• Cor de Cambra de Granollers, Cor Jove Amics de la Unió, ARSinNOVA, Simfònica Sant Cugat & Brotons

  Stabat Mater de Brotons

  Tardes al Palau

  Dimarts, 21 de maig de 2024 – 19 h

  Sala de Concerts

 • Compromís amb el medi ambient

  • Logos mediambientals

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Marta Mathéu, soprano
  Roger Padullés, tenor
  Pau Armengolbaríton
  Montserrat Gomis Cunillera, narradora
  Cor de Cambra de Granollers (Josep Vila i Jover, director)
  Cor Jove Amics de la Unió (Marta Dosaiguas, directora)
  ARSinNOVA Cor de cambra (Maria Mauri, directora)
  Orquestra Simfònica Sant Cugat
  Salvador Brotons, director


  I

  Rafael Martínez Valls (1895-1946)
  Cançó d’amor i de guerra (selecció)

  Preludi I (Orquestra)
  Anem seguint la feina (Eloi i Cor de forjadors)
  Ning, nang (Francina i Cor de vilatanes)
  Per tu francina meva (Francina i Eloi)
  Devallant de la muntanya (Avi Castellet i cor)
  Balla,balla bon minyó (Cor)
  Caminant pel món va el vell pastor (Avi Castellet)
  Eloi de ma vida (Francina i Eloi)
  Francina no tinguis pena (Francina i Cor de vilatanes)
  Pirineu (Eloi i Cor de Soldats)
  Els soldats venen ja (Eloi i cor)

   

   

  II

  Salvador Brotons (1959)
  Stabat Mater

  Stabat Mater (soprano i cor)
  Qui est homo (baríton)
  Pro peccatis (cor)
  Eia Mater (soprano)
  Sancta Mater (soprano, baríton i cor)
  Inflammatus et accensus (cor)
  Quando corpus morietur (cor)

  Durada del concert:
  Primera part, 40 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 45 minuts.
  La durada del concert és aproximada.

  #coral #contemporània #patrimonicatalà #enfamília

 • Poema

  Com una ràfega de vent
  que s’arqueja amb la presència de les coses.

  Com una música enforcada
  en el silenci de la corda del temps,
  envaït per la memòria que nodreix
  imatges insomnes,
  inscrites en la nit abandonada.

  Textos de les ombres
  que anomenen el meu nom,
  caires transcrits en un mur
  que tremola.

   

  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Comentari

  En plena dictadura de Primo de Rivera, el governador Milans del Bosch va citar els autors d’Els soldats de l’ideal, una sarsuela d’inspiració republicana sobre “l’ideal” de la Primera República Francesa. El compositor Rafael Martínez i Valls, els llibretistes Lluís Capdevila i Víctor Mora i el director de la companyia del Teatre Líric Català, Josep Llimona, van veure’s obligats a modificar-ne algunes escenes i a canviar-ne el títol. Aquesta és la gènesi de l’obra que escoltaran avui, estrenada el 16 d’abril de 1926 al Teatre Nou de Barcelona: Cançó d’amor i de guerra.

  Situada en un poble del Vallespir l’any 1793, en plena Revolució Francesa, l'obra narra la història d’amor entre dos joves, Eloi i Francina, que veuen com els seus destins se separen a causa d’un inesperat infortuni: Ferran, el fill del batlle Ridau, vol casar-se amb Francina, tot i les reticències d’ella. L’obra musical és força eclèctica i combina elements provinents de l’òpera italiana, wagnerians i de la música catalana, com la coneguda sardana Ning, nang, ja la campana vol repicar, cantada per Francina. La versió que escoltaran és una selecció dels moments més aclamats d’una de les sarsueles més populars de tots els temps.

  Stabat Mater de Salvador Brotons és una obra simfònica i coral articulada en set moviments i estrenada l’any 2000 a l’Auditori de Barcelona. El text correspon a una seqüència llatina del segle XIII, atribuïda al monjo franciscà Jacopone da Ti. Fa referència al patiment de Maria, mare de Déu, en contemplar la crucifixió del seu fill. Els solistes i els cors interpreten els versos amb un missatge ben clar: «El sofriment d’aquesta vida pot trobar confort en una altra vida, és un viatge des del dolor cap a un món més feliç», relata Brotons.

  Els moviments I i V són densos i de gran intensitat dramàtica, mentre que el II i el IV són més breus i contemplatius. Els moviments III i VI, en contrast, són enèrgics i amb un tempo ràpid, amb un cor i una orquestra que transmeten una gran força vital. El darrer moviment Quando corpus morietur és un dels més impactants de l’obra: «És la culminació de tot el procés. La música i el text pertanyen a un altre món. Es comença amb una visió etèria, confusa i llunyana del traspàs de l’ànima a la vida eterna. Després s’hi introdueix un nou tema que simbolitza la visió d’un món just, bonic, plaent, on tota la humanitat s’uneix per viure eternament», explica l’autor.

  En definitiva, Stabat Mater és una de les obres més monumentals del catàleg de Salvador Brotons, una composició emocionant i enriquidora que captura la complexitat de les emocions humanes, amb una visió sublim de l'eternitat.

  Albert Fontelles-Ramonet, músic i musicòleg

 • 20240507 Palau 100 T2425 DESKTOP
 • Biografies

  Marta Mathéu, soprano

  Marta Mathéu, soprano

  ©Michal Novak

  Marta Mathéu, soprano talentosa i versàtil, destaca per la seva musicalitat i el domini del seu instrument. Ha brillat en interpretacions de Bach amb Jordi Savall i ha estat reconeguda al Concurs Tenor Viñas pel seu Mozart. Amb èxit, ha abordat rols de Puccini, Rossini i Wagner. Destaca també en música espanyola, i s'ha guanyat elogis per la seva gravació de Cançó d’amor i de guerra de Rafael Martínez Valls. Activa en recitals liederístics, també excel·leix en oratori, interpretant obres com la Novena de Beethoven i la Segona de Mahler. Formada amb mestres com Montserrat Caballé, ha actuat en escenaris de renom a nivell internacional i ha guanyat diversos premis. Actualment és professora de cant al Conservatori del Liceu i ha enregistrat amb prestigiosos segells discogràfics.

 • Roger Padullés, tenor

  Roger Padullés

  © Marta Escobar

  Va iniciar la seva formació vocal a l’Escolania de Montserrat. Va continuar els estudis a l’Escola de Música de Cambrils i va actuar amb diverses formacions locals. Ja com a solista, atret pel lied alemany, es va traslladar a estudiar cant a Essen (Alemanya), amb R. Pinheiro, becat per la Generalitat. El 2009 va guanyar el segon premi del Concurs Internacional Francesc Viñas, així com també el Premi Plácido Domingo.

  Després d’una estada a Freiburg, va completar la seva formació operística a l’opera studio del teatre d’Estrasburg i tot seguit va començar la seva carrera professional en la qual ha cantat, entre d’altres, al Gran Teatre del Liceu, Teatro Municipal de Santiago de Xile, Opéra National du Rhin (Estrasburg), Concertgebouw d’Amsterdam, Teatro Real de Madrid, Capitole de Tolosa de Llenguadoc i Palau de les Arts de València, on ha estat dirigit musicalment per Zubin Mehta i Peter Brook o Christoph Marthaler com a directors d’escena.

  Paral·lelament també actua en l’àmbit internacional en concerts de lied i oratori, al Capitole de Tolosa de Llenguadoc, Opéra National du Rhin d’Estrasburg o al cicle Rosenblatt Recital Series de Londres.

  El 2015 va rebre el Premi Enderrock al millor disc de clàssica de l’any per Mompou songs, atorgat per la crítica, i els anys 2017, 2018 i 2019 el Premi Enderrock, per votació popular, també al millor disc de música clàssica per Cançó d’amor i de guerra i Llull, respectivament.

  Roger Padullés ha escrit i dirigit escènicament alguns dels seus darrers espectacles, com ara Händel, eclipsi total; Emili Vendrell, la veu del poble; Dones d’òpera; L’enigma Garreta, i ha creat i dirigit una adaptació participativa de La flauta màgica de W. A. Mozart.

 • Pau Armengol, baríton

  Pau Armengol

  Nascut a Sabadell, inicià els estudis de piano i solfeig a la mateixa ciutat. S’ha format vocalment amb Carlos Chausson i, a més, ha rebut lliçons de mestres com ara Jaume Aragall, Eva Mei, Celso Albelo, Matthias Goerne, Mariella Devia o Plácido Domingo.

  Després d’obtenir el títol de doctor en química teòrica i computacional per la Universitat Autònoma de Barcelona, va guanyar el Concurs Mirna Lacambra per accedir a l’Escola d’Òpera de Sabadell, on va assumir el rol de Leporello (Don Giovanni). Posteriorment fou seleccionat pel Centre de Perfeccionament Plácido Domingo del Palau de les Arts Reina Sofía de València, on va completar la seva formació. 

  Ha interpretat els rols de Leporello i Don Giovanni (Don Giovanni), Figaro (Le nozze di Figaro), Dulcamara i Belcore (L’elisir d’amore), Colas (Bastian und Bastienne), Sagrestano (Tosca), el baríton (The four notes opera), Martino (L’occasione fa il ladro), Sprecher (Die Zauberflöte), Marullo (Rigoletto), Betto di Signa (Gianni Schicchi) i Silvio (Pagliacci), entre d’altres. En el camp de l’oratori, ha cantat El retablo de Maese Pedro de Falla, Requiem de Mozart, Novena Simfonia de Beethoven, El pessebre de Pau Casals, Passió segons sant Joan de J. S. Bach, així com nombroses Cantates del mateix compositor. 

  Ha cantat en sales i teatres com ara el Gran Teatre del Liceu, Palau de les Arts Reina Sofía de València, Palacio Euskalduna de Bilbao, Teatro Cervantes de Màlaga, Kursaal de Sant Sebastià, Palau de la Música Catalana o Auditori de Barcelona, entre d’altres. I ha estat dirigit per mestres de renom, com Gustavo Dudamel, Marc Minkowski, Susanna Mälkki, Roberto Abbado o Plácido Domingo.

 • Cor de cambra de Granollers

  Cor de cambra de Granollers

  Dirigit per Josep Vila Jover, va néixer el 1996 amb l’Escola de Música creada aquell mateix any en el si de la Societat Coral Amics de la Unió, entitat dedicada des del 1877 a la promoció i difusió de la música coral. Juntament amb l’Orquestra de Cambra de Granollers, Veus–Cor Infantil Amics de la Unió i el Cor Jove Amics de la Unió, és formació resident del Teatre Auditori de Granollers.  

 • Cor Jove Amics de la Unió

  Cor Jove Amics de la Unió

  © Zabet foto

  Creat el 1995, va tenir un nou impuls el 2016 i és una de les formacions residents del Teatre Auditori de Granollers que, al costat de Veus–Cor Infantil Amics de la Unió i el Cor de Cambra de Granollers, ofereix propostes singulars amb una mirada jove i actual. Està format per quaranta-cinc joves de 17 a 24 anys, la majoria amb un llarg recorregut a l’Escola de Música Amics de la Unió o en altres espais relacionats amb el món coral. Les produccions del Cor comprenen des de la música clàssica, sacra o coral contemporània fins a la música electrònica, passant pel jazz, els musicals o el gòspel.  

 • ARSinNOVA Cor de cambra

  ARSinNOVA Cor de cambra

  El cor té la seu a Barcelona i està format per una vintena de cantaires, tots amb experiència en el món musical i coral, dirigit per Maria Mauri. Va ser fundat l’any 2007 per Pere Lluís Biosca, que en va ser el director titular fins al novembre del 2016, càrrec que entre el novembre del 2016 i el desembre del 2017 va ocupar Marc Díaz. 

  En la seva trajectòria, ARSinNOVA ha interpretat un ampli ventall de repertori i ha actuat en nombrosos concerts en els camps de l’oratori, l’òpera, la música sacra o la música contemporània, tant a cappella com acompanyant formacions musicals de diferents formats.

  Ha realitzat diversos enregistraments i ha guanyat premis en concursos nacionals i internacionals. Actualment combina projectes corals propis amb la seva participació en tot tipus de projectes multiestilístics, com ara espectacles teatrals, de dansa i concerts de música moderna, programats en diferents teatres, sales de concerts i festivals catalans.

 • Orquestra Simfònica Sant Cugat

  © Artur Ribera

  La Simfònica Sant Cugat és una orquestra professional fortament arrelada al territori. A la Temporada de concerts que realitza al Teatre-Auditori Sant Cugat és habitual el rètol "entrades exhaurides". El concert més multitudinari el va fer amb el tenor Josep Carreras al Palau Sant Jordi de Barcelona davant 20.000 espectadors.

  L'Orquestra ha actuat sota la direcció de Josep Ferré, Joan Albert Amargós, Edmon Colomer, Donald Appert, Miguel Roa, Enrique Ricci, Miquel Ortega, David Jiménez, Peter Herbolzheimer, José Carlos Martínez, Jordi Piccorelli, Daniel Gil, Grigor Palikarov, Antoni Ros-Marbà, Luca Bagagli, Santiago Serrate, Roit Feldenkreis i Virginia Martínez.

  Actualment, el director titular és el mestre Salvador Brotons que en la seva doble tasca de director i compositor ha dirigit obres de Txaikovski, Mússorgski, Sibelius, Dvorák, Ravel ... i també composicions pròpies com: "Conmemorativa", "Catalanesca" per a tenora i orquestra, cantates "De Randa", "Carpe Diem", "Catalunya 1714" i l'estrena de la seva 7a simfonia "Ausiàs March".

  Professionalitat, il·lusió, feina ben feta, recerca constant de l'excel·lència i comunicació amb el públic són les característiques principals de l'Orquestra que té un clar objectiu que el concert esdevingui una experiència extraordinària pel públic assistent.

  L'Orquestra Simfònica Sant Cugat està patrocinada per la companyia d'assegurances OCCIDENT i compta amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  Amb la col·laboració de:

  • Occident
 • Salvador Brotons, director

  Salvador Brotons

  Nasqué a Barcelona en el si d’una família de músics. Estudià flauta amb el seu pare i seguí els estudis musicals al Conservatori de Música de Barcelona, on obtingué els títols de flauta, composició i direcció d’orquestra. Des de l’any 1977 fins al 1985 va ser flauta solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i membre de l’Orquestra Ciutat de Barcelona. El 1985 aconseguí una Beca Fullbright i es traslladà als Estats Units, on assolí el doctorat en música a la Florida State University.

  Com a compositor ha escrit més de 155 obres, majoritàriament orquestrals i de cambra, i ha guanyat importants premis de composició, entre els quals el Premio Orquesta Nacional de España (1977), per les seves Quatre peces per a cordes; Jove d’Or (1980); Premi Ciutat de Barcelona, el 1983 per la Primera Simfonia, i el 1986 per l’obra Absències (per a narrador i orquestra); Southeastern Composers League Award, per Sinfonietta da Camera (1986); The Madison University Flute Choir Composition Award (1987), per Suite de flautes, i el Premi Reina Sofia de Composició (1991), per Virtus per a orquestra. També ha rebut nombrosos encàrrecs de composició, entre els quals destaquen l’òpera en dos actes Reverend Everyman (Florida State University, 1989), Sonata da Concerto per a trompeta i banda (University of Wyoming, 1992), Conmemorativa per a orquestra (Orquesta RTVE, 1995), Concert per a flauta i orquestra (Conferenza dil Mediterraneo; Sicília, 1997), l’opereta en dos actes Abans del silenci (Generalitat de Catalunya, 1998), Concert per a guitarra i orquestra (Fundación Cervantes de Varsòvia, 1999), Essentia vitae (University of Arizona, 2000), el septet Prada 1950 (Festival Pau Casals de Prada, 2000), Oda a Verdaguer (Ajuntament de Vic, 2001), l’òpera per a nens El mercader de somnis (UNICEF, 2002), Concert trobadoresc per a violoncel i orquestra (Eurocongrés, 2000), Requiem trio (Damocles Trio, 2004), Concert per a percussió i cordes (Raanana Symphonette, 2005), Concerto per a viola i cordes (Festival de Música Española, 2006), Intrèpida per a orquestra (Siemens, 2007), Missa brevis (Cor Vivaldi, 2008), Concert per a oboè i orquestra (Grupo Enigma de Saragossa, 2009), Tres Nocturns alla Chopin (Consolat de Polònia a Barcelona, 2009), Simfonia núm. 5 (Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, 2010), Ceremonial (Orquesta Nacional de España, 2011), Giravolts per a flauta sola (Asociación de Flautistas de España, 2012), Simfonia núm. 6,Concisa” (Lira Castellonera, 2012), Simfonia núm. 7, “Ausiàs March” (Lira Castellonera, 2019).

  Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en CD, tant a Europa com als Estats Units, pels segells Naxos, EMI, Auvidis, Albany Records, Claves, Harmonia Mundi, RNE...

   

  Ha estat el director assistent de l’orquestra simfònica de la Florida State University (1986-87), director titular de l’Oregon Sinfonietta (1990-1993), Mittleman Jewish Community Orchestra (1989-1991) i de la Portland State University Orchestra (1987-1997), universitat on també va ensenyar contrapunt, direcció d’orquestra, literatura i història de la música.

  Al nostre país ha estat director titular de l’Orquestra Simfònica de Balears-Ciutat de Palma (períodes 1997-2001 i 2009-2013), de l’Orquestra Simfònica del Vallès (1997-2002) i de la Banda Municipal de Barcelona (2008-2018). Des de l’any 1991 és el director titular de la Vancouver Symphony (Estat de Washington), al capdavant de la qual ha estat distingit amb el premi Arts Council atorgat pel Clark County i la Ciutat de Vancouver, i el Kiwanis Rose Award (2005). El 2020 va ser distingit amb el Clark County Arts Commission Lifetime Achievement Award pels anys al servei de la comunitat artística de SW Washington (EUA).

  Ha dirigit, com a director convidat, orquestres a Txecoslovàquia (Ràdio Praga), Alemanya (Orquestra Simfònica de Wuppertal), Sud-àfrica (National Symphony Orchestra), Israel (Jerusalem Symphony Orchestra, Raanana Symphonette, Kibbutz Orchesra), Itàlia (I Pomeriggi Musicali de Milà), Bèlgica (Orchestre des Guides), Uruguai (Filarmónica de Montevideo), Veneçuela (Orquesta Simón Bolívar), Colòmbia (Orquesta Nacional), els Estats Units (Blue Lake Festival Orquestra, Columbia Symphony, York Symphony Orchestra, Tallahassee Symphony, Seattle Philharmonic Orchestra), Corea del Sud (Bucheon Symphonyand Wonju Symphony) i la majoria d’orquestres del nostre país.

  Actualment compagina una intensa agenda com a director d’orquestra amb la composició d’un bon nombre d’encàrrecs d’obres de tot gènere. També és professor de composició i de direcció d’orquestra de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). L’any 2002 va rebre el Florida State University Alumni Award, per la seva trajectòria professional, i el febrer del 2005 va rebre la distinció de ser convidat al Carleton College de Minnesota (EUA) com a Chistopher Light Special Guest Lecturer. L’any 2008 va rebre el Premi Agustí Burgunyó. La temporada 2016-17 va ser compositor resident del Palau de la Música Catalana.

 • Anunci fes-te soci_desktop
 • Formacions

  Cor de Cambra de Granollers
  Josep Vila i Jover, director

  Sopranos
  Rosa Duran
  Núria Andon
  Aina Albajar
  Núria Vives
  Moni pazos
  Núria Vilalta
  Txell Milà
  Roser Guixé
  Laia Serradesanf

  Contralts
  Alba Serrat
  Montserrat Folcrà
  Rosa Folcrà
  Anna Cordoba
  Victoria Cancelli
  Adriana Berruezo
  Irene Recolons

  Tenors
  Miguel del Hoyo
  Emili Flores
  Guillem Ponsi
  Ferran Passola
  Xavier Tudela
  Toni Santiago
  Martí Burgués
  Eduard Garrido
  Martí Buil

  Baixos
  Paulo Gacio
  Jordi Chavarria
  Oriol Roca
  Joan Climent
  Albert llucià
  Pau Bragulat
  Lluc Bonal
  David Guitart


  Cor Jove Amics de la Unió
  Marta Dosaiguas, directora

  Sopranos
  Núria Llach
  Mariona Morales
  Berta Llobet
  Èlia Camps
  Alba Aparicio
  Paula Coro
  Maria llach
  Maria Bertolín
  Joana Llach
  Clara Pocurull
  Helena Soler
  Abril Sitjas
  Carla del Barco

  Contralts
  Aina Brichs
  Judit Pou
  Mireia Brichs
  Agnès Casajoana
  Anna Bellavista
  Anna Girbau
  Ana Ribera
  Mireia Sagalés
  Laura Herranz
  Anna Blanc
  Martina Garrell
  Laia Vila

  Tenors
  Bernat Comín
  Bernat Fusté
  Borja Grèbol

  Baixos
  Oleguer Casajoana
  Martí Profitós
  Eudald Rodríguez
  Guillem Lluís


  ARSinNOVA Cor de cambra
  Maria Mauri, directora

  Sopranos
  Berta Morató
  Elisabet Barroso
  Jayne Segedy
  Laura Farré
  Magdalena Völk
  Marta Ramírez
  Ragnhild Hjelmborg

  Contralts
  Núria Ballestar
  Èlia Lucas
  Joana Martínez-Mora
  Marta Canals
  Marta Garrote
  Emma Clarke

  Tenors
  Pere Carulla
  Pol Blancafort
  Oriol Pérez
  Francesc Minguella
  David Alonso
  Carlo Fidel Taboada

  Baixos
  Miquel Aguiló
  Gerard Morató
  Guillem Pérez
  Oriol Prat
  Eloi Moreno
  Sergi Comellas
  Ferran Dalmau


  Orquestra Simfònica Sant Cugat

  Primers violins
  Laia Pujolasos Casadevall, concertino
  Pere Bardagí Freixas
  Nausica Berni Martin
  Inés Sanchís Carretero
  Mar Aldomà Caus
  Cati Santos Fulgencio
  Marta Escoz i Balaguer
  Beatríz Gutiérrez Castañón
  Clara Núria Joan Marí
  Dixon David Scola Vivas
  Olivia Cortese Vallvé

  Segons violins
  Eduard Sobrado Vaos
  Borja Peirón Martín
  Beatriz Lizarte Martín
  Sara Ruiz Guerrero
  Elisenda Prats Bruguera
  Meritxell Nicolau Teixidó
  Meritxell Tiana Alzina
  Joaquín Peláez Aldana
  Estrella Martínez Lara

  Violes
  Albert Flores Freixanet
  Montse Vallvé Gavarrón
  Laura Jover Miñarro
  Albert Serra i Oller
  Albert Madero Delgado
  Aroa García Sánchez
  Jorge Retuerta Merino

  Violoncels
  Julià Borràs Querol
  Andrea Peiron Martin
  Sara Guri Casallachs
  Marta Pons Garcia
  Clara Manjon Sánchez
  Maria Jesús Coll Moreta

  Contrabaixos
  Cristina Membrive Azor
  Xavier Castillo Martínez
  Maria Llastarry González
  Núria Carreras Marceló

  Flautes
  Mayte Santos Pérez
  Paula Sirvent Raga
  Meritxell Carbonell Costa, flautí

  Oboès
  Marc Guillen Pieres
  Lídia Miralles Prunera
  Ivan Alcazo Castellarnau, corn anglès

  Clarinets
  Juan Pardo Fernández
  Toni Rocosa Girbau
  Pep Mira Olcina

  Fagots
  Rosa Maria Cases Martín
  Ruben Muñoz Canto

  Trompes
  Marina Romo Vivancos
  Catalina Maria Terrasa Garau
  Arnau Plaja Blanc
  Berta Mallarach Pi

  Trompetes
  Josep Juan i Pomes
  Marc Solanellas Campa

  Trombons
  Enric Mestre Gras
  Meritxell Lanau Mas
  Manel Juste Delgado

  Tuba
  Cesc Domènech

  Timbales
  Carme Garrigó Garcia

  Percussió
  Cristina Ballarín Tamayo
  Adrià Font Perera
  Jorge Bosch Fernández

  Arpa
  Arnau Roura Benito

  Piano
  Ariadna Cabiró Berenguer

 • Textos

  Cançó d'amor i de guerra

  Llibret de Lluís Cabdevila (1893-1980) i Víctor Mora (1895-1960)

  1. Preludi

  2. Cançó del forjador “Anem seguint la feina... Forjador bon forjador”: (Eloi, forjadors)

  FORJADORS
  Anem seguint la feina
  brodada a cops de mall
  que no reposi l’eina
  teixint nostre treball.
  La, la, la, la....
  El braç ja mai refusa
  el pes del massís mall;
  com flors llença l’enclusa
  espurnes de metall.
  La, la, la, la...
  Les relles que la terra
  més tard esqueixaran,
  les armes de la guerra
  que als homes feriran,
  seran proesa llarga
  que amb immarcible veu
  recordaran la farga
  del noble mestre Andreu
  La, la, la, la...
  Del noble mestre Andreu.

  ELOI
  Forjador, bon forjador,
  de les mans fermes i brunes
  que del ferro saps fer engrunes
  amb la teva noble suor.
  Forjador, bon forjador
  si poguessis dur a l’enclusa
  el cor de l’enamorada
  quina feina més amada
  poder forjar el seu cor.
  Amb quin delit posaries
  el seu cor, que ara és de neu,
  dins la fornal, i el faries
  a cops de mall a gust teu.
  Forjador, bon forjador,
  no hi hauria al Vallespir
  qui llencés un sol sospir
  per un desengany d’amor,
  per un desengany d’amor.

  FORJADORS
  Les relles de la terra
  més tard esqueixaran
  les armes de la guerra
  que els homes feriran,
  seran proesa llarga
  que amb immarcible veu
  recordaran la farga
  del noble mestre Andreu
  Oh…!
  Del noble mestre Andreu.

  3. Sardana “En el Vallespir la vida del meu cor”: (noies, Francina)

  NOIES
  Ning, nang, ning, nang,
  ja la campana vol repicar
  i el sant ens crida des de l’altar...
  Sempre en l’anyada, d’eixa diada,
  les flors més belles portem aquí
  i teixint senzilles toies
  nostres mans gentils de noies
  al bon Sant ne fem ofrena
  perfumant el seu altar....
  Ja la campana torna a sonar,
  alegre ens crida son repicar...

  FRANCINA
  En el Vallespir la vida del meu cor
  un jorn va sentir les glòries de l’amor.
  Terra bella, terra nostra,
  terra de l’amor sens fi,
  llum, tota bellesa
  de bonic florir...
  Dolça terra jo t’estimo
  i amb el cor tot abrandat
  terra meva jo proclamo
  mon amor mai igualat.

  NOIES
  Dolça terra jo t’estimo
  i amb el cor tot abrandat
  terra meva jo et proclamo mon amor.

  FRANCINA
  Per tu ma vida
  serà alegria del goig de l’amor.
  Terra nostra tan preuada formosor
  tingui sempre la besada del meu cor.
  Terra bella, terra nostra,
  terra de l’amor sens fi,
  llum, tota bellesa
  de bonic florir...
  Dolça terra jo t’estimo
  i amb el cor tot abrandat
  terra meva jo et proclamo
  mon amor mai igualat.

  NOIES
  Dolça terra jo t’estimo
  i amb el cor tot abrandat
  terra meva jo proclamo
  mon amor.

  FRANCINA
  Per tu ma vida
  serà alegria del goig de l’amor.
  Terra nostra tan preuada formosor
  tingui sempre la besada del meu cor.

  FRANCINA i NOIES
  Terra nostra terra aimada
  per a tu la flor millor,
  per als sants les flors boscanes
  per a tu la flor del cor.

  4. Duet de Francina i Eloi “Per tu, Francina meva”: (Eloi, Francina)

  ELOI
  Per tu, Francina meva,
  vaig fer-me forjador,
  per tu va abrandar-se
  el foc d’amor dins el meu cor.

  FRANCINA
  La llum de tes mirades
  guiava el meu accent
  doncs a elles dictaren
  el meu amor fervent.

  ELOI
  Recordo les paraules
  que prop de la fornal
  brollaren de tos llavis
  en aquell moment sens igual.
  Tos ulls d’amor parlaven
  d’aquell sentit amor
  que sols la mort
  podria desfer amb sa dissort,
  desfer amb sa dissort.

  FRANCINA
  Per tu tindré com joia
  la glòria preada
  d’amor sens igual,
  fins que la mort arribi
  serà estimar-nos
  el nostre ideal.
  Sens tu la més trista agonia
  ompliria ma vida de dol
  i en mos ulls que ara són llum i dia
  les boires vindrien
  d’amarg desconsol.

  ELOI
  Francina de ma vida
  les teves paraules
  seran bell consol,
  ja saps que jo, Francina,
  mil voltes t’he jurat
  que fondrem nostres vides en una
  i farem de tots dos un sol ser.

  FRANCINA
  Que vingui prompte l’hora
  que el gran amor nostre
  puguem expandir.

  ELOI i FRANCINA
  No res podrà trencar
  lo que és el nostre sentir.

  FRANCINA
  Eloi aimat que ja mai oblidis
  lo que em juraves.

  ELOI
  Ja mai!

  FRANCINA
  Jo puc jurar-te que seré teva
  per sempre més.

  ELOI
  Cel meu!

  ELOI i FRANCINA
  L’amor de nostra vida
  serà nostre ideal,
  com vàrem jurar-nos un vespre
  al peu de la fornal.
  La llum de tes mirades
  guiava el meu accent,
  doncs elles dictaren
  el meu amor fervent,
  el meu amor fervent.

  5. Cançó de l’avi Castellet “Davallant de la muntanya”: (cor, avi)

  COR
  Davallant de la muntanya
  els pastors del Pirineu
  venen plens de pols
  i torrats pel sol.
  Porten gaies presentalles
  i formatge del millor
  per ofrenar al bon,
  al bon mestre Andreu.
  De les neus de les muntanyes
  i dels prats del Pirineu
  els pastors avui venen satisfets.
  Porten flors i cabridets
  com ofrena del ramat
  per fer gaia la diada
  que aquest jorn ens ha portat.
  Visca el nostre forjador
  Déu li do molt bona sort.

  AVI
  (interior)
  El vell pastor del Canigó...

  TOTS
  És l’avi Castellet
  que ve poc a poquet

  AVI
  Molt poques forces ja li resten
  per complir l’obligació.
  El vell jaiet del Canigó
  tampoc avui pensa mancar
  a la festa de la farga
  barrejant ma veu de joia
  amb les danses del jovent,
  el meu cor que sempre és jove
  ben joiós m’ha dut aquí content.

  (entra en escena)

  TOTS
  Visca l’avi Castellet,
  visca nostre bon jaiet,
  que cada any porta el sarró que vessa
  de records del Pirineu aimat.

  AVI
  Mestre Andreu, jo soc un pobre pastor
  que m’he fet molt vell prop de les carenes;
  voldria ser un rei molt poderós
  per donar-vos una joia de valor,
  però l’ofrena que puc fer-vos
  és solament una cançó:
  escolteu-la i accepteu-la
  que és l’única riquesa
  que disposa el vell pastor.

  6. Cançó de l’avi Castellet “Davallant de la muntanya... Les neus de les muntanyes”: (avi Castellet)

  AVI CASTELLET
  Les neus de les muntanyes
  em diuen adeu,
  les pedres de la serra
  m’ho diuen també...
  Trist i ben trist cantava
  un caduc vell pastor
  veient que n’arribava
  sens trigar la tardor.
  Ja mai més les muntanyes
  podré tramuntar,
  adeu cabana aimada,
  adeu mon ramat,
  Dolça jovinesa, trista recordança
  lluny de mi la pena del teu bon record.
  Pastor, vellet i trist caduc pastor.
  Ton cor viurà en la neu del Canigó.
  Cantava de nit i dia
  l’angoixa trista
  del seu bon cor.
  La mort tingué pietat del seu dolor
  i va tancar sos ulls amb un petó.
  Posaren damunt sa fosa
  una creu feta del seu bastó.

  7. Farandola “Balla, balla bon minyó”: (cor)

  COR
  Balla, balla bon minyó
  balla, balla tu primer
  balla sense fer remor
  mans estretes
  peu lleuger.
  Farandola que ets cadena d’amor
  bella dansa dona força al meu cor
  i acompanya la il·lusió
  del destre ballador d’alegre saltiró.
  Farandola que ets cadena d’amor
  bella dansa dona força al meu cor
  i acompanya la il·lusió
  del destre ballador d’alegre saltiró.
  La, ra, la, ra, la…

  8. Romança de l’avi Castellet “Caminant pel món va el vell pastor”: (avi Castellet)

  AVI CASTELLET
  (interior)
  Caminant pel món va el vell pastor
  que de tant plorar sos ulls va perdre,
  i és tan gran i trist el seu dolor
  que sols viu d’agonia...
  Caminant feixuc va el vell jaiet
  amb el cor desfet seguint sa via,
  i és tan ferm son dol que el seu plorar
  sols la mort marcirà...

  (ha entrat en escena, cec i molt abatut recolzant-se en el seu bastó)

  Pobre i vell, a les palpentes
  caminant d’allà d’ací,
  vaig seguint la meva via
  sens conèixer cap camí...
  La neu blanca de les cimes
  s’és entrant dins del meu cor,
  i al meu pit l’han fet engrunes
  els mals vents de la dissort...
  Eloi, Eloi,
  net de ma vida,
  ten-me pietat, torna aviat
  Eloi, Eloi,
  ton avi et crida,
  torna aviat,
  torna aviat al meu costat.

  En les cimes pirinenques
  m’he envellit fent de pastor
  mes avui menen ma vida
  les angoixes i el dolor
  adeu ja mastins i ovelles
  llacs i prats i cel daurat
  amb la llum heu mort per sempre
  pel pobre dissortat
  Eloi, Eloi,
  net de ma vida,
  ten-me pietat, torna aviat.
  Eloi, Eloi,
  ton avi et crida,
  torna aviat,
  torna aviat al meu costat.

  9. Ària de Francina “Eloi de ma vida, per què fugies”: (Francina, Eloi)

  FRANCINA
  Eloi de ma vida,
  per què fugies
  per què et movies
  del meu costat,
  deixant-me sola,
  desesperada i
  abandonada,
  al meu trist fat.
  Mentre passaven
  dies i dies
  jo t’esperava
  plena d’amor,
  sempre segura
  que tornaries
  i que estaries
  prop del meu cor.
  I al veure ara
  que el jorn arriba,
  que d’un altre home
  m’he de sentir,
  per a no veure’m
  trista i captiva,
  jo vull morir.

  ELOI
  (interior)
  Forjador, bon forjador,
  si poguessis dur a l’enclusa
  el cor de l’enamorada
  quina feina més aimada
  poder forjar el seu cor,
  amb quin delit posaries
  el seu cor que ara és de neu
  dins la fornal i el faries
  a cops de mall a gust teu.
  Forjador, bon forjador,
  no hi hauria al Vallespir
  qui llencés un sol sospir
  per un desengany d’amor,
  per un desengany d’amor.

  FRANCINA
  Eloi! Eloi!
  Per què has callat
  per què has fugit,
  per què has fugit
  del meu costat!
  Eloi! Eloi!
  El meu sospir
  et diu, et diu ben clar
  que vull morir!

  10. Pregària de Francina “Francina, no tinguis pena”: (noies, Francina)

  NOIES
  Francina no tinguis pena,
  en l’ermita fes ofrena
  del teu perdut amor,
  la Verge del Cim sagrada
  contemplant-te, enamorada
  darà llum al teu trist cor.

  FRANCINA
  Diada temuda, diada de dol,
  que emboires ma vida
  d’amarg desconsol.
  Amb tu ma esperança
  s’allunya del cor,
  i em moro d’enyorança,
  que és trist mal d’amor.

  NOIES
  Pubilleta benaurada
  la més rica i desitjada
  de l’alt i baix Vallespir
  per tu les flors delicades
  es gronxen enamorades
  llençant perfumat sospir.

  FRANCINA i NOIES
  O Verge del Vallespir!

  11. Evocació al Pirineu “Pirineu, tes blanques comes”: (Eloi i soldats)

  ELOI
  Pirineu, tes blanques comes
  parlen a l’eternitat
  dels combats i les victòries
  ets emblema immaculat.
  Front altiu de nostra terra,
  amb el més encès fervor,
  jo et proclamo dolça serra
  de les serres la millor.
  Pirineu, serra estimada
  fins al cel aixeca el front,
  perquè tu, muntanya aimada,
  la més bella d’aquest món.
  Si d’aquí em treieu un dia
  fora tal el meu sofrir,
  Pirineu, que d’enyorança
  no trigaria a morir.

  SOLDATS
  Pirineu, serra estimada
  fins al cel aixeca el front,
  perquè ets tu muntanya aimada
  la més bella d’aquest món.

  ELOI
  Si d’aquí em treien un dia
  fora tal el meu sofrir,
  Pirineu, que d’enyorança
  no trigaria a morir.
  Pirineu dolça serra
  tota plena de neu.

  ELOI i SOLDATS
  Pirineu!

  12. Marxa heroica “Els soldats venen ja”: (dones, Eloi, tots)

  DONES
  Els soldats venen ja
  per complir son destí,
  al seu pas sembraran
  amoretes sens fi.
  Al passar ben triomfants
  els seus cants ens diran
  que al combat mon record
  dins el cor ells hi portaran.

  TOTS
  Han arribat els braus soldats,
  minyons ardits de la victòria,
  amb el ressò dels seus combats
  sons nobles fins pertot arreu han imposat.
  Són campions de la Igualtat,
  el patri amor sos passos guia
  i dona foc a nova vida
  son penó de Fraternitat.

  ELOI
  Noble terra, terra aimada,
  ton dosser és el Pirineu,
  i ta glòria immarcible
  com les congestes de neu.
  Dolça terra, terra nostra,
  per a tu viurà el meu cor,
  doncs teixires amorosa
  el bressol del meu amor.

  TOTS
  Noble terra, terra aimada,
  ton dosser és el Pirineu,
  i ta glòria immarcible
  com les congestes de neu.

  ELOI
  Dolça terra, terra nostra,
  per a tu viurà el meu cor,

  TOTS
  doncs teixires amorosa
  el bressol del meu amor.
  La cançó d’amor i guerra
  per arreu anem cantant
  imposant en nostra terra
  l’amor avui triomfant.
  Tots els pobles de la terra
  nostre cant han adoptat.
  La cançó d’amor i guerra
  per arreu anem cantant
  imposant en nostra terra
  l’amor avui triomfant
  nostre cant triomfarà!


  Stabat Mater

  Text: Jacopone da Todi,  ca. 1300

  1. Stabat Mater 
  (soprano i cor)

  Stabat Mater dolorosa
  juxta crucem lacrimosa
  dum pendebat filius

  Cujus animam gementem      
  contristantem et dolentem     
  pertransivit gladius.
  Oh quam tristis et afflicta
  fuit illa benedicta
  mater unigeniti
  quae moerebat et dolebat
  et tremebat cum videbat
  nati poenas inclyti

  Prop de la creu, amb dolor,
  s’estava plorant la Mare
  mentre hi veia el seu Fill clavat.

  La seva ànima gement,
  entristida i adolorida,
  era traspassada pel glavi.
  Oh, que trista i afligida
  estava, la Mare beneïda
  del Fill Unigènit!
  Com s’entristia i patia,
  la Mare pietosa, mentre veia
  els sofriments del seu Fill.

  2. Qui est homo
  (baríton)

  Qui est homo qui non fleret
  Christi matrem si videret
  in tanto supplicio?
  Quis non posset contristari
  piam matrem contemplari
  dolentem cum filio?

  Quin home no ploraria,
  si veiés la Mare de Crist
  en un suplici tan gran?
  Qui no es posaria trist
  en contemplar la Mare de Crist
  sofrint amb el seu Fill?

  3  Pro peccatis
  (cor)

  Pro peccatis suae gentis
  vidit Jeseum in tormentis
  et flagelis subditum
  Vidit suum dulcem natum
  morientem desolatum
  dum emisit spiritum

  Pels pecats del seu poble,
  veié Jesus en els turments
  i sotmès als assots.
  Va veure el seu dolç Fillet,
  que moria, desolat,
  mentre lliurava l’esperit.

  4. Eia Mater
  (soprano)

  Eia, Mater fons amoris!
  Me sentire vim doloris
  fac, ut tecum lugeam.
  Fac, ut ardeat cor meum
  in amando Christum deum
  ut sibi complaceam. 

  Oh Mare, font d’amor!
  que jo senti la força del dolor;
  feu-me plorar amb Vós.
  Feu que el meu cor s’enardeixi
  en l’amor de Crist Déu
  per ésser-li agradable.

  5. Sancta Mater
  (soprano, baríton i cor)

  Sancta mater, istud agas,
  crucifixi fige plagas
  cordi meo valide.
  Tui nati vulnerati
  jam dignati pro me pati
  poenas mecum divide.          
  Fac me vere tecum flere,
  crucifixo condolere
  donec ego vixero.
  Juxta crucem tecum stare,
  te libenter sociare
  in planctu desidero.
  Virgo virginum praeclara,
  mihi jam non sis amara,
  fac me tecum plangere.

  Concediu-me, Mare Santa,
  de gravar les llagues del Crucificat
  fortament al meu cor.
  Del vostre Fill tot ferit,
  que tant es dignà de patir per mi,
  compartiu amb mi els sofriments.
  Feu que plori verament amb Vós,
  compadint el Crucificat,
  tots els dies de la meva vida.
  Desitjo restar vora la creu
  i amb Vós compartir les penes.
  Oh Verge, admirable entre les verges,
  no sigueu amb mi tan severa
  deixeu-me plorar amb Vós.

  Fac ut portem Christi mortem,
  passionis fac consortem
  et plagas recolere,
  fac me plagis vulnerari,
  cruce hac inebriari
  ob amorem filii.

  Feu-me portar la mort de Crist,
  feu-me compartir la seva passió
  i meditar els seus sufriments.
  Féu que les llagues em colpeixin,
  que la creu m’embriagui,
  per l’amor del Fill.

  6. Inflammatus et accensus
  (cor)

  Inflammatus et accensus
  per te, virgo, sim defensus
  in die judicii.
  Fac me cruce custodiri,
  morte Christi praemuniri,
  confoveri gratia.

  Enardit i arravatat,
  que sigui defensat per Vós, Verge,
  al jorn del judici.
  Féu que sigui protegit per la creu,
  enfortit per la mort de Crist
  i confortat per la gràcia.

  7. Quando corpus morietur
  (cor)

  Quando corpus morietur
  fac ut animae donetur
  Paradisi gloria.

  Amen. 
  In sempiterna saecula, amen.

  Quan el cos es morirà,
  féu que sigui donada a la meva ànima
  la glòria del paradís.

  Amén.
  Que així sigui, amén.

 • També et pot interessar...

  Tardes al Palau
  Dilluns, 10.06.24 - 19 h
  Sala de Concerts

  Emociona’t amb l’SCCC, himnes del cor

  Beth, Manu Guix, La Pau i Joan Garrido, veus
  Polifònica de Puig-reig (Josep Maria Conangla i Emmanuel Niubò, directors)
  Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya
  Francesc Cassú, director

  J. Newton: Amazing Grace
  S. F. Adams: Neerer my God to thee
  P. Simon: The sound of silence
  J. Denver: Annie’s song
  F. X. Gruber: Santa Nit
  N. Schulze: Lili Marleen
  L. Cohen: Hallellujah
  B. Dylan: Blowing in the wind
  J. Lennon: Imagine 
  B. Marley: One Love
  E. Morricone: La Missió
  M. Knopfler: Going home
  J. Barry: Memòries d’Àfrica
  Coldplay: Viva la vida
  V. Parra: Gracias a la vida
  B. E. King: Stand by me
  K. Perry: Firework
  F. Pourcell: I will follow him
  C. Gardel: Volver
  E. Lecuona: Siboney
  C. Brown: Maria Caipirinha

  Preu: 20 €

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex