Carlos Ruiz Zafón ha presentat avui al Palau de la Música Catalana la suite L'ombra del vent, que s'estrenarà mundialment els propers 4 i 5 d'abril a La Faràndula de Sabadell i al Palau de la Música Catalana, respectivament.

La peça és un seguit de composicions musicals de Carlos Ruiz Zafón, que han estat seleccionades i arranjades per l'Orquestra Simfònica del Vallès, d'una mitja hora de durada, amb la qual tant l'escriptor com l'OSV han volgut posar una veritable banda sonora a l'univers literari del Cementiri dels Llibres Oblidats.

L'orquestra vallesana i el pianista Gregori Ferrer interpretaran aquesta estrena mundial en un concert en què també s'oferirà Shéhérazade de Rimski-Kórsakov.

Gestació del projecte

El passat mes de desembre de 2013 va fer un any des que la direcció de l'OSV es va posar en contacte amb Carlos Ruiz Zafón per fer-li la proposta de crear una suite simfònica titulada L'ombra del vent, que recollís algunes de les peces musicals que l'escriptor ha compost al llarg dels anys entorn dels escenaris, personatges i atmosferes de la seva obra literària.

La direcció de l'Orquestra sabia que l'escriptor més internacional de l'Estat espanyol era un reconegut melòman i també un compositor i pianista diletant, i va voler oferir-li la possibilitat de treballar plegats en aquest projecte per dur la seva música a la sala de concerts amb tota la força i l'impacte d'una orquestra simfònica.

Un any després, la feina està enllestida. Gràcies a l'entusiasme de Carlos Ruiz Zafón, que des del primer moment va accedir a posar la idea en marxa, i a la inestimable col·laboració del pianista i arranjador Gregori Ferrer –apreciat col·laborador de l'OSV–, la peça original està llesta per ser estrenada en primícia mundial el 4 d'abril al Teatre Municipal La Faràndula de Sabadell i el dia 5 d'abril al Palau de la Música Catalana en el marc del cicle Concerts Simfònics al Palau.  Inicialment estava previst que el mateix Carlos Ruiz Zafón interpretés la seva suite L'ombra del vent en ambdós concerts, però per motius d'agenda, ja que està treballant en la conclusió de la seva propera novel·la, no podrà assistir. En el seu lloc, Gregori Ferrer, prestigiós pianista i gran coneixedor de l'obra musical de Ruiz Zafón, interpretarà la peça acompanyat de l'orquestra. La suite és una composició d'una mitja hora de durada amb la qual tant l'escriptor com l'OSV han volgut posar una veritable banda sonora a l'univers literari del Cementiri dels Llibres Oblidats.

Sobre la vessant musical de CRZ

Pocs ho saben, però la primera vegada que Carlos Ruiz Zafón va aparèixer per televisió no va ser com a escriptor, sinó com a músic. Era a l'inici de la dècada dels anys vuitanta i aleshores encara era un adolescent que actuava com a jove compositor i pianista en un programa realitzat des dels antics estudis de Televisió Espanyola a Miramar. Aquell mateix dia el convidat d'honor del programa era l'Honorable President de la Generalitat Jordi Pujol, que va escoltar –no sense certa perplexitat– un noi jove interpretar en directe al piano una composició políticament poc correcta titulada El blues del Tecno-Papa.

Des de llavors, Carlos Ruiz Zafón ha desenvolupat paral·lelament a la seva vocació literària una intensa dedicació a la música. De fet, anys abans d'arribar a ser conegut com a escriptor, CRZ treballà com compositor, arranjador i músic en diverses gravacions discogràfiques i creant peces musicals per a la televisió. És l'any 1992 quan CRZ decideix fer de la literatura la seva dedicació professional exclusiva i deixar la música com a afició personal.

Breu repàs de la trajectòria literària de CRZ

Avui Carlos Ruiz Zafón és un dels autors més llegits i reconeguts arreu del món. La seva carrera literària comença el 1993 amb la novel·la juvenil El príncep de la boira (Premi Edebé), a la qual seguiren El palau de la mitjanit, Les llums de setembre (títols reunits en el volum La Trilogia de la Boira) i Marina. L'any 2001 va publicar la seva primera novel·la per a adults, L'ombra del vent, convertida en un fenomen literari internacional. Amb El joc de l'àngel (2008) torna a l'univers del Cementiri dels Llibres Oblidats, que continua creixent amb la seva darrera novel·la, El presoner del cel (2011). Les obres de l'autor han estat traduïdes a més de cinquanta llengües i han obtingut nombrosos premis i milions de lectors als cinc continents. Actualment està treballant en l'última novel·la del cicle del Cementiri dels Llibres Oblidats i a estones lliures continua component música per a ell mateix i per a qui la vulgui escoltar.

Carlos Ruiz Zafón presenta la suite L’ombra del vent, que s’interpretarà al Palau de la Música Catalana i al teatre La Faràndula de Sabadell