L’Orfeó Català ho celebra amb un relat musical de format excepcional

El concert es retransmetrà en directe per TV3 i els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz en seran els narradors

Fa 100 anys que va tenir lloc el primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana amb l’Orfeó Català. El 26 de desembre de 2013, a les 19 h, se celebrarà  el centenari d’aquell esdeveniment amb un concert molt especial que proposa un format excepcional: un relat musical i coral que revisa més d’un segle  d’història del país, de l’Orfeó i del Palau. L’esdeveniment, concebut amb caràcter televisiu,  es retransmetrà en directe per TV3 i Catalunya Música. Comptarà un any més amb tota la família coral de l’Orfeó Català i per primera vegada s’hi afegirà el Cor de Cambra del Palau.

Durant l’espectacle, que ha estat ideat per Josep Vila i Casañas, director de l’Orfeó i del Cor de Cambra, s’interpretaran obres emblemàtiques de la literatura coral, des de música de l’època del Barroc, com el Hallelujah de l’oratori “El Messies“ de  Händel,  fins a música dels nostres dies amb l’estrena de Pau al cor de Ramon Humet, compositor convidat del Palau– i  amb un pes especial de les nadales que sempre han tingut un paper protagonista en el Concert de Sant Esteve. Els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz en seran els narradors, que seguint el guió de Francesc Orteu conduiran l’audiència a través de la música interpretada pels cors.

Els cors de l’Escola Coral: Cor Petits, Cor Mitjans, Cor Infantil, Cor de Noies i Cor Jove, juntament amb els directors respectius: Mercè Pi, Glòria Fernàndez, Glòria Coma i Pedrals, Buia Reixach i Feixes, i Esteve Nabona, a més de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra amb Josep Vila com a director, seran els veritables protagonistes de la nit. Actuaran seguint l’ordre cronològic del relat, interaccionant els uns amb els altres i incorporant uns moviments escènics dirigits per Òscar Dasí i Montse Colomé.

El primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana amb l’Orfeó Català va tenir lloc l’any 1913. En aquella ocasió va dirigir-lo el mestre Lluís Millet i la peça que va obrir el concert va ser El cant de la Senyera. Fins al 1935, el Concert de Sant Esteve va esdevenir una tradició, encara que l’any 1933 amb motiu de la mort de Francesc Macià el dia de Nadal el concert es va suspendre, però es va cantar el mateix repertori cinc dies després, el 31 de desembre. Des de l’any 1936, en què va començar la Guerra Civil, fins al 1945, el concert es va deixar de fer. L’any 1946 es va recuperar i des de llavors fins a l’actualitat només s’ha interromput en dues ocasions: l’any 1962, a conseqüència de la gran nevada, el concert es va traslladar al dia 30 de gener, i l’any 1975, amb motiu d’un procés de reestructuració del cor.

El Palau es vesteix de Sant Esteve

Amb el lema “100 anys del Concert de Sant Esteve, sempre amb tu”, la Fundació Orfeó Català i l’Associació Orfeó Català desitjaran Bones Festes mitjançant una nadala en paper i un vídeo en què han col·laborat els cantaires dels cors de l’Orfeó Català, els cantants del Cor de Cambra i els treballadors del Palau. A més, tant a la Plaça del Palau com a la vidriera del Foyer hi haurà instal·lats materials gràfics per informar a tots els visitants de la celebració de l’esdeveniment.

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català també se suma a l’efemèride amb una mostra documental situada en un dels balconets del Foyer, en què es presenten imatges, programes de mà, documents històrics i partitures de 100 anys d’història d’aquest concert i de l’Orfeó Català.

100 anys del Concert de Sant Esteve, sempre amb tu!
#100esteve

 

El Concert de Sant Esteve compleix 100 anys