WHITACRE, Eric (c) Marc Royce

El proper dissabte, 23 de setembre, al Petit Palau (12 h) i el diumenge, 24 de setembre, a Saragossa, al Festival Vocal Saulus, el carismàtic i reconegut director i compositor nord-americà Eric Whitacre dirigirà el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana (Xavier Puig, director; Júlia Sesé, preparadora del Cor). La formació, juntament amb la violoncel·lista Laia Puig i el pianista Jordi Armengol, interpretaran The sacred veil, l’obra més extensa de Whitacre amb dotze moviments i cinquanta minuts de durada. La peça és una profunda meditació sobre l’amor, la vida i la pèrdua, i és fruit de la col·laboració entre Eric Whitacre i el seu amic Charles Anthony Silvestri, poeta i historiador, l’esposa del qual, Julie, va morir de càncer als trenta-sis anys. Més de deu anys després, Silvestri va processar la pèrdua a través de la poesia. A més del poema de Silvestri, l’obra també es basa en textos de Julie –fragments d’un diari personal o de correus electrònics enviats als seus amics– i del mateix Whitacre.

“La partitura, íntima i emotiva, explica de començament a final tota una història de vida, amor i pèrdua: des de la primera trobada de la parella, fins a l’enamorament, el naixement dels fills, el diagnòstic, la lluita amb la malaltia i, finalment, el desenllaç tràgic i la cerca de consol”, tal com explica Albert Torrens, director de la Revista Musical Catalana, al programa de mà del concert. “The sacred veil transmet un missatge universal amb el qual moltes persones es poden sentir identificades: celebra la vida, ofereix consol i contribueix amb música exquisida a la comprensió de la mort”, afegeix Torrens.

És tot un repte per al Cor de Cambra del Palau posar-se novament sota la batuta d’Eric Whitacre, guanyador d’un Grammy i un dels músics més populars del panorama coral internacional actual. Les seves obres es programen arreu del món i els seus innovadors Cors Virtuals han unit cent mil cantants de més de 145 països al llarg de l’última dècada.

Cal destacar que el passat 17 de setembre Whitacre va ser el director escollit per a dirigir el Sing Along Concert 2023, al Palau de la Música Catalana, que va comptar també amb el Cor de cambra del Palau i el Cor Jove de l’Orfeó Català, entre altres formacions destacades. Una exitosa experiència per al públic assistent.

(fotografia d’Eric Whitacre ©Marc Royce)

El carismàtic director Eric Whitacre dirigeix el Cor de Cambra del Palau amb ‘The sacred veil’ al Petit Palau i a Saragossa