Concebut amb format televisiu i Montse Guallar com a recitadora, es retransmetrà en directe per TV3 i Catalunya Música

El proper 26 de desembre, a les 19 h, tindrà lloc una nova edició del tradicional Concert de Sant Esteve, que reunirà al Palau de la Música Catalana els cors de l’Orfeó Català i, per segon any, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Titulat “En molts llocs d’aquest món”, el concert serà un cant a la pau quan es commemoren 100 anys de l’inici de la Primera Guerra Mundial i 300 del 1714. Igual que l’any passat, el concert s’ha concebut en format televisiu, ja que es retransmetrà en directe per TV3 i per Catalunya Música. L’any passat, en què es commemorava el centenari del concert, l’audiència superà els 300.000 espectadors per TV3. Com és habitual, incorpora el contingut nadalenc i un fil conductor, que serà l’anhel de pau arreu del món.

El concert, ideat pel director de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau, Josep Vila i Casañas, s’articula al voltant de vuit poemes seleccionats pel poeta Miquel Desclot,  que seran recitats per la popular actriu Montse Guallar. Es tracta d’obres escrites al voltant del 1914 i que descriuen l’horror de la guerra i l’anhel de pau. A partir d’aquest textos, Josep Vila i Casañas, juntament amb els directors de l’Escola Coral de l’Orfeó Català han concebut un programa artístic amb diversos moments destacats, com són tres grans cants a la pau, interpretacions sorprenents de repertori internacional i les tradicionals nadales.

Els tres grans cants a la pau: Friede auf Erden (Pau a la terra) d’Arnold Schönberg, serà interpretat pel Cor de Cambra; Da pacem Domine d’Arvo Pärt, el compositor viu més interpretat del món, per l’Orfeó Català, i el fragment Dona nobis pacem de la Missa en Si bemoll de J. S. Bach, per l’Orfeó Català, el Cor de Cambra, el Cor Jove i el Cor de Noies, com a cloenda del concert. El públic que segueixi el concert per televisió veurà, durant Da pacem Domine d’Arvo Pärt, unes coreografies interpretades per tres ballarins ideades per Òscar Dasi i Montse Colomer que reforçaran aquest moment més íntim del concert i alhora descobrirà espais del Palau desconeguts per al públic.

La vetllada estarà farcida d’altres moments destacats, com la sorprenent interpretació de la cançó esquimal The joiku de Jukka Linkola, a càrrec del Cor Infantil; plena d’onomatopeies, simbolitza un diàleg entre les tribus de Lapònia. La proposta màgica i colorista arribarà amb Bubbles de Bernat Vivancos, compositor convidat del Palau, cantat pel Cor Jove i el Cor de Noies i les veus masculines de l’Orfeó Català, mentre que els nens del Cor Infantil aniran omplint la sala de bombolles de sabó. També protagonitzarà un moment culminant el Cor Jove interpretant dos fragments del lluminós Magnificat de Bach. I fins i tot es viuran moments de l’optimisme musical de Broadway gràcies a la interpretació de Christmas song de Mel Tormé i Robert Wells, a càrrec de l’Orfeó Català, amb els cantaires convertint-se en ballarins.

El programa no oblidarà els grans temes nadalencs Santa nit –amb arranjaments de John Rutter–; El pobre alegre amb els cors Petits i Mitjans i l’Orfeó Català, la Cançó del bon dimoni de nou amb la participació dels Petits i Mitjans, El noi de la mare i Fum, fum, fum –arranjades per Xavier Pastrana–, la Cançó del bressol –arranjaments d’Antoni Pérez Moya–, Les dotze van tocant i Les bèsties del naixement –arranjaments d’Albert Guinovart– o Escolteu, els àngels canten de Felix Mendelssohn –arranjament de David Willcocks.

Algunes de les peces s’interpretaran amb acompanyament de trompetes, percussió i orgue. A més, com a gran sorpresa per al públic, els Castellers de Vilafranca  protagonitzaran una actuació que promet ser tan emocionant com la viscuda en l’espot “Et convidem a somiar” que la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana va llançar fa només uns dies i que suma més de 30.000 visualitzacions a Youtube.

 

Selecció dels poemes
La Primera Guerra Mundial no només va sacsejar el món sencer com a guerra planetària, sinó que va remoure el món de les arts, les ciències i les humanitats, especialment, la veu dels poetes de tots els continents. De la producció literària del moment, Miquel Desclot ha escollit vuit poemes d’autors que o bé van patir la Primera Guerra Mundial als seus països o al front, o bé la Guerra Francoprussiana en el cas de Meyer, o la Guerra Civil Espanyola en el cas d’Agustí Bartra. Les obres escollides són: Pau a la terra de Conrad Ferdinand Meyer, Aquests dos jeuen arran de Paul Éluard, Cap a la pau de Herman Hesse, Bach i el sentinella d’Ivor Gurney, En molts llocs d’aquest món d’Agustí Bartra (poema que dóna nom al concert), Els morts silenciosos d’Archibald MacLeish, Humanitat de Georg Trakl i El poeta com a heroi de Siegfried Sassoon.

El Concert de Sant Esteve serà un cant a la pau amb el tradicional contingut nadalenc