• Cor Jove de l’Orfeó Català & Ensemble Vocal Pro Musica de Porto

  La Casa dels Cants

  Diumenge, 14 d'abril de 2024 – 11.30 h

  Sala de Concerts

 • Compromís amb el medi ambient:

  • Logos mediambientals

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Ensemble Vocal Pro Musica de Porto
  Filipe Cerqueira, piano
  José Manuel Pinheiro
  director

  Cor Jove de l’Orfeó Català
  Paul Perera
  , piano
  Pablo Larraz i Oriol Castanyer, directors


  I part

  COR JOVE

  Joan Cererols (1618-1680)
  Regina caeli

  Ferran Sor (1778-1839)
  O Crux

  Pau Casals (1876-1973)
  Nigra sum

  Josep Vila i Casañas (1966)
  Sanctus-Benedictus

  Josep Ollé i Sabaté (1987)
  Ave Virgo sanctíssima

  Eduard Toldrà (1895-1962)
  Festeig, adaptació de Jordi Domènech (1967)

  Xavier Pastrana (1977)
  La casa que vull

  Enric Morera (1865-1942)
  La sardana de les monges

  Baltasar Bibiloni (1936)
  Ton pare no té nas, cancçó popular mallorquina

  Albert Guinovart (1962)
  “Margarideta”, de Retaule de cançons catalanes         

  II part

  ENSEMBLE PRO MUSICA

  Fernando Lopes Graça (1906-1994)
  Acordai

  José Afonso (1929-1987) 
  Menino d’oiro, arranjament de Joaquim dos Santos (1977)
  Menino do Bairro Negro, arranjament de Joaquim dos Santos
  Balada de outono, arranjament de José Firmino (1931-2023):
  Solista: Tomás Franco

  Coro das maçadeiras, cant de treball de Póvoa de Lanhoso

  José Lopes Gato
  Alentejo, Alentejo

  José Manuel Pinheiro (1966)
  Ferreiro, guarda a filha, cançó popular portuguesa
  Escondido, cançó popular argentina

  Luiz Bonfa (1922-2001)
  Manhã de Carnaval, arranjament de José Manuel Pinheiro

  Antonio Carlos “Tom” Jobim (1927-1994)
  Água de beber, arranjament de José Manuel Pinheiro i Jurgen Kreffter (1966)

  Irving Berlin (1888-1989)
  Puttin’ on the Ritz

  CANTS COMUNS

  José Afonso arranjament de Fernando C. Lapa (1950)
  Maio, maduro maio

  Lluís Millet (1867-1941)
  El cant de la Senyera      

  Durada del concert:
  Primera part, 35 minuts; Pausa de 15 minuts; Segona part, 35 minuts.
  La durada del concert és aproximada.

  #òpera #gransfigures #estrenes

 • Poema

  Paradísia

  La por no sap qui ets,
  desconeix el desig de les mans,
  l’infinit de les ardències,
  la quietud dels teus estanys,
  la virtut amortallada dels teus regnes,
  les alzines negres que enfosquen
  tots els llacs, totes les lluernes.

  Som fruits i espires de temps
  dintre l’aigua que fumeja
  en el foc a dins del foc
  entre espectres i tenebres.

  Una forma de bellesa
  viva en la foscor.

  Lluny de la temença.

   

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Comentari

  El concert arrenca amb la commemoració del cinquantè aniversari de la Revolució dels Clavells, que el 25 d’abril de 1974 va marcar el final de la dictadura i l’inici d’un règim democràtic a Portugal. Nombroses cançons de protesta van tractar de les qüestions socials, polítiques i culturals de l’època, com Acordai de Fernando Lopes Graça, que insta a despertar davant l’opressió i a la lluita per la llibertat.

  Un altre compositor destacat del gènere va ser José Afonso, autor de Menino d’oiro i Menino do Bairro Negro. Totes dues condemnen la dura realitat en què viuen els infants; la primera descriu un nen que s’ha de guanyar la vida en una mina de carbó i la segona denuncia la manca de formació i habitatge digne de les famílies desfavorides. Balada de outono descriu la tardor com a metàfora de canvis socials i polítics, en un arranjament de José Firmino, que va coincidir amb Afonso a la ciutat universitària de Coïmbra.

  Les segueix una selecció de cançons folklòriques més desenfadades, com el Coro das maçadeiras o el Cante alentejano –patrimoni cultural immaterial de la humanitat declarat per la UNESCO el 2014– i un petit viatge per la música llatinoamericana –una cançó popular argentina, Manhã de Carnaval i Água de beber– per acabar a ritme de jazz amb Puttin’ on the Ritz.

  La segona part del programa és una mostra de patrimoni coral català, tant de música sacra com de cançons populars i obres d’autor. Dos compositors de l’anomenada escola montserratina –Joan Cererols i Ferran Sor– signen, respectivament, dues peces tan contrastants com Regina caeli –un doble cor festiu– i la profunda i emotiva O Crux. La vinculació amb Montserrat també és present a Nigra sum, un dels motets de Pau Casals per a l’Escolania. L’apartat de música sacra acaba amb dos compositors contemporanis de generacions diferents: de Josep Vila i Casañas, el Sanctus-Benedictus de la missa del mateix nom, i de Josep Ollé i Sabaté, Ave Virgo sanctissima.

  La darrera secció inclou l’alegre i emotiva Festeig d’Eduard Toldrà, La casa que vull de Xavier Pastrana, La sardana de les monges d’Enric Morera, la popular Ton pare no té nas –en un còmic arranjament de Baltasar Bibiloni– i la igualment coneguda Margarideta, en la versió d’Albert Guinovart per a l’Orfeó Català.

  Els cants comuns seran Maio, maduro maio, novament de José Afonso, i l’emblemàtic Cant de la Senyera, himne de l’Orfeó Català.

  Albert Torrens, periodista i director de la «Revista Musical Catalana»

 • 20240301 Palau 100 T2425 DESKTOP
 • Biografies

  Ensemble Vocal Pro Musica de Porto

  Ensemble Vocal Pro Musica de Porto

  L’Ensemble Vocal Pro Musica és un cor fundat a Porto el 1991 pel director José Manuel Pinheiro i alguns dels seus alumnes, i compta actualment amb més de cent membres actius. Al llarg dels anys ha participat en concursos i festivals internacionals, i també ha interpretat repertori que va des de la música popular a la contemporània, passant pel jazz i els cors simfònics. Ha guanyat diversos premis en concursos internacionals, entre els quals el primer premi i diploma d’or en la categoria de música sacra, així com el gran premi del Concurs de Venècia (setembre del 2007) i, més recentment, una medalla d’or en la categoria de música sacra i el premi a la millor interpretació del Concurs Cantat 2018 a Praga. Actua a cappella, acompanyat al piano per Filipe Cerqueira i Miguel Hespanhol, també en col·laboració amb altres grups vocals i amb diverses orquestres nacionals i internacionals.
  L’Ensemble Vocal Pro Musica és grup resident del Conservatori de Música de Porto, institució amb la qual manté un acord de cooperació.

 • José Manuel Pinheiro, director

  José Manuel Pinheiro

  Nascut a São Mamede de Infesta (Matosinhos), es va llicenciar en composició al Conservatori Nacional. Al Conservatori de Música de Porto va estudiar piano i part del curs general de violí i cant. És llicenciat en música per la Universitat de Aveiro i té el Màster en Educació Coral, amb matrícula d’honor, de la University of Roehampton de Londres. En el terreny de la direcció coral-orquestral i de la pedagogia, ha fet cursos a Espanya, Anglaterra, Alemanya, Holanda i Àustria. La seva activitat principal se centra en la pedagogia, l’educació i l’animació cultural musical. És professor d’organologia i acústica musical al Conservatori de Música de Porto i de classes de conjunt al Curs de Música Silva Monteiro.

 • Cor Jove de l’Orfeó Català

  Cor Jove OC

  ©Ricardo Ríos

  Està integrat per una seixantena de cantaires de setze a vint-i-cinc anys. Fundat el 1986, actualment Pablo Larraz i Oriol Castanyer en són els directors i Paul Perera el pianista.

  Ha col·laborat amb l’OBC, OSV, London Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra de Lisboa, Ensemble Pygmalion, ONCA, Orquestra de Cambra Terrassa 48 i The Tallis Scholars, entre altres formacions. També ha treballat amb els directors H. Christophers, R. Pichon, G. Noseda, S. Rattle, S. Halsey i P. Phillips.

  Ha actuat a Barcelona, Girona, Tarragona, Cervera i Sabadell, i a Sevilla, Granada, Las Palmas, així com també a Polònia, Alemanya, Àustria, la República Txeca, Holanda i el Regne Unit. Ha enregistrat Aigües de primavera (2010), Requiems (2013) de Mozart i de Fauré, per a Columna Música, i Musicals! (2017, Palau Records) d’A. Guinovart.

  Ha estrenat el Requiem d’Albert Guinovart, la producció Harmonium de John Adams, al cicle Palau 100, amb l’Orfeó Català, Cor de Cambra del Palau i OBC, dirigits pel mateix compositor, i una nova producció escènica de l’òpera Dido & Aeneas de Henry Purcell, amb direcció escènica de Marc Rosich i musical d’Esteve Nabona.

  Aquesta temporada 2023-24 cal destacar els concerts amb l’OBC, dirigits per Marta Gardolińska, amb La Creació de Haydn; amb la Cobla Marinada, amb fragments de LAtlàntida de Falla transcrita per a cobla, entre altres obres, i la participació en la versió de concert del musical Sweneey Tood de Sondheim, dirigit per Andreu Gallén.

  El Cor Jove forma part de l’Escola Coral de l’Orfeó Català, que rep el mecenatge de la Fundación Banco Santander.

 • Oriol Castanyer, director

  CASTANYER, Oriol (c)Xavier Gómez

  ©Xavier Gómez

  Codirector del Cor Jove de l’Orfeó Català

  Inicià els estudis de música al Conservatori Municipal de Música de Sant Cugat del Vallès i els continuà al Conservatori Professional de Terrassa, al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Superior del Liceu, on obtingué el títol superior de piano amb el pianista Miquel Farré.

  Paral·lelament, ha estudiat direcció coral amb Elisenda Carrasco, Xavier Sans, Mireia Barrera i Xavier Puig, i l’any 2013 es graduà en direcció coral per l’ESMUC, on estudià amb Josep Vila i Casañas i Johan Duijck.

  Interessat en diversos estils musicals, forma part del grup de música tradicional i popular Amanida Folk, amb el qual ha ofert concerts arreu de Catalunya, Espanya, Portugal, Suïssa i França. Ha estat professor de cant coral al Conservatori de Terrassa i d’harmonia a l’escola de música Aula de So de Sant Cugat del Vallès.

  Ha col·laborat amb la Fundació “la Caixa” com a pianista i director muntador en els concerts participatius del Requiem de Mozart i El Messies de Händel. Des del 2011 també col·labora amb el Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona com a director en els projectes Cantània i Canta Gran, i és convidat habitualment per impartir cursos i tallers per a diferents entitats i festivals (FCEC, SCIC, Corearte, AEMCAT…).

  Va treballar amb el cor Lieder Càmera com a corepetidor i subdirector del 2008 al 2014. Ha estat pianista acompanyant del Cor Infantil de l’Orfeó Català i pianista del Cor Jove Nacional de Catalunya (2013-2017) i director de la Coral Sinera dels Lluïsos de Gràcia (2012-2019). L’any 2001 va fundar el Cor Aglepta, cor femení que dirigeix des d’aleshores, i actualment també és pianista i director del Cor Infantil Sant Cugat; així mateix, des de l’any 2016 és director de la Coral Sant Jordi. Des del setembre del 2022 assumeix la codirecció del Cor Jove de l’Orfeó Català.

 • Pablo Larraz, director

  Pablo Larraz

  ©Ricardo Rios

  Director de l’Orfeó Català, del Cor Jove de l’Orfeó Català i director de l’Escola Coral.

  Inicià els estudis musicals a Jaca (Osca), la seva ciutat natal. A Barcelona estudià magisteri musical a la UAB i piano amb Carme Poch al Conservatori Municipal, on n’obtingué la titulació superior el 2003. El seu interès per la música vocal el portà a formar part d’alguns cors destacats, com l’Orfeó Gracienc, la Coral Cantiga i Vozes de Al Ayre Español de Saragossa. També ha col·laborat amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, Coro Barroco de Andalucía, Cor Francesc Valls i diferents grups de música antiga. Després d’uns anys dedicats a la docència a l’escola primària i cors infantils, accedí als estudis de direcció coral a l’ESMUC, on treballà amb Josep Vila, Johan Duijck i Xavier Puig, estudis que finalitzà el 2010. També ha cursat estudis superiors de cant històric a l’ESMUC sota la tutela de Lambert Climent.

  Ha estat director dels cors infantil i juvenil El Virolet dels Lluïsos de Gràcia, Cor Jove del Conservatori de Girona (2013-2019, del qual va ser fundador) i del Cor Albada de l’ACM (2007-2013); entre els diversos cors d’adults amb els quals ha treballat cal destacar la seva trajectòria amb el Cor de Cambra de la Diputació de Girona (2008-2019). La temporada 2019-20 va ser nomenat director principal de l’Orfeó Català, en què havia estat assistent del director i coordinador i responsable pedagògic de la formació vocal i musical dels cantaires. A partir de la temporada 2022-23 assumeix la direcció de l’Orfeó Català, la direcció del Cor Jove de l’Orfeó Català i de l’Escola Coral. Recentment ha estat nomenat director de l’Orfeó Gracienc.

  Com a pedagog ha col·laborat en diversos tallers de cant coral. Ha estat membre de l’equip tècnic de la CJC (Corals Joves de Catalunya) i ha format part de l’equip de professors dels cursos de direcció coral de la FCEC els darrers tres anys. Paral·lelament a la tasca com a director coral, s’ha consolidat com a tenor solista especialitzat en el repertori barroc. L’any 2014 va guanyar la Beca Bach, ha interpretat més d’una vintena de Cantates de J. S. Bach, el rol d’Evangelista de l’Oratori de Nadal del mateix compositor i diversos oratoris i obres de Händel, Carissimi i Mozart, entre altres autors.

 • Textos

  Joan Cererols (1618-1680)
  Regina caeli

  Regina caeli, laetare, alleluja
  quia quem meruisti portare, alleluia,
  resurrexit, sicut dixit, alleluja
  Ora pro nobis, Deum, alleluja

  Reina del cel, alegreu-vos, al·leluia.
  Perquè aquell que meresquéreu portar, al·leluia,
  ha ressuscitat tal com digué, al·leluia.
  Pregueu Déu per nosaltres, al·leluia.

  Ferran Sor (1778-1839)
  O Crux
  Text de Venancio Fortunato, bisbe de Poitiers (536-610)

  O Crux ave, spes unica,
  hoc Passionis tempore!
  auge piis justitiam,
  reisque dona veniam.

  Salve, oh Creu, la nostra única esperança,
  en aquest temps de passió!
  Augmenta en els justos la gràcia
  i concedeix el perdó als reus.

  Pau Casals (1876-1973)
  Nigra sum
  Text del Càntic dels Càntics 1,4a; 2,10b-12a

  Nigra sum, sed formosa,
  Filiae Jerusalem;
  Ideo dilexit me Rex,
  Et introduxit me in cubiculum suum,
  Et dixit mihi:

  Soc negra, però formosa,
  filla de Jerusalem.
  Per això el rei m’estimà
  i m’introduí a la seva cambra
  i em digué:

  Surge et venia mica mea,
  Jam hiems transiit,
  imber abiit et recessit,
  Flores apparu eruent in terra nostra,
  tempus putationis ad venit.

  Aixeca’t, amiga meva i vine.
  L’hivern ha passat,
  l’aiguat s’ha allunyat i se n’ha anat,
  han esclatat les flors a la nostra terra,
  ha arribat el temps de la poda.

  Josep Vila i Casañas (1966)
  Sanctus-Benedictus

  Sanctus, sanctus, sanctus
  Dominus Deus sabaoth.
  Pleni sunt caeli et terra gloria tua.
  Hosanna in excelsis.

  Sant, Sant, Sant és el Senyor,
  Déu de l’univers.
  El cel i la terra són plens de la vostra glòria.
  Hosanna a dalt del cel.

  Benedictus qui venit in nomine Domini.
  Hosanna in excelsis

  Beneït el qui ve en nom del Senyor.
  Hosanna a dalt del cel.

  Josep Ollé i Sabaté (1987)
  Ave Virgo sanctíssima 

  Ave Virgo sanctissima,
  Dei Mater piissima,
  maris stella clarissima.
  Salve semper gloriosa,
  margarita pretiosa,
  sicut lilium formosa,
  nitens olens velut rosa.

  Ave, Verge santíssima,
  Mare de Déu, la més pietosa,
  la més brillant estrella del mar,
  salve, sempre gloriosa,
  perla valuosa
  llueixes formosa com un lliri,
  i fas olor de rosa.

  Eduard Toldrà (1895-1962)
  Festeig         
  Text de Joan Maragall (1860-1911)

  Sota les estrelles, d’espatlles al mar,
  una galta humida, fresca de serena,
  una galta suau i plena
  és ben dolça de besar.

  Entre dos silencis, bes silenciós,
  com vares deixar-nos tremolant tots dos
  dins la nit quieta, amb deixos ardents
  de la migdiada i dels terrals vents.

  El reberes silenciosa.
  Mos llavis, dolços encar,
  te van preguntar una cosa
  i tu no vas contestar.

  Què vaig preguntar-te?... Sols recordo el bes
  i que se sentia la plena mar alta.
  Tu, tota caiguda, semblaves malalta...
  Oh, no hi tornaré mai més!

  P’rò la flonja galta ruixada amb serena,
  sota de ma boca, d’espatlles al mar;
  p’rò la xafogosa nit d’agost serena,
  ai, com la podré oblidar?

  Xavier Pastrana (1977)
  La casa que vull     
  Text de Joan Salvat-Papasseit (1894-1924)

  La casa que vull,
  que la mar la vegi
  i uns arbres amb fruit
  que me la festegin.

  Que hi dugui un camí
  lluent de rosada,
  no molt lluny dels pins
  que la pluja amainen.

  Per si em cal repòs
  que la lluna hi vingui;
  i quan surti el sol
  que el bon dia em digui.

  Que al temps de l’estiu
  niuï l’oreneta
  al blanc de calç ric
  del porxo amb abelles.

  Oint la cançó
  del pagès que cava;
  amb la salabror
  de la marinada.

  Que es guaiti ciutat
  des de la finestra,
  i es sentin els clams
  de guerra o de festa:
  per ser-hi tot prest
  si arriba una gesta.

  Enric Morera (1865-1942)
  La sardana de les monges
  Text d’Àngel Guimerà (1845-1924)

  Al davant de l’ermita de Sant Rafel
  les sardanes airoses pugen al cel,
  i tothom sent en l’ànima dolçor de mel.

  Sardanes com aquestes mai s’han sentit.
  Fins les ballen els avis quan ve la nit.
  I als genolls de les mares salta el petit.

  Per planúries i serres escampa el vent
  de la cobla les notes alegrement,
  i fins l’ona s’hi acosta, que al lluny la sent.

  En un coll de muntanyes hi ha un monestir.
  De puntetes les monges van al jardí,
  que les roses enceses, i el llessamí.

  Les sardanes arriben fins als seus cors
  amb gatzara i rialles dels balladors,
  i entorn d’elles, els arbres, quines remors!

  Dues monges, en l’ombra, les mans s’han pres;
  ja se n’hi ajunten d’altres, i altres després;
  les de més lluny s’acosten; tothom ja hi és.

  Ballen totes porugues, ben dolçament;
  enrogides les galtes, mig somrient,
  i sos peus en la terra, ni menys se’ls sent.

  Rondinant l’abadessa ja se n’hi va.
  Sent-hi a prop, llagrimeja; no sap renyar,
  que ella també n’és filla de l’Empordà.

  La lluna que s’aixeca, les monges veu.
  Pel damunt de la tàpia la cara treu,
  i els hi diu, bondadosa: –Balleu, balleu!

  Baltasar Bibiloni (1936)
  Ton pare no té nas
  Cançó popular mallorquina

  Ton pare no té nas, ton pare no té nas, ta mare és xata
  i es teu germà petit, i es teu germà petit té es nas de rata.

  Ton pare fa es dinar, ta mare escura
  i es teu germà petit talla verdura.

  Ton pare és capellà, ta mare és monja
  i es teu germà petit va per canonge.

  Ton pare és una col, ta mare és prebe
  i es teu germà petit és una ceba.

  Ton pare és cocarroi, ta mare és coca
  i es teu germà petit bada sa boca.

  Ton pare fa ribells, ta mare gerres
  i es teu germà petit adoba guiterres.

  Ton pare s’ha perdut, ta mare el cerca
  i es teu germà petit seu a la fresca.

  Albert Guinovart (1962)
  “Margarideta”, de Retaule de cançons catalanes
  Cançó popular catalana

  Margarideta, lleva’t de matí
  que n’és tard de matinada.
  Margarideta, lleva’t de matí,
  que n’és tard de dematí.

  Prou me’n llevaria jo,
  si mitgetes en tenia,
  prou me’n llevaria jo,
  però mitgetes no en tinc, no.

  Pere va a la plaça,
  Pere ja l’hi compra
  Pere ja l’hi porta
  Pere ja és aquí.
  Margarideta, lleva’t de matí.

  Margarideta, lleva’t de matí
  que n’és tard de matinada.
  Margarideta, lleva’t de matí,
  que n’és tard de dematí.

  Prou me’n llevaria jo,
  si sabates en tenia,
  prou me’n llevaria jo
  però sabates no en tinc, no.

  Pere va a la plaça,
  Pere ja l’hi compra
  Pere ja l’hi porta
  Pere ja és aquí.
  Margarideta, lleva’t de matí.

  Margarideta, lleva’t de matí
  que n’és tard de matinada.
  Margarideta, lleva’t de matí,
  que n’és tard de dematí.

  Prou me’n llevaria jo,
  si faldilles en tenia,
  prou me’n llevaria jo
  però faldilles no en tinc, no.

  Pere va a la plaça,
  Pere ja l’hi compra
  Pere ja l’hi porta
  Pere ja és aquí.
  Margarideta, lleva’t de matí.

  Fernando Lopes Graça (1906-1994)
  Acordai

  Acordai, acordai
  Homens que dormis
  A embalar a dor
  Dos silêncios vis
  Vinde no clamor
  Das almas viris
  Arrancar a flor
  Que dorme na raíz.

  Desperteu, desperteu
  homes que dormiu
  bressolant el dolor
  dels vils silencis.
  Veniu al clamor
  de les ànimes virils
  a arrencar la flor
  que dorm a l’arrel.

  Acordai, acordai
  Raios e tufões
  Que dormis no ar
  E nas multidões
  Vinde incendiar
  De astros e canções
  As pedras do mar
  O mundo e os corações.

  Desperteu, desperteu
  llamps i tifons
  que dormiu a l’aire
  i entre les multituds.
  Veniu a incendiar
  d’estrelles i cançons
  les pedres del mar
  el món i els cors.

  Acordai, acendei
  De almas e de sóis
  Este mar sem cais
  Nem luz de faróis
  E acordai depois
  Das lutas finais
  Os nossos heróis
  Que dormem nos covais
  Acordai!

  Desperteu, enceneu
  d’ànimes i sols
  aquest mar sense moll
  sense llum dels fars
  i acordeu després
  dels combats finals
  els nostres herois
  que dormen a les tombes.
  Desperteu!

  José Afonso (1929-1987)
  Menino d’oiro

  O meu menino é d’oiro é de oiro fino
  Não façam caso que é pequenino.

  El meu noi és d’or, és d’or fi,
  no feu cas que és petit.

  O meu menino é d’oiro d’oiro fagueiro
  Hei de levá-lo no meu veleiro.

  El meu noi és d’or, d’or tendre,
  he de portar-lo al meu veler.

  Venham aves do céu pousar de mansinho
  Por sobre os ombros do meu menino.

  Vinguin els ocells de l’aire a aterrar suaument
  sobre les espatlles del meu noi.

  Venham comigo venham que eu não vou só
  Levo o menino no meu trenó.

  Vinguin amb mi, vinguin, que no vaig sol,
  porto el noi al meu trineu.

  Quantos sonhos ligeiros p’ra teu sossego
  Menino avaro não tenhas medo.

  Quants somnis lleugers per a la teva tranquil·litat,
  noi avar, no tinguis por.

  Onde fores no teu sonho quero ir contigo
  Menino d’oiro sou teu amigo.

  Vagis on vagis en el teu somni, vull anar amb tu,
  noi d’or, soc el teu amic.

  Venham altas montanhas ventos do mar
  Que o meu menino nasceu p’ra amar.

  Vinguin altes muntanyes, vents del mar,
  que el meu noi va néixer per estimar.

  Menino do Bairro Negro

  Olha o sol que vai nascendo, anda ver o mar
  Os meninos vão correndo, ver o sol chegar.

  Mira com surt el sol, vine a veure el mar,
  els nois surten corrent a veure els primers rajos del sol.

  Menino sem condição irmão de todos os nus
  Tira os olhos do chão vem ver a luz
  Menino do mal trajar um novo dia lá vem
  Só quem souber cantar vira também.

  Noi pobre, germà de tots els nus,
  aparta els ulls del terra, vine a veure la llum
  noi esparracat, s’acosta un nou dia
  només aquells que sàpiguen cantar vindran també.

  Negro bairro negro bairro negro
  Onde não há pão não há sossego.

  Negre barri, negre barri, negre
  on no hi ha pa, no hi ha tranquil·litat.

  Menino pobre o teu lar
  Queira ou não queira o papão
  Há-de um dia cantar esta canção

  Noi pobre, la teva llar
  vulgui o no vulgui l’home del sac,
  hi haurà un dia en què cantarà aquesta cançó.

  Olha o sol que vai nascendo, anda ver o mar
  Os meninos vão correndo, ver o sol chegar.

  Mira com surt el sol, vine a veure el mar,
  els nois surten corrent a veure els primers rajos del sol.

  Se até da gosto cantar se toda a terra sorri
  Quem te não há-de amar menino a ti
  Se não é fúria a razão, se toda a gente quiser
  Um dia hás-de aprender haja o que houver.

  Si m’agrada cantar, si tota la terra somriu,
  qui no haurà d’estimar-te, noi;
  si no hi ha fúria a la raó, si tothom ho volgués,
  un dia hauràs d’aprendre passi el que passi.

  Negro bairro negro bairro negro
  Onde não há pão há sossego.

  Negre barri, negre barri, negre
  on no hi ha pa, no hi ha tranquil·litat.

  Menino pobre o teu lar
  Queira ou não queira o papão
  Há-de um dia cantar esta canção

  Noi pobre, la teva llar
  vulgui o no vulgui l’home del sac,
  hi haurà un dia en què cantarà aquesta cançó.

  Balada de outono

  Águas passadas do rio
  Meu sono vazio não vão acordar
  Águas das fontes calai
  Ó ribeiras chorai,
  que eu não volto a cantar

  Aigües que ja han passat pel riu
  el meu somni buit no es despertarà.
  Aigües de les fonts, calleu
  oh, rius, ploreu,
  que jo no tornaré a cantar.

  Rios que vão dar ao mar
  Deixem meus olhos secar
  Águas das fontes calai
  Ó ribeiras chorai
  Que eu não volto a cantar

  Rius que desemboquen al mar,
  deixeu que els meu ulls s’assequin.
  Aigües de les fonts, calleu
  oh, rius, ploreu
  que jo no torno a cantar.

  Águas das fontes calai
  Ó ribeiras chorai
  que eu não volto a cantar

  Aigües de les fonts, calleu
  oh, rius, ploreu,
  que jo no tornaré a cantar.

  Águas do rio correndo
  Poentes morrendo
  p’ras bandas do mar

  Aigües del riu corrent
  postes de sol morint
  al costat del mar.

  Águas das fontes calai
  Ó ribeiras chorai
  que eu não volto a cantar

  Aigües de les fonts, calleu
  oh, rius, ploreu,
  que jo no tornaré a cantar.

  Rios que vão dar ao mar
  Deixem meus olhos secar
  Águas das fontes calai
  Ó ribeiras chorai
  que eu não volto a cantar

  Rius que desemboquen al mar,
  deixeu que els meu ulls s’assequin.
  Aigües de les fonts, calleu
  oh, rius, ploreu,
  que jo no tornaré a cantar.

  Coro das maçadeiras
  Cant de treball de la villa de Póvoa de Lanhoso

  Este linho é mourisco
  e a fita dele namora
  quem daqui não tem amores
  tira o chapéu vá-se embora

  Aquest lli és morisc
  i la seva cinta enamora
  qui no té amors,
  treu-te el barret, marxa.

  Ai-a-li-o-lai-o-lai-lalolé
  lai-a-ró meu bem
  regala-te o meu amor
  regala-te e passa bem

  Ai-a-li-o-lai-o-lai-lalolé
  lai-a-ró, estimat meu,
  regala’t el meu amor
  regala’t i passi-ho bé.

  O minha mãe dos trabalhos
  para quem trabalho eu
  trabalho mato meu corpo
  não tenho nada de meu

  Oh, mare meva de les feines
  per a qui treballo jo
  el treball mata el meu cos
  no tinc res que sigui meu.

  Maçadeiras lá de baixo
  maçai o meu linho bem
  não olheis para o portelo
  que a merenda logo vem

  "Maçadeiras" de baix
  amaceu bé el meu lli
  no mireu el portal
  que el berenar arriba aviat.

  Ai-a-li-o-lai-o-lai-lalolé
  lai-a-ró meu bem
  regala-te o meu amor
  regala-te e passa bem

  Ai-a-li-o-lai-o-lai-lalolé
  lai-a-ró, estimat meu
  regala’t el meu amor
  regala’t i passi-ho bé.

  José Lopes Gato
  Alentejo, Alentejo
  Cançó popular portuguesa

  Eu sou devedor à terra
  A terra me está devendo
  A terra paga-me em vida
  Eu pago à terra em morendo

  Estic en deute amb la terra
  la terra em deu
  la terra em paga en vida
  jo pago la terra morint.

  Alentejo, Alentejo
  Terra sagrada do pão!
  Eu hei-de ir ao Alentejo,
  mesmo que seja no Verão

  Alentejo, Alentejo
  Terra sagrada del pa!
  He d’anar a l’Alentejo,
  encara que sigui a l’estiu.

  Ver o doirado trigo
  na imensa solidão
  Alentejo, Alentejo
  Terra sagrada do pão

  Veure el blat daurat
  en la immensa solitud.
  Alentejo, Alentejo
  terra sagrada del pa.

  José Manuel Pinheiro (1966)
  Ferreiro, guarda a filha
  Cançó popular portuguesa

  Ó ferreiro guarda a filha
  Não a ponhas à janela
  Que anda aí um rapazinho
  Que não tira os olhos dela

  Oh, ferrer, guarda la filla,
  no la deixis a la finestra,
  que hi ha un noi per aquí
  que no li treu els ulls de sobre.

  Vai tu, vai tu, vai ela
  Vai tu pra casa dela

  Ves tu, ves tu, vagi ella
  ves tu a casa seva.

  Vai tu, vai tu, vai ela
  Vai tu pra casa dela

  Ves tu, ves tu, vagi ella
  ves tu a casa seva.

  Ó ferreiro guarda a filha
  Não a ponhas a postigo
  Que vem aí um rapazinho
  Que á quer levar consigo

  Oh, ferrer, guarda la filla,
  no la deixis al finestró,
  que ve un noi
  que se la vol endur amb ell.

  Vai tu, vai tu, vai ela
  Vai tu pra casa dela

  Ves tu, ves tu, vagi ella
  ves tu a casa seva.

  És do meu gosto
  És da minha opinião
  Hei-de amar a moreninha
  Da raíz do coração

  Ets del meu gust,
  ets de la meva opinió
  he d’estimar aquesta moreneta
  des del fons del meu cor.

  Ó ferreiro guarda a filha
  Não a ponhas ao portal
  Que anda aí um rapazinho
  Que a quer por bem ou mal

  Oh, ferrer, guarda la filla,
  no la deixis al portal,
  que hi ha un noi per aquí
  que la vol per bé o per mal.

  Escondido
  Cançó popular argentina

  Escondido no te escondas,
  no te escondas que te vi
  Escondido que sí, escondido que no
  Y esta vez no te escondas,
  no que te encontro yo

  Amagat, no t’amaguis,
  no t’amaguis que t’he vist.
  Amagat que sí, amagat que no
  i aquesta vegada no t’amaguis,
  que et trobo jo.

  A la una yo no miro,
  a las dos no miraré
  A las tres salgo a buscarte
  y a las quatro te encontré

  A la una jo no miro,
  a les dues no miraré
  a les tres surto a buscar-te
  i a les quatre et trovaré.

  Escondido que sí,
  escondido que no
  Y esta vez no te escondas,
  no que te encontro yo.

  Amagat que sí,
  amagat que no
  i aquesta vegada no t’amaguis,
  que et trobo jo.

  Luiz Bonfa (1922-2001)
  Manhã de Carnaval
  Text d’Antônio Maria (1921-1964)

  Manhã, tão bonita manhã
  Na vida, uma nova canção
  Cantando só teus olhos
  Teu riso, tuas mãos
  Pois há de haver um dia
  Em que virás

  Matí, que bonic matí
  a la vida, una nova cançó
  cantant només els teus ulls
  el teu riure, les teves mans
  perquè hi haurà un dia
  en què vindràs.

  Das cordas do meu violão
  Que só teu amor procurou
  Vem uma voz
  Falar dos beijos perdidos
  Nos lábios teus

  De les cordes de la meva guitarra
  que només el teu amor buscava
  arriba una veu
  per parlar dels petons perduts
  als teus llavis.

  Canta o meu coração
  Alegria voltou
  Tão feliz a manhã
  Deste amor

  Canta el meu cor,
  l’alegria ha tornat
  que feliç el matí
  d’aquest amor.

  Antonio Carlos “Tom” Jobim (1927-1994)
  Água de beber

  Eu quis amar, mas tive medo
  E quis salvar meu coração
  Mas o amor sabe um segredo
  O medo pode matar o seu coração

  Volia estimar, però tenia por
  i volia salvar el meu cor,
  però l’amor coneix un secret,
  la por pot matar el teu cor.

  Água de beber
  Água de beber, camará

  Aigua per beure
  aigua per beure, camarada.

  Eu nunca fiz coisa tão certa
  Entrei pra escola do perdão
  A minha casa vive aberta
  Abri todas as portas do coração

  Mai he fet res tan correcte,
  em vaig unir a l’escola del perdó
  la meva casa sempre oberta,
  he obert totes les portes del cor.

  Água de beber
  Água de beber, camará

  Aigua per beure
  aigua per beure, camarada.

  Eu sempre tive uma certeza
  Que só me deu desilusão
  É que o amor é uma tristeza
  Muita mágoa, demais para um coração

  Jo sempre vaig tenir una certesa
  que només em va donar desil·lusions,
  és que l’amor és una tristesa
  massa mal de cor, massa per a un cor.

  Água de beber
  Água de beber, camará

  Aigua per beure
  aigua per beure, camarada.

  Irving Berlin (1888-1989)
  Puttin’ on the Ritz

  Have you seen the well-to-do
  Up and down Park Avenue,
  On that famous thoroughfare
  With their noses in the air,
  High hats and Arrow collars
  White spats and lots of dollars,
  Spending every dime
  for a wonderful time.

  Has vist els rics
  amunt i avall per Park Avenue?
  Per aquesta famosa avinguda
  amb els nassos aixecats,
  barrets de copa i colls de camisa,
  polaines blanques i molts dòlars,
  gastant cada cèntim
  per passar una meravellosa estona.

  If you’re blue,
  and you don’t know where to go to
  Why don’t you go where fashion sits?
  Puttin’ on the Ritz.
  Different types who wear a day coat
  Pants with stripes
  And cutaway coat, perfect fits
  Puttin’ on the Ritz

  Si estàs trist
  i no saps on anar,
  per què no vas on és la moda?
  Vestint de gala al Ritz
  diferent tipus vestint abrics,
  pantalons de ratlles i jaqué,
  ajustats a la perfecció
  vestint de gala al Ritz.

  Strolling up the Avenue so happy
  All dressed up just like an English chappie
  Very snappy
  Come, let´s mix where Rockefellers
  walk with sticks
  Or “um-ber-ellas” in their mitts
  Puttin’ on the Ritz

  Passejant per l’avinguda tan feliços,
  tots vestits com joves anglesos,
  molt elegants
  vine, anem on els Rockefeller
  passegen amb els seus bastons
  i paraigües a les mans
  vestint de gala al Ritz.

  José Afonso
  Maio, maduro maio

  Maio maduro Maio, quem te pintou?
  Quem te quebrou o encanto, nunca te amou
  Raiava o sol já no Sul
  E uma falua vinha lá de Istambul

  Maig, maig madur, qui et va pintar?
  Qui et va trencar lencant, mai et va estimar
  el sol ja brillava al Sud
  i una falua va venir dIstanbul.

  Sempre depois da sesta chamando as flores
  Era o dia da festa Maio de amores
  Era o dia de cantar
  E uma falua andava ao longe a varar

  Sempre després de la migdiada cridant les flors
  era el dia de la festa Maig damors
  era el dia de cantar
  i una falua va quedar varada en la llunyania.

  Maio com meu amigo quem dera já
  Sempre no mês do trigo se cantará
  Qu’importa a fúria do mar
  Que a voz não te esmoreça vamos lutar

  Maig amb el meu amic, tant de bo pugui estar amb ell
  sempre en el mes del blat es cantarà
  què importa la fúria del mar
  que la veu no et debiliti, lluitem.

  Numa rua comprida el rei pastor
  Vende o soro da vida que mata a dor
  Anda ver, Maio nasceu
  Que a voz não te esmoreça a turba rompeu

  En un carrer llarg el rei pastor
  ven el sèrum de la vida que mata el dolor
  vine a veure, Maig ha nascut
  que la veu no et defalleixi, la multitud sha dissolt.

  Lluís Millet (1867-1941)
  El cant de la Senyera
  Text de Joan Maragall

  Al damunt dels nostres cants 
  aixequem una Senyera 
  que els farà més triomfants.

  Au, companys, enarborem-la 
  en senyal de germandat! 
  Au, germans, al vent desfem-la 
  en senyal de llibertat. 
  Que voleï! Contemplem-la 
  en sa dolça majestat!

  Al damunt dels nostres cants 
  aixequem una Senyera 
  que els farà més triomfants.

  Oh bandera catalana!, 
  nostre cor t’és ben fidel: 
  volaràs com au galana 
  pel damunt del nostre anhel: 
  per mirar-te sobirana 
  alçarem els ulls al cel.

  Al damunt dels nostres cants 
  aixequem una Senyera 
  que els farà més triomfants.

  I et durem arreu enlaire, 
  et durem, i tu ens duràs: 
  voleiant al grat de l’aire, 
  el camí assenyalaràs. 
  Dóna veu al teu cantaire, 
  llum als ulls i força al braç.

  Al damunt dels nostres cants 
  aixequem una Senyera 
  que els farà més triomfants.

 • Anunci fes-te soci_desktop
 • També et pot interessar...

  La Casa dels Cants
  Dissabte, 27.04.24 – 18 h
  Petit Palau

  Cor de Noies de l’Orfeó Català & Vilamajó

  Esther Pinyol, arpa
  Maria Mauri, piano
  Cor de Noies de l’Orfeó Català (Laia Santanach, preparadora del Cor de Noies) 
  Lluís Vilamajó, director

  F. Mendelssohn: “Bunte Schlangen, zweigezüngt!”, d’Ein Sommernachtstraum, op. 61 núm. 3
  R. Schumann: “In meinem garten”, de Drei Gedichte, op. 29 núm. 2
  J. Rheinberger: “Frühmorgens”, de Maitag, op. 64 núm. 1
  E. W. Elgar: The snow, Fly i Singing bird, op. 26 part I-II
  A. Hasselmans: La source (arpa sola)
  B. Britten: “There is no Rose” i “As a dew in April”, de Ceremony of carols
  M. Vila: “El silenci de les pedres”, d’El clam de la terra 
  F. Mompou: Ocell trist i Agitato (piano sol)
  A. García Abril: Tres acuarelas aragonesas 
  O. Gjeilo: Tundra 
  B. Vivancos: Floreixen les espines

  Preu: 15 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex