La gira està organitzada per la JONC en el marc del seu 78è Encontre

Entre els dies 7 i 16 de juliol el Cor de Noies i el Cor Infantil de l’Orfeó Català interpretaran la Tercera Simfonia de Gustav Mahler al costat de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) en una gira organitzada en el marc del 78è Encontre de la JONC, que comprèn quatre concerts a Catalunya i una actuació final a Montpeller (França). Sota la direcció del titular de la JONC, Manel Valdivieso, els cors, l’orquestra i la mezzosoprano Cristina Faus, solista convidada, duran aquesta obra monumental del repertori universal a quatre ciutats catalanes: Vic, Sant Cugat del Vallès, Girona i Barcelona (Palau de la Música Catalana), gira que culminarà a la ciutat francesa de Montpeller, corresponent al Festival de Radio France. Als 108 músics de l’orquestra se sumaran, doncs, les 37 cantaires del Cor de Noies i els 40 cantaires del Cor Infantil de l’Orfeó Català per interpretar aquest gran poema dedicat a la natura i la creació que Mahlerva escriure molt influït per la lectura de La gaia ciència de Nietzsche, un tractat sobre els misteris de la natura, el món i el cosmos.

El març del 2016, el Cor Infantil ja va intervenir, junt amb les veus femenines de l’Orfeó Català, en la producció d’aquesta obra amb la Budapest Festival Orchestra, sota la direcció d’Iván Fischer, al Palau de la Música Catalana. Per al Cor de Noies, però, aquesta serà la primera vegada que cantarà la Tercera de Mahler.

“La meva simfonia serà alguna cosa que el món encara no ha escoltat. Tota la natura hi troba una veu per relatar quelcom profundament de misteriós, quelcom que només pressentim en somnis. Et diré que certs passatges quasi m’espanten. He arribat a preguntar-me si realment hauria d’escriure-la”, exposava el mateix Mahler en una carta a la seva amiga Natalia Bauer Lechen quan estava component-la. Es tracta d’una obra “tan extensa, tan plena de significats, tan variada i tan extrema, que supera, en aquests àmbits, qualsevol altre projecte simfònic amb què es pugui comparar”, segons la reflexió que en fa Joan Oller, director general del Palau, al programa de mà del concert al Palau.

Obra de grans dimensions amb sis moviments, en el cinquè (d’uns quatre minuts de durada) intervenen un cor de nens, un cor de dones i una contralt, la qual també intervé en solitari en el quart moviment. La lletra del cinquè moviment és del cicle de poemes populars El cor màgic dels infants i parla de pecats i tristesa, però els supera amb perdó i alegria. Originàriament aquesta simfonia va ser subtitulada “Un somni d’un matí d’estiu”.

La gira

  • Dia 7 de juliol, divendres: Vic, L’Atlàntida (20.30 h)
  • Dia 8 de juliol, dissabte: Sant Cugat del Vallès, Teatre-Auditori (20.30 h)
  • Dia 9 de juliol, diumenge: Girona, Auditori (20 h)
  • Dia 10 de juliol, dilluns: Barcelona, Palau de la Música Catalana, cicle Estiu al Palau (21 h)
  • Dia 16 de juliol, diumenge: Montpeller, Le Corum Palais des Congrès-Opéra Berlioz, Festival de Radio France (20 h)

El Cor de Noies i el Cor Infantil de l’Orfeó Català interpretaran la Tercera Simfonia de Mahler amb la JONC en una gira per Catalunya i Montpeller