amb obres de Mozart, Beethoven i Alban Berg. El Cuarteto Quiroga, format per Aitor Hevia i Cibrán Sierra (violins), Josep Puchades (viola) i Helena Poggio (violoncel), és reconegut per la crítica i el públic per la seva forta personalitat i unes interpretacions intrèpides i renovadores. La formació va rebre el Premi El Primer Palau 2005 i el Premi Nacional de Música 2018, entre d’altres.

Amb el títol “Πάθος: Actus Tragicus”, la formació iniciarà el concert amb el Quartet de corda núm. 15, en Re menor, op. 421 de Mozart, “el segon d’aquesta sèrie i l’únic escrit en mode menor, en un clar regust preromàntic”, explica el músic i crític Sergi Moreno Lasalle al programa de mà del concert. El seguirà el Quartet de cordes op. 3 d’Alban Berg, de “llenguatge atonal encara no dodecafònic”, que suposa la darrera de les obres escrites sota el mestratge de Schönberg i tanmateix la primera obra veritablement personal de l’autor”. I finalment, el Quartet de corda núm. 11, en Fa menor, op. 95, “Serioso” de Beethoven, que “presenta certes particulars que el fan únic”, explica Sergi Moreno. “El fet de ser un dels Quartets més curts fa que la seva música sigui molt concentrada”.

Corresponent al cicle Palau Cambra, el concert del Cuarteto Quiroga era previst el 9 de juny de l’any passat, dins la temporada 2019-20, però no es va poder fer a causa de la situació sanitària provocada per la COVID-19.

Sobre el Cuarteto Quiroga 

El Cuarteto Quiroga és internacionalment reconegut per la crítica i el públic per la forta personalitat del seu caràcter com a grup. Formació resident al Museu Cerralbo de Madrid i responsable durant anys de la Col·lecció Palatina de Stradivarius decorats del Palau Reial de la capital espanyola, el grup va néixer amb la voluntat de retre homenatge al gran violinista gallec Manuel Quiroga, un dels instrumentistes més importants de la història musical espanyola. Havent rebut formació de membres dels quartets Hagen, LaSalle i Alban Berg a l’Escuela Reina Sofía, Musikhochschule de Basilea i European Chamber Music Academy (ECMA), en la seva personalitat musical han influït també mestres com György Kurtág, Ferenc Rados, András Keller, Eberhard Feltz i Johannes Meissl. Guardonat als més prestigiosos concursos internacionals per a quartet (Bordeus, Paolo Borciani, Pequín, Ginebra, París, etc.), és habitual de les sales més importants de l’escenari cambrístic internacional. Comparteix escenari amb músics de la categoria de Martha Argerich, Javier Perianes, Jörg Widmann, Richard Lester, Vladimir Mendelssohn, Alain Meunier i David Kadouch, entre d’altres.

Fortament implicats en l’ensenyament de la música de cambra, els membres del Cuarteto Quiroga imparteixen docència en prestigioses institucions superiors: Conservatorio Superior de Música d’Aragó (Aitor Hevia), Universitat Mozarteum de Salzburg (Cibrán Serra), Musikene (Josep Puchades) i Real Conservatorio Superior de Música de Madrid (Helena Poggio), així com en diversos cursos internacionals i en conservatoris superiors i universitats de tot Europa, els EUA i l’Amèrica Llatina. El seu primer disc, Statements (Cobra Records), va ser guardonat amb el Premi al Millor Àlbum 2012 per la Unió Fonogràfica Independent. Els treballs següents, també amb Cobra Records, (R)evolutions, Frei Aber Einsam, Terra i Heritage, així com Piano Quintets (Harmonia Mundi) en col·laboració amb el pianista Javier Perianes, dedicat als quintets per a piano i cordes de Granados i Turina, han recollit múltiples premis i reconeixements en revistes especialitzades nacionals i internacionals. Aitor Hevia toca un violí Grancino-Landolfi (Milà, segle XVIII), mentre que Cibrán Sierra toca el violí Nicola Amati del 1682 “Arnold Rosé”, cedit pels hereus de Paola Modiano.

El Cuarteto Quiroga tocarà demà obres de Mozart, Berg i Beethoven al Palau de la Música Catalana