NABONA, Esteve (c) Ricardo Ríos Visual Art

Demà dijous, 18 de març de 2021 (Sala de Concerts, 20 h), el Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigit pel seu titular, Esteve Nabona, i acompanyat al piano per Pau Casan, oferirà al Palau de la Música Catalana el concert “Carnaval a Venècia”, que inclourà obres de Salvador Brotons i Gioachino Rossini. Corresponent al cicle La Casa dels Cants, havia estat inicialment programat per al dia 21 de febrer passat, però amb un programa diferent.

El Cor Jove iniciarà el concert amb Les quatre estacions, op. 64 del compositor i director català Salvador Brotons, un cicle per a cor i piano sobre textos del poeta Josep Carner estrenat el 1994 pel Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, que va fer-li l’encàrrec. “Aigües de la primavera”, “Incúria d’agost”, “Darrer pleniluni de tardor” (amb Andrea Martí, soprano del Cor, com a solista) i “Cançó de Nadal” són les quatre estacions d’aquest compositor prolífic que “s’ha mogut sempre en un llenguatge tonal accessible, expressiu i natural”, explica el músic i crític musical Sergi Moreno-Lasalle al programa de mà del concert.

El concert seguirà amb una selecció dels Péchés de vieillesse (Pecats de vellesa) de Rossini, un extens conjunt de composicions per a diferents formacions de petit format, “sovint de caràcter simple i burlesc”, publicades en catorze volums, alguns dels quals integrats “per petites peces vocals, a solo o conjunt, d’un estil molt planer, fresc i brillant”, diu Moreno-Lasalle. D’aquestes composicions, el Cor Jove cantarà Salve, O Vergine Maria, Un petit train de plaisir (amb els membres del Cor: Maria Vives, Jordi Giné i Arnau Segura, com a narradors), I gondolieri i Quartetto pastorale. De Rossini, el Cor també cantarà Il Carnevale di Venezia, peça de caràcter festiu sobre un text de Pacini, i el celebrat Duetto buffo di due gatti, a càrrec de les mezzosopranos del Cor Helena Tajadura i Txell Sánchez, peça atribuïda al compositor italià.

Sobre el Cor Jove de l’Orfeó Català

Fundat el 1986 i integrat per una seixantena de cantaires de setze a vint-i-cinc anys, el Cor Jove de l’Orfeó Català forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, que té la seu al Palau de la Música Catalana; des del 2003 Esteve Nabona n’és el director i actualment Pau Casan n’és el pianista.

Ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica del Vallès, London Symphony Orchestra, Orquestra Gulbenkian de Lisboa, The Sixteen Orchestra, Ensemble Pygmalion, Orquestra Barroca Catalana, Orquestra Simfònica Camera Musicae, Ensemble Méridien i Orquestra de Cambra Terrassa 48, entre altres formacions. També ha treballat amb directors de prestigi, com Harry Christophers, Raphaël Pichon, Gianandrea Noseda, Simon Rattle i el director artístic dels cors de l’Orfeó Català, Simon Halsey. Ha actuat a Barcelona, Girona, Tarragona, Cervera, Terrassa, Sabadell i Palma, i també a Sevilla, Granada, Las Palmas, així com a Polònia, Alemanya, Àustria, la República Txeca, Holanda i el Regne Unit.

En l’apartat discogràfic ha enregistrat Aigües de primavera (2010), Requiems (2013) de Mozart i de Fauré, per a Columna Música, i Musicals! (2017, Palau Records) d’Albert Guinovart, aquest darrer nominat als Premis Enderrock 2018 com a millor disc de clàssica. Va participar en El disc de La Marató de TV3 del 2019, dedicat a les malalties minoritàries.

Dels seus darrers projectes, cal destacar: l’estrena del Requiem d’Albert Guinovart, la producció Harmonium de John Adams, al cicle Palau 100, amb l’Orfeó Català, Cor de Cambra del Palau i OBC, sota la direcció del mateix compositor; una nova producció escènica de l’òpera Dido & Aeneas de Henry Purcell, amb direcció escènica de Marc Rosich i musical d’Esteve Nabona; el debut als BBC Proms, al Royal Albert Hall de Londres, interpretant Belshazzar’s feast de William Walton, al costat de l’Orfeó Català, el cor i l’orquestra de la London Symphony, dirigits per Sir Simon Rattle, i l’actuació al Palau de la Música amb el Requiem de Duruflé i els Coronation anthems de Haydn al costat de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, l’organista Joan Seguí, tots sota la direcció d’Esteve Nabona. El setembre del 2020 va inaugurar la temporada Simfònics al Palau 2020-21 amb Carmina Burana de Carl Orff, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Xavier Puig.

El Cor Jove de l’Orfeó Català interpreta demà Les quatre estacions de Salvador Brotons i obres de Rossini al Palau de la Música Catalana