L’alemany Andreas Staier, un dels més prominents intèrprets de clavecí i fortepiano del món, dirigirà el debut de l’Orquestra Barroca Casa da Música al Palau de la Música Catalana el proper dilluns, 1 de juny (Sala de Concerts, 19 h), en què també exercirà de solista al clavecí. El concert, amb un programa dedicat als compositors alemanys G. Ph. Telemann i J. S. Bach, suposa la cloenda del nou cicle Palau 100 Bach, que la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana dedica a l’obra de Johann Sebastian Bach, compositor estretament vinculat amb la institució.

El concert començarà amb la Suite en Mi menor (de Tafelmusik, primera part) de Telemann, compositor que va fundar el Collegium Musicum de Leipzig, institució que posteriorment va dirigir Bach. Seguidament s’oferiran dues peces de Bach: el Concert per a clavicèmbal, cordes i baix continu, que pertany a l’època creativa del Cafè Zimmermann, seu del Collegium Musicum, i el Triple concert, per a clavicèmbal, traverso, violí i cordes, peça vinculada al Concert de Brandenburg núm. 5. Ambdós concerts segueixen l’estructura del concert italià, però el seu llenguatge és inconfusiblement bachià. La sessió es clourà amb el Concert per a flauta dolça i traverso novament de Telemann.

Gaudir de la presència d’Andreas Staier per primera vegada en un concert de Palau 100 suposa tot un esdeveniment, per la qualitat d’aquest artista, convidat habitual a les sales de concerts i festivals més importants d’arreu del món i que va rebre el guardó Artista de l’Any 2014 dels Premis Internacionals de Música Clàssica. Els seus nombrosos enregistraments per a BMG, Teldec Classics i Harmonia Mundi France han estat distingits amb importants premis internacionals, com el Diapason d’Or, el Premi de la Crítica Discogràfica Alemanya 2002 o el Premi Gramophone 2011.

El cicle Palau 100 Bach, de quatre concerts, va començar el mes de desembre passat amb la interpretació de la Missa en Si menor, a càrrec del Balthasar Neumann Chor i Balthasar Neumann Ensemble, dirigits per Thomas Hengelbrock; i va continuar, ja el 2105, amb el primer llibre d’El clavecí ben temperat, a càrrec del pianista Pierre-Laurent Aimard, i amb la Passió segons sant Mateu a càrrec de Jordi Savall i les seves formacions, que afrontaven aquest oratori per primera vegada.

Prèviament al concert tindrà lloc a la Sala d’Assaig de l’Orfeó Català  (18 h, accés gratuït, amb aforament limitat) la conferència “Parlem de música”, a càrrec del músic i divulgador Joan Vives.

Andreas Staier i l’Orquestra Barroca Casa da Música clouen la primera edició del cicle Palau 100 Bach