“És una naturalesa diferent la que parla a la càmera de la que parla a l’ull”
— Walter Benjamin

Pioner del videoart, Bill Viola (Nova York, 1951) ha creat instal·lacions, vídeos, entorns sonors, obres per a concerts, òperes i espais sacres durant més de quaranta anys.
En les seves obres, Viola i la seva parella artística i dona, Kira Perov, fan servir tecnologies audiovisuals sofisticades, a la vegada que exploren l’espiritualitat i la percepció en l’experiència humana centrant-se en temes universals, com el naixement, la mort, el despertar de la consciència...
Les fonts de l’artista procedeixen de l’art d’Orient i d’Occident, de les tradicions espirituals del budisme zen, el sufisme islàmic i el misticisme cristià.
Si fotografia per als grecs vol dir “escriure amb llum”, per a Viola els seus vídeos són com proverbis que expressen una profunda observació sobre la vida. Alhora ens interpel·len, tot convidant-nos a submergir-nos en nosaltres mateixos; una invitació al més íntim de nosaltres mateixos que crea una atmosfera a mig camí entre el gabinet de meravelles i un lloc ple de descobriments estètics inesperats.
Al voltant de les imatges en moviment el temps queda suspès en la llum i la foscor, i hi ha una connexió amb l’invisible i l’inexplicable: una il·luminació espiritual, un procés circular de perpètua circulació o incubació latent d’aquesta mateixa metamorfosi. En aquesta creació de camps de percepció, Viola no només visita i observa la consciència, sinó que també ofereix descobriments, canvis de mentalitat i transfiguracions.
L’èxit planetari de Viola suggereix que els éssers humans som potser més vells, savis i lents que les nostres pròpies innovacions tecnològiques i també que els nostres propis moviments artístics. D’alguna manera hem canviat menys del que imaginem.
La presència de Bill Viola al Palau de la Música Catalana permetrà aturar-nos en una contemplació transformadora.

Bill Viola: Déserts, 1994

Tardes Bill Viola : Projecció de vídeos

Nit Bill Viola al Palau, al Liceu i a La Pedrera

Dimecres, 04.12.19 - de 18 a 01 h

Exposició dedicada a Bill Viola a la Fundació Catalunya La Pedrera
Sessió gratuïta

Bill Viola: Miralls de l'invisible
L'exposició ofereix un ampli recorregut per la trajectòria de l’artista, que ha evolucionat en paral·lel al desenvolupament de la tecnologia del vídeo al llarg dels darrers quaranta anys, i abasta des d’obres significatives dels seus inicis, com 'The Reflecting Pool' (1977-1979), fins a creacions recents com 'Martyrs (Earth, Air, Fire, Water)', un encàrrec fet per la catedral de Saint Paul de Londres, on s’exhibeix de manera permanent des del 2014. 

***

Projeccions al Gran Teatre del Liceu
Sessió gratuïta

Bill Viola: Isolde’s Ascension, 2005
Bill Viola: Tristan’s Ascension, 2005
Bill Viola: Fire Woman, 2005
Bill Viola: Passage in the Night, 2005
Bill Viola: Becoming Light, 2005

***

Projeccions al Palau de la Música
Sessió gratuïta. Sala de Concerts

Bill Viola: The Crossing, 1996
Bill Viola: The Messenger, 1996
Bill Viola: Inverted Birth, 2014

Bill Viola, artista plàstic convidat