Convocatòria i bases

L’Orfeó Català convoca la quarta edició del Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català, enfocat a la nova creació de música coral amb un alt nivell d’exigència, apte tant per a cors amateurs com professionals.

Els premiats del concurs de composició es donaran a conèixer durant l’estiu del 2023.

Les obres premiades seran estrenades en el marc de la Festa de la Música Coral, que té com a objectiu donar suport a la creació coral a nivell internacional i alhora recuperar i difondre el patrimoni coral català en un espai comú de tota la família coral catalana, representada per l’Orfeó Català i la Federació Catalana d’Entitats Corals. La propera Festa de la Música Coral tindrà lloc el 3 de març de 2024 al Palau de la Música Catalana.

La Festa de la Música Coral, organitzada per l’Orfeó Català, està inspirada en el certamen anomenat Festa de la Música Catalana, que es va celebrar al Palau de la Música Catalana entre els anys 1904 i 1922. Una festivitat de format i prestigi similars als que, en aquells temps, tenien també els Jocs Florals de Barcelona.

Convocatòria

El Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català és de lliure participació, sense límit d’edat ni procedència i no comporta cap despesa com a drets d’inscripció.

Modalitats i característiques

A1. COMPOSICIÓ de música coral per a cor mixt, amb una durada màxima de dotze minuts i un màxim de vuit veus (més divisi esporàdics).

A2. COMPOSICIÓ de música coral per a veus iguals (cor femení), amb una durada màxima de set minuts i un màxim de quatre veus (més divisi esporàdics).

A3. COMPOSICIÓ de música coral per a cor infantil (veus blanques), amb una durada màxima de cinc minuts i un màxim de tres veus (més divisi esporàdics).

  • Les obres presentades han de ser originals, no estrenades i no premiades amb anterioritat en cap altre concurs. No seran admeses adaptacions o versions d’obres anteriors dels mateixos autors ja estrenades o editades.
  • No s’admetran aquelles obres ja presentades en més de dues ocasions anteriors al mateix concurs.
  • Les obres poden ser a cappella o tenir un màxim de tres instruments d’acompanyament.

Candidatures

Les obres s’han de presentar abans del dia 31 de gener de 2023 mitjançant el formulari d’inscripció online corresponent al Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català que està disponible AQUÍ.

Els requisits per presentar-se al Concurs de Composició són els següents:

  • Emplenar el formulari de sol·licitud de participació
  • Adjuntar còpia de l’obra en format digital PDF
  • Es valorarà l’enviament d’un arxiu MIDI de l’obra (format MP3) o vídeo (format MP4, WMV, AVI)

Presentació de les obres

Les obres s’han de presentar amb les pàgines numerades. Han de ser llegibles, clares, sense equívocs ni esmenes.

A l’encapçalament de cada obra només pot figurar: el títol, un pseudònim (en substitució del nom de l’autor) i la modalitat a la qual es presenta.

Els autors poden presentar més d’una obra i concórrer en més d’una modalitat del Concurs, amb un màxim de dues obres per categoria. No s’admetrà cap obra que s’hagi presentat paral·lelament als X Premis Internacionals Catalunya de Composició Coral de la FCEC convocat de forma paral·lela a aquest concurs (descarrega't aquí les bases).

Cal emplenar un formulari d’inscripció per a CADA obra presentada.

Per a més informació:

[email protected]

Jurat

El jurat del IV Concurs Internacional de Composició Coral de l’Orfeó Català estarà format pels directors i compositors de prestigi internacional següents:

Pablo Larraz, director de l’Orfeó Català. President del jurat

Buia Reixach i Feixes, directora del Cor de Noies de l’Orfeó Català

Isabel Mantecón, directora del Cor de la Diputació de Girona

Marc Timón, compositor

Ferran Cruixent, compositor

Obres guanyadores

El jurat seleccionarà una obra per cada modalitat. També podrà declarar desert qualsevol dels premis, si considera que les obres no reuneixen els requisits de qualitat per ser premiades.

Veredicte

El jurat emetrà el veredicte en un acte privat i, posteriorment, el farà públic el juliol del 2023. El veredicte, que serà prèviament comunicat individualment als guanyadors, es publicarà al web del Palau de la Música Catalana i al de la FCEC, a la «Revista Musical Catalana» de l’Orfeó Català i a la revista «A QuatreVeus» de la FCEC, als butlletins o revistes de l’European Choral Association - Europa Cantat (ECA) i de la Federació Internacional de Música Coral (IFCM).

Premis

- Premi Maria Font de Carulla, a la millor composició coral per a cor mixt: 2.500 euros.

- Premi a la millor composició coral per a veus iguals: 1.000 euros.

- Premi a la millor composició coral per a cor infantil: 1.000 euros.

- Menció especial per a la millor obra sobre text català: 500 euros.

Els premis comporten l’estrena de l’obra a la Festa de la Música Coral, l’edició de la partitura a càrrec de la Federació Catalana d’Entitats Corals i l’enregistrament de l’audició de l’estrena a càrrec de Catalunya Música.

La proclamació oficial del veredicte tindrà lloc en el concert extraordinari de cloenda del cicle.

Drets de d'edició

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i la FCEC es reserven el dret exclusiu d’edició de les obres guanyadores per un període de deu anys a partir de la data d’emissió del veredicte. Això no afectarà els drets de propietat intel·lectual, que seran de l’autor per a tota la resta d’efectes.

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana es reserva el dret de conservar la còpia de cada obra presentada per a l’arxiu propi i podrà ser difosa per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i la FCEC, llevat de desig exprés de l’autor, que haurà de comunicar-ho per escrit adjuntant-ho a les seves obres, o bé amb posterioritat dins el termini establert.

Acceptació i interpretació de les bases

La participació en aquest Concurs pressuposa l’acceptació d’aquestes bases. La interpretació i qualsevol aspecte no previst en aquestes bases serà resolt per l’organització, després de consultar, si cal, els membres del jurat.

Convocatòria i bases del Concurs de Composició 2023