ALARD, Benjamin

Demà dimarts, 12 de gener (Petit Palau, 20 h), el clavecinista francès Benjamin Alard, deixeble del gran Gustav Leonhardt i artista d’habilitats extraordinàries, torna per novè any consecutiu al Palau de la Música Catalana, i ho farà amb un programa centrat en transcripcions admirables sobre obra d’Antonio Vivaldi efectuades per a clavicèmbal sol per Johann Sebastian Bach. Alard continua així el projecte dedicat a la integral de la música per a clavecí sol de Johann Sebastian Bach en diverses temporades.

El programa de concert inclou la transcripció de Bach per a clavicèmbal d’alguns concerts de la sèrie L’Estro Armonico de Vivaldi: Concert en Re major, BWV 972; Concert en Do major, BWV 976; Concert en Fa major, BWV 978, i el sublim moviment lent “Largo e spicatto” del Concert en Re menor, BWV 593. Alard també interpretarà el Concert en Sol menor, BWV 975, que respon a la transcripció del quart concert de la sèrie La Stravaganza de Vivaldi.

El programa es completarà amb el Concert en Do menor, BWV 981, d’una bellíssima i continguda melodia en el moviment lent, inspirat en el Concert en Do menor, op. 1 núm. 2 de Marcello; la Fantasia en La menor, BWV 922, una demostració paradigmàtica de l’art de la repetició amb lleugeres modificacions, i la Canzona en Re menor, BWV 588, original per a orgue, obra que Bach va escriure l’any 1715 extreta de les Canzone de Frescobaldi.

El concert, corresponent al cicle Palau Bach Lovers, tindrà una durada aproximada de 70 minuts, sense pausa.

Aquest projecte pluriennal encarregat a Alard ha descobert al públic de Barcelona un intèrpret d’un enorme talent i una tècnica extremadament depurada, i que nou temporades després s’ha consolidat com un dels traductors de referència de Bach.

La passió d’Alard per Bach va dur l’intèrpret a guanyar el primer premi en el Concurs Internacional de Clave del 2004 a Bruges. Des del 2007 és l’organista de l’església de Saint-Louis-en-l’Île de París, on cada temporada presenta un cicle temàtic de concerts al voltant de Bach per a diferents instruments i formacions. Des del 2005 també forma part de La Petite Bande, com a clavecinista i organista, i els darrers anys dirigeix el grup des del clave. Avui dia el músic francès divideix el seu temps entre recitals de clave i orgue, i la música de cambra. És convidat habitual com a solista dels auditoris més importants d’Europa, el Japó i Nord-amèrica. Actualment es dedica en exclusiva a un projecte de gran envergadura per a Harmonia Mundi, l’enregistrament de la integral de l’obra per a teclat de Bach, tant per a orgue com de clave. Ja han sortit al mercat tres capses de les disset que integren la col·lecció.

Benjamin Alard torna per novena temporada consecutiva al Palau i interpretarà un programa centrat en transcripcions de Bach per a clavicèmbal sol d’obra de Vivaldi