03_the-pulse_(c) jf-savaria_3-1688838183

Després d’inaugurar el Grec Festival de Barcelona, el 29 de juny, el Cor de Noies i la companyia australiana de circ contemporani Gravity & Others Myths han iniciat aquest juliol una gira al Canadà que continuarà per Irlanda i Àustria.

Aquest mes de juliol, el Cor de Noies de l’Orfeó Català, amb la seva titular Buia Reixach i Feixes, i la companyia australiana Gravity & Others Myths han iniciat al Canadà una gira internacional amb The Pulse, l’espectacle amb 24 acròbates de circ contemporani i 36 veus del Cor de Noies, amb una gran acollida per part del públic canadenc i un impacte artístic extraordinari.

The Pulse va inaugurar el Grec Festival de Barcelona el 29 de juny passat també amb un èxit aclaparador. El Cor de Noies de l’Orfeó Català ha estat el cor que ha col·laborat amb la companyia australiana a Barcelona i també ha estat el cor escollit per donar continuïtat a l’espectacle fora de la ciutat, amb una gira internacional que va començar a Mont-real (Canadà) el 5 de juliol passat, obtenint una gran acollida per part del públic i un impacte artístic extraordinari. “L’experiència al Canadà ha estat molt intensa i emocionant. Hem estat, podríem dir, a la Philarmonie del món del circ. El festival que es realitza a la ciutat és de molta importància i ho hem viscut a cada minut de les sis funcions que hem fet allà”, explica Buia Reixach i Feixes. “També, l’acollida del públic, els mitjans i la mateixa organització del festival ha estat molt bona. Des de l’organització ens han dit que mai no havien vist una cosa semblant en els últims 20 anys. El tipus d’espectacle, la simbiosi particular entre els acròbates i el cor femení; l’energia que desbordava constantment l’espectacle els va captivar. Després de cada funció sortíem a acomiadar el públic fora del recinte cantant-los. La gent ens preguntava qui érem, d’on veníem. Ens ha emocionat portar el nom del Palau de la Música Catalana, de l’Orfeó Català, de l’Escola Coral i de Barcelona a tants quilòmetres lluny de casa”.

La gira es reprendrà la pròxima setmana. Dilluns que ve, 17 de juliol, The Pulse arribarà a Galway (Irlanda), durant sis dies, i el 28 de juliol arribarà a Graz (Àustria), durant tres dies, fins l’1 d’agost. “El gran objectiu artístic és saber mantenir el nivell. Això és el més difícil”, diu la directora. “Estic molt sorpresa, perquè vaig pensar que després de tants dies seguits a Barcelona i amb sis funcions al Canadà algun dia tindríem algun «catacrac». I no ha estat així. Les noies es prenen molt seriosament el projecte i no abaixen la guàrdia. I ara, ser presents als festivals de Galway i Graz ens genera una il·lusió que no podem ni mesurar”.

Gira internacional The Pulse

-Mont-real (Canadà) - Circus Arts City TOHU. Complètement Cirque Festival. 5, 6, 7 i 8 de juliol.

-Galway (Irlanda) - Town Hall Centre. Festival Theatre, Kingfisher, University of Galway. 17, 18, 19, 20, 21 i 22 de juliol.

-Graz (Àustria) - Graz Opera House. Festival La Strada. 28 i 31 de juliol i 1 d’agost.

Aquesta gira ha estat possible gràcies al suport de l’Institut Ramon Llull, que té com a missió la difusió internacional de la creació catalana, i promou la presència de formacions vocals i orquestrals de Catalunya en escenaris i circuits de rellevància escènica i musical.

Dirigit per Darcy Grant, sobre una composició musical d’Ekrem Eli Phoenix, The Pulse, que parla de la capacitat humana per connectar-se i ajudar-se mútuament per continuar creixent, es va poder veure al Teatre Grec els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol passats, essent l’espectacle que va inaugurar el Grec Festival de Barcelona d’aquest estiu. “Obrir un festival com el del Grec ha estat per a nosaltres un honor immens”, diu Buia Reixach i Feixes. “La confiança que en Cesc Casadesús, el director del festival, ha dipositat en el Cor de Noies m’omple d’emoció perquè vaig ser molt conscient, des del primer moment, que es posava el Cor de Noies, i per extensió els cors del Palau, en un lloc molt i molt destacat del país”.

Aquest projecte de la companyia australiana va rebre el premi a la millor producció, millor disseny i millor circografia als Premis Internacionals de Circ 2021. Es tracta d’una de les obres més ambicioses de Gravity & Others Myths, una barreja d’acrobàcies i teatre físic que s’aproxima al circ contemporani i amb la premissa de treballar i formar comunitat amb artistes dels països que visita. “En Cesc Casadesús ens va contactar durant la pandèmia amb un vídeo de l’espectacle The Pulse, que es va estrenar a Adelaide, a Austràlia. I em va dir: «Buia, vols fer això?»”, explica la directora. “Ell volia portar la companyia al Grec i va demanar si el Cor de Noies de l’Orfeó Català en podia prendre’n part. Amb en Cesc feia temps que buscàvem alguna cosa potent per al Cor de Noies, i va encertar de ple. The Pulse és un espectacle d’acrobàcies i cor, on aquest darrer no té un paper secundari o de complement sinó que es necessiten l’un a l’altre”.

El Cor de Noies de l’Orfeó Català esta integrat per cantaires d’entre 16 i 25 anys, les quals exploren les possibilitats sonores de les seves veus amb un treball setmanal tant de formació vocal com d’assajos. La frescor, ductilitat i tendresa de les seves veus confereix un so atractiu i especial als concerts. Però el treball del Cor de Noies va més enllà de l’àmbit vocal i s’aventura amb èxit en noves experiències que exploren altres àmbits, com la incorporació d’elements escènics. Les intèrprets assumeixen aquest repte amb il·lusió i s’hi adapten amb gran versatilitat.

(fotografia del Cor de Noies de l’Orfeó Català i Gravity & Others Myths amb The Pulse a Mont-real ©J.F. Savaria)

El Cor de Noies de l’Orfeó Català viu un èxit extraordinari al Canadà amb ‘The Pulse’