Una proposta que ha permès el debut al Palau de 248 joves músics en un total de 95 concerts programats en 20 edicions

Demà dijous, 1 d’octubre, comença la vintena edició del cicle El Primer Palau, que enguany donarà l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana a deu joves intèrprets de música clàssica. Un cicle de concerts que en els seus vint anys ha acollit 248 joves intèrprets en un total de 95 concerts i ha lliurat 83 guardons, dotats amb més de 200.000 euros. Ha rebut un total de 966 sol·licituds, s’hi han interpretat més 480 obres i 65 personalitats del món musical han format part del jurat. En aquests vint anys la sala modernista ha estat testimoni de l’excel·lència de les noves generacions de músics, altament preparats i qualificats, i de la il·lusió de presentar-se en un dels escenaris més emblemàtics del panorama musical. Artistes amb trajectòries professionals tan reconegudes com Javier Perianes, Enrique Bagaría, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Cuarteto Quiroga, Pau Codina o José Menor han participat en aquest cicle i enguany són protagonistes de la programació pròpia de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

El cicle s’articula, com és habitual, en quatre concerts, que se celebraran els dijous 1, 8, 15 i 29 d’octubre. El concert de cloenda, presentat pel periodista Albert Om, tindrà lloc el dijous 19 de novembre, en el qual es repartiran els premis dels guanyadors d’aquesta edició i hi actuaran els guanyadors del 2014, l’Aëris Trio (Juan Carlos Rivas Perretta, oboè; Carlos Tarancón Mateo, fagot, i Yolanda Fernández Anguita, clarinet).

El cicle, que compta per quinzè any consecutiu amb la col·laboració de Mitsubishi Electric, presenta en aquesta edició les pianistes Rosalía Gómez i Victoria Vassilenko, els violoncel·listes Gabriel Ureña i Marion Platero, l’acordionista Ander Tellería, la guitarrista Mabel Millán, el Trio Vasnier (Pedro López, flauta; Carmen Alcántara, arpa, i Samuel Espinosa, viola) i la violista Agnès Mauri Galik. Aquests joves músics, procedents de diferents punts de l’Estat espanyol: Galícia, Astúries, el País Basc, Andalusia, Múrcia, La Rioja, Aragó i Catalunya, així com residents a Espanya, han estat escollits d’un total de 61 sol·licituds.

Quant als programes que s’interpretaran durant aquesta edició, es tracta d’una proposta d’una notable amplitud i equilibri, amb un repertori que va des del Barroc (Cabanilles, Correa de Arauxo i Bach), passant pels clàssics i romàntics (Beethoven, Chopin, Schumann, Debussy i Liszt) fins al segle XX i l’actualitat (Albéniz, Cassadó, Hosokawa, Glass, Guinjoan, Granados, Rodrigo, Llobet, Sainz de la Maza, Bax, Brotons, Montsalvatge, R. Lamote de Grignon, Murail, Prokófiev i Mompou).

Impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i amb el patrocini de Mitsubishi Electric, el cicle ofereix, tot augmentant l’atractiu de la proposta, l’incentiu del Premi El Primer Palau, dotat amb 6.000 euros, i si el jurat, format enguany per Daniel Blanch, Josep Bassal, Àlex Robles Fitó, Lluís Millet i Loras i Mercedes Conde, ho considera oportú, podrà concedir, a més, 6.000 euros entre el segon premi i accèssits. I també el Premi de la Crítica, dotat amb 1.000 euros, destinats a comprar material musical, amb un jurat format pels crítics musicals Jorge de Persia, Xavier Pujol, Javier Pérez Senz, Xavier Chavarria i Josep Barcons.

Addicionalment, per afavorir la projecció internacional dels guardonats, Catalunya Música atorgarà per quart any consecutiu un premi a un dels guanyadors, que consistirà en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió. Com a novetat, aquest 2015 s’hi afegeix el Premi Joventuts Musicals de Catalunya, que s’atorga al millor intèrpret d’obra d’autor català, i que consisteix en la participació en el cicle Xarxa de Músiques.

El Primer Palau s’ha confirmat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics, en aquell moment crucial entre la finalització dels estudis i el pas cap al món professional, poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert en un marc seriós i amb les màximes condicions de rigor i professionalitat.

El cicle El Primer Palau compleix vint anys donant suport al talent dels joves músics