CUARTETO QUIROGA (c)Josep Molina

El dilluns 28 de febrer (Sala de Concerts, 20 h), torna al Palau de la Música Catalana el Cuarteto Quiroga, formació que s’ha consolidat com un dels quartets més dinàmics i singulars de la seva generació i que va guanyar el Premi El Primer Palau 2005. El grup interpretarà, dins el cicle Palau Cambra, el Quartet per a corda núm. 15 de Ludwig van Beethoven i el Quartet per a corda núm. 2 de Johannes Brahms. “Hi ha repertori que, per la seva envergadura, complexitat i profunditat, només és a l’abast d’intèrprets d’enorme categoria, experimentats i sòlids. Per aquesta raó és un goig i una garantia que aquests dos monuments de la música de cambra de tots els temps que sentirem avui l’afronti una formació com el Cuarteto Quiroga, un dels millors quartets de corda del panorama actual, amb experiència, consistència i sempre guiats per la reflexió i la maduració contínua de tot el que toquen”, segons el que explica el musicòleg i crític musical Xavier Chavarria al programa de mà del concert.

A la primera part del concert, el Cuarteto Quiroga tocarà el Quartet per a corda núm. 15, en La menor, op. 132 de Beethoven, “obra de grans dimensions, en cinc moviments, i esquitxat d’elements personals per tot arreu”, i segons el mateix compositor “una de les obres més dignes del meu nom”; l’opus 132 correspon al grup de cinc quartets que Beethoven va escriure al final de la seva vida. A la segona part s’interpretarà el Quartet per a corda núm. 2, en La menor, op. 51 de Brahms. “De la mateixa manera que li va passar amb les seves simfonies, la grandesa dels quartets de corda de Beethoven va intimidar Brahms a l’hora de compondre per a aquesta formació”. Escrit a l’estiu de 1873, quan el compositor tenia quaranta anys, es va estrenar públicament el 3 de desembre de 1875 a Viena “perquè Brahms es va passar dos anys revisant-lo i escoltant-lo en audicions privades”. L’obra “té un aire més vienès i primaveral que el seu germà bessó però en conserva tot el lirisme i la poesia, i conté elements genuïns del llenguatge brahmsià”, explica Xavier Chavarria.

Creat el 2003, el Cuarteto Quiroga, format pels violinistes Aitor Hevia i Cibrán Sierra, el viola Josep Puchades i la violoncel·lista Helena Poggio, ha estat lloat internacionalment per la crítica i el públic gràcies a una personalitat única, juntament amb un enfocament audaç i original a l’hora d’afrontar el repertori per a quartet de corda. El grup pren el nom del violinista gallec Manuel Quiroga, un dels intèrprets més destacats de corda de la història musical hispànica. Els seus membres van estudiar amb Rainer Schmidt a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía de Madrid, amb Walter Levin a la Musikakademie de Basilea i amb Hatto Beyerle a l’European Chamber Music Academy (ECMA). Lloat pel «New York Times» per les seves “interpretacions fresques i exquisides”, ha guanyat el Premio Nacional de Música 2018, el premi Ojo Crítico de RNE i ha estat guardonat als principals concursos internacionals per a quartet (Bordeus, Paolo Borciani, Ginebra, Pequín, Fnapec-París) i al Primer Palau. El 2013 va esdevenir el primer conjunt resident al Palacio Real de Madrid amb el quartet de Stradivarius decorats de la col·lecció palatina.

El Cuarteto Quiroga és a hores d’ara conjunt resident al Museo Cerralbo de Madrid i habitual de les sales més prestigioses del panorama internacional, tot compartint escenari amb músics de gran categoria. Defensor apassionat del repertori contemporani, la formació col·labora habitualment amb compositors actuals, tot presentant i enregistrant noves creacions per establir un diàleg constant entre la tradició i la nova música. Des del 2012 ha emprès un viatge ambiciós per bastir un catàleg discogràfic inspirat i únic amb el segell independent holandès Cobra Records. La tardor del 2021 va presentar el seu darrer disc, ‘Und es Ward Licht’. Haydn & Mozart: el alumbramiento de una nueva Era, en Do mayor, enregistrat amb la prestigiosa violista Veronika Hagen i dedicat al naixement i l’esclat de la música de cambra i el quartet de corda com a gèneres fills de la Il·lustració.

Profundament compromesos amb l’ensenyament de la música de cambra, són professors al Conservatorio Superior de Música de Saragossa, Universität Mozarteum de Salzburg, Musikene de Sant Sebastià i Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, i són convidats habitualment a oferir classes magistrals a universitats i conservatoris de música d’arreu d’Europa, els Estats Units i l’Amèrica Llatina.

(fotografia del Cuarteto Quiroga ©Josep Molina)

El Cuarteto Quiroga interpreta dos quartets virtuosos de Beethoven i Brahms al Palau de la Música Catalana