FERNÁNDEZ AGUIRRE, Rubén i ALEGRET, David (c)May Zircus

El Centre de Documentació de l’Orfeó Català s’afegeix a la commemoració amb una exposició virtual dedicada al poeta

El proper dijous 26 de gener (Petit Palau, 20 h), el tenor David Alegret i el pianista Rubén Fernández Aguirre retran homenatge a Tomàs Garcés, un dels grans poetes catalans del segle XX, amb motiu del centenari de la primera edició del poemari Vint cançons (publicat el 20 de desembre de 1922). El recital inclourà catorze dels vint poemes del llibre musicats per Joaquim Zamacois, Manuel Blancafort, Joan Llongueres, Joan Comellas, Frederic Mompou, Eduard Toldrà, Joan Manén, Xavier Montsalvatge, Lluís Maria Millet, Narcís Bonet, Manuel Valls, Joaquim Serra, Rossend Llates i Francesc Pujol. Un recital especial i emotiu que recupera i dona a conèixer una part de la bellesa del patrimoni musical i literari català de la mà de David Alegret, reconegut intèrpret de recital, amb un repertori on destaquen el lied alemany i la cançó d’autor català, i també reconegut com a gran especialista en el repertori operístic rossinià i mozartià. Al tenor se’l considera un dels màxims exponents vocals en la interpretació de música catalana. Es dona el cas que amb Fernández Aguirre ha gravat el CD Carneriana (IBS Classical, 2021), treball premiat amb el Premi El Temps de les Arts 2022, en la categoria de Música Clàssica.

“Garcés, poeta i advocat de professió que va transitar pel periodisme, l’edició, la crítica literària, la prosa de dietari i la traducció, és considerat el poeta català de la cançó pel seu estil de versos curts i estrofes regulars amb el qual, com va escriure Joaquim Molas, pretenia «fondre creació personal i formes populars en una poesia nova»”, segons el què explica el musicògraf i historiador de l’art Albert Ferrer Flamarich al programa de mà del concert. “La selecció combina un heterogeni mostrari de sensibilitats” compositives. “Estilísticament, les vint cançons musicals s’emmarquen en la tonalitat i la melodia com a eixos compositius i comunicatius amb un caràcter nacionalista sense recórrer de manera evident al folklore”, mentre que “el tractament rítmic i harmònic pot raure al servei de la melodia adequant-se amb naturalitat a la frase dels versos i confegint aquella enganyosa sensació que text i música van néixer juntes”.

El dia 20 de desembre 1922, Joan Salvat-Papasseit publicava Vint cançons, el primer llibre del seu amic i poeta Tomàs Garcés (1901-1993), a la Llibreria Nacional Catalana. Un dels llibres més populars de la poesia catalana del segle XX del qual se’n van fer una desena d’edicions. La quarta edició (1947), publicada 25 anys després de la primera, i amb un tiratge especial de 160 exemplars, ha fet 75 anys i conté, a més d’un pròleg del mateix Garcés, 20 il·lustracions de Ramon Rogent per a cadascun dels poemes i la inclusió de les vint partitures que, al llarg d’aquells 25 anys, van compondre els autors que s’escoltaran al concert. Alguns d’aquests dibuixos es podran veure projectats durant el concert, corresponent al cicle Petit Palau Cambra.

Exposició virtual del CEDOC

Amb motiu del concert, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català (CEDOC) presenta l’exposició virtual Vint Cançons de Tomàs Garcés, en què es poden veure íntegrament les vint cançons, juntament amb la música i també les il·lustracions de Ramon Rogent. Cal destacar que aquest material prové de l’exemplar que el CEDOC atresora provinent del Fons Lluís Millet i Loras i Maria Lluïsa Cortada.

(fotografia de Rubén Fernández Aguirre i David Alegret ©May Zircus)

David Alegret i Rubén Fernández Aguirre retran homenatge al poeta Tomàs Garcés amb un recital al Petit Palau el 26 de gener amb motiu del centenari de la publicació del poemari ‘Vint cançons’