El proper dimecres, 14 de juny de 2017, a les 20.00 h, el Palau de la Música Catalana acollirà el primer “Concert Pau Casals” de la Diada Pau Casals-Barcelona 2017. Hi actuarà el violoncel·lista Mischa Maisky, que va conèixer el mestre l’any 1973 a Israel, i la pianista Lily Maisky. També hi intervindrà Marta Casals Istomin, la seva vídua i vicepresidenta i cofundadora de la Fundació Pau Casals, que farà un parlament.

Els antecedents de la Diada Pau Casals-Barcelona es remunten al 16 de juny de 1934, quan l’Ajuntament de Barcelona el va nomenar fill adoptiu, li va concedir la Medalla de la Ciutat i va posar el seu nom a l’avinguda situada al peu del Turó Parc.

L’any 2015 es va dur a terme la primera Diada Pau Casals-Barcelona en commemoració d’aquests fets; el 2016 l’Ajuntament de Barcelona va institucionalitzar-la i se celebrarà cada 16 de juny.

La relació entre Pau Casals i el Palau de la Música Catalana va ser sempre molt estreta. El Palau era el lloc on l’Orquestra Pau Casals actuava i assajava i l’auditori principal de l’Associació Obrera de Concerts, creada el 1926 pel mateix Pau Casals.

L’any 2011 la Fundació Pau Casals va organitzar un concert d’homenatge a Pau Casals al Palau de la Música Catalana. Per donar continuïtat a aquesta relació, la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana i la Fundació Pau Casals han signat un conveni de col·laboració que anualment permetrà, amb motiu de la Diada Pau Casals-Barcelona, celebrar-hi el “Concert Pau Casals” i així mantenir viu el record d’aquesta estreta relació

“Concert Pau Casals” al Palau de la Música Catalana