• Rudolf Buchbinder

  Projecte Diabelli 2020

  Palau Piano

  Dimecres, 3 de novembre de 2021 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Rudolf Buchbinder, piano


  I

  Anton Diabelli (1781-1858)
  Vals en Do

  Noves Variacions sobre un vals de Diabelli (2020)

  Lera Auerbach (1973): Diabellical Waltz
  Brett Dean (1961): Variation for Rudi
  Toshio Hosokawa (1955): Verlust (Pèrdua)
  Christian Jost (1963): Rock it, Rudi!
  Brad Lubman (1962): Variation for R.B.
  Philippe Manoury (1952): Zwei Jahrhunderte später (200 anys desprès)
  Max Richter (1966): Diabelli
  Rodion Sxedrín (1932): Variation on a theme by Anton Diabelli
  Johannes Maria Staud (1974): A propos...de Diabelli
  Tan Dun (1957): Blue Orchid
  Jörg Widmann (1973): Diabelli-Variation

  Variacions sobre un vals de Diabelli (1824)

  Johann Nepomuk Hummel (1778-1837), Frédéric Kalkbrenner (1785-1849), Conradin Kreutzer (1780-1849),  Franz Liszt (1811-1886), Ignaz Moscheles (1794-1870), Franz Xaver Wolfgang Mozart (1791-1844),  Franz Schubert (1797-1828), coda: Carl Czerny (1791-1857)

  II

  Ludwig van Beethoven (1770-1827)
  33 Variacions sobre un vals de Diabelli, op. 120 (1823)

  Tema: Vivace
  Variació 1: Alla marcia maestoso
  Variació 2: Poco allegro
  Variació 3: L’istesso tempo
  Variació 4: Un poco più vivace
  Variació 5: Allegro vivace
  Variació 6: Allegro ma non troppo e serioso
  Variació 7: Un poco più allegro
  Variació 8: Poco vivace
  Variació 9: Allegro pesante e risoluto
  Variació 10: Presto
  Variació 11: Allegretto
  Variació 12: Un poco più moto
  Variació 13: Vivace
  Variació 14: Grave e maestoso
  Variació 15: Presto scherzando
  Variació 16: Allegro
  Variació 17: Allegro
  Variació 18: Poco moderato
  Variació 19: Presto
  Variació 20: Andante
  Variació 21: Allegro con brio – Meno allegro – Tempo primo
  Variació 22: Allegro molto, alla Notte e giorno faticar di Mozart
  Variació 23: Allegro assai
  Variació 24: Fughetta (Andante)
  Variació 25: Allegro
  Variació 26: (Piacevole)
  Variació 27: Vivace
  Variació 28: Allegro
  Variació 29: Adagio ma non troppo
  Variació 30: Andante, sempre cantabile
  Variació 31: Largo, molto espressivo
  Variació 32: Fuga: Allegro
  Variació 33: Tempo di Menuetto moderato

  Durada aproximada del concert: primera part 45 minuts | pausa 15 minuts | segona part 50 minuts

  #clàssics # llegendes #novacreació

  Les Noves Variacions Diabelli han estat encarregades pels Amics de la Música de Viena, Brucknerhaus Linz, Centro Nacional de Difusión Musical de Madrid, Gewandhaus de Leipzig, Fundação Calouste Gulbenkian de Lisboa, National Centre for the Performing Arts de Pequín, Palau de la Música Catalana, Philharmonie de París, Festival Estrelles de les Nits Blanques de Sant Petersburg, Fundació Ruhr Piano Festival i Tonhalle-Gesellschaft de Zuric, amb el suport de la Fundació Musical Ernst von Siemens

  • EvS_Foerderlogo
 • Poema

  Inhalació

  Si t’encaixa la paraula
  és que la busques
  sense saber-ho.
  Si t’encaixa el so és que abans l’has dit per dins.
  Si se t’encasta el pensament
  és que tu el duies a sobre.

  Fes de tot allò que vindrà allò que va ser
  i no diguis que vivim en el cercle infinit
  doncs som el cercle,
  no només l’habitem.

  Perquè de fet encaixa allò que fins i tot lluita amb ell mateix
  i no hi ha res que no encaixi.

   

  La separació és una fal·làcia.

  Anna Gual
  Contra la degradació/
  Molsa (2016)

 • Comentari

  Projecte Diabelli 2020

  Rudolf Buchbinder era encara un jove estudiant de piano a Viena quan va entrar en contacte per primera vegada amb les Variacions Diabelli, possiblement una de les operacions de màrqueting musical més profitoses de la història. El gran vincle que va establir amb la figura de Ludwig van Beethoven –el compositor que va respondre de manera més magistral l’encàrrec d’un espavilat editor vienès perquè un seguit d’autors escriguessin una variació a partir d’un petit vals de la seva autoria–, el va portar a enregistrar-les en dues oportunitats, tot afegint a les 33 Variacions sobre un vals de A. Diabelli, op. 120 del mestre de Bonn, les dels altres cinquanta compositors que van acceptar la invitació de l’editor.

  El 2020, coincidint amb la celebració de l’Any Beethoven i amb la llibertat interpretativa que li ha regalat el pas del temps, Buchbinder va abordar de nou aquest repertori enriquint-lo amb una iniciativa personal que l’amplifica i el posa en diàleg amb la música i els creadors del nostre temps. Seguint els passos del que va fer Anton Diabelli ara fa dos-cents anys, Buchbinder ha demanat a dotze autors contemporanis, entre ells Jörg Widmann, compositor convidat de la temporada del Palau de la Música Catalana, que fessin també la seva pròpia lectura del vals de Diabelli. El resultat de la iniciativa el descobrim avui en aquest recital, un veritable pont entre dos segles d’història de la música.

  Com ja s’ha dit, les Variacions Diabelli van ser concebudes per Anton Diabelli com una operació per donar més projecció a la seva editorial, tot reunint i publicant en un únic quadern les variacions que hi havien d’escriure els millors compositors del moment. En va rebre cinquanta; entre les quals, obres de Czerny, Hummel, Schubert, Liszt i, fins i tot, del fill més jove de Mozart. Hi faltava, però, el nom més gran de la música vienesa. Inicialment, Beethoven, un home ja de cinquanta anys, va desestimar la proposta, però va acabar canviant de parer i s’abocà a la tasca, que encetà el 1819 i completà al principi del 1823. El resultat no en va ser una, sinó 33 variacions que avui constitueixen una de les més grans creacions per a piano del compositor; una obra mestra atrevida, exuberant i virtuosa, un exhibició d’emocions sota la qual subjau un extraordinari sentit de l’humor. Només rebre-les, Diabelli les va publicar com a “Llibre I” del seu projecte i les altres cinquanta, enfosquides pel geni de Beethoven, es van editar l’any següent.

  L’extraordinari recital d’avui ens permet confrontar en una mateixa audició aquest singular corpus pianístic, tot començant pel Vals en Do major, gènesi del projecte. A partir d’aquí el programa desenvoluparà la resposta dels dotze compositors contemporanis, en què, a més de Widmann –atenció a la seva citació de la Marxa Radetzky de Strauss– trobem creacions com la de l'especialista en música de cinema, Max Richter o la russa Lera Auerbach, que amb al seu delicat Diabellical Waltz es converteix en l'única representant de la creació actual femenina del conjunt. El concert tampoc no oblida la resta de músics que van participar en la convocatòria de Diabelli, dels quals el solista ha seleccionat vuit. Entre ells, cal destacar la inspirada melodia que va escriure Franz Schubert, a més de la tumultuosa variació de Franz Liszt, aleshores un nen d’onze anys. La gran obra de Beethoven tanca un recital que deixa palès com, de vegades, un projecte comercial pot esdevenir un gran triomf per a la cultura.

  Ana María Dávilaperiodista musical

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

 • Biografia

  Rudolf Buchbinder, piano

  Rudolf Buchbinder, piano

  © Rita Newman

  És un dels intèrprets llegendaris del nostre temps. L’autoritat d’una carrera de més de seixanta anys es combina de manera única amb l’esperit i l’espontaneïtat en la seva interpretació del piano. Tradició i innovació, fidelitat a l’obra i llibertat, autenticitat i cosmopolitisme es fonen en la seva lectura de la gran literatura pianística. És considerat tot un referent, especialment com a intèrpret de les obres de Ludwig van Beethoven. Ha interpretat les 32 Sonates per a piano cíclicament més d’una seixantena de vegades arreu del món i ha continuat desenvolupant la història de la interpretació d’aquestes obres durant dècades.

  Amb l’edició Buchbinder-Beethoven, Deutsche Grammophom (DG) acaba de llançar l’enregistrament complet de les 32 Sonates per a piano i els cinc Concerts per a piano just abans dels 75 anys del pianista. Buchbinder va ser el primer a tocar la integral de Sonates per a piano al Festival de Salzburg el 2014 en un festival d’estiu, interpretació enregistrada en DVD en directe per a Unitel i ara també està disponible en una capsa de 9 CD. La recopilació sensacional dels cinc Concerts per a piano de Beethoven es va gestar la temporada de concerts 2019-20 a la sala del Musikverein de Viena. Han acompanyat Buchbinder, la Gewandhausorchester de Leipzig, sota la direcció d’Andris Nelsons; la Wiener Philharmoniker amb Riccardo Muti, i la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Münchner Philharmoniker i Staatskapelle de Dresden, sota les ordres dels seus titulars, Mariss Jansons, Valery Gergiev i Christian Thielemann, respectivament. Concerts que s’han enregistrat tots en directe.

  Com a contribució a les celebracions del 250 aniversari de Ludwig van Beethoven, va iniciar un cicle de noves variacions de Diabelli. Basat en la gènesi de les Variacions Diabelli, op. 120 de Beethoven, va encarregar-ne de noves a compositors rellevants del nostre temps: Lera Auerbach, Brett Dean, Toshio Hosokawa, Christian Jost, Brad Lubman, Philippe Manoury, Max Richter, Rodion Sxedrín, Johannes Maria Staud, Tan Dun i Jörg Widmann. El resultat són les onze Noves Variacions Diabelli, que l’artista va estrenar al Musikverein de Viena i que han esdevingut una part dels seus programes de gira per Europa, l’Àsia i els Estats Units. Onze sales de concerts d’arreu han intervingut com a coproductores del projecte, amb el suport de la Fundació Musical Ernst von Siemens. El projecte reflecteix el treball de Beethoven en el present i mostra d’una manera impressionat la universalitat del seu llenguatge més enllà de qualsevol frontera.

  El març del 2020 Deutsche Grammophon va llançar el primer enregistrament mundial de les Noves Variacions Diabelli amb un àlbum que inclou les Variacions Diabelli que Buchbinder va enregistrar per darrera vegada el 1976. El doble àlbum, titulat El Projecte Diabelli, ha marcat l’inici de la seva associació en exclusiva amb DG. El mateix 2020 va fer un enregistrament en directe del Primer Concert per a piano de Beethoven amb Christian Thielemann i la Berliner Philharmoniker.

  És membre honorari de la Wiener Philharmoniker, la Societat d’Amics de la Música de Viena, de la Wiener Konzerthausgesellschaft, de la Wiener Symphoniker i de la Israeli Philharmonic Orchestra. És el primer solista que ha rebut la Insígnia d’Or d’Honor de la Sächsische Staatskapelle de Dresden.

  Buchbinder atorga una gran importància a la recerca de les fonts. La seva col·lecció de música privada inclou 39 edicions completes de les Sonates per a piano de Beethoven, com també un ampli arxiu de primeres impressions, edicions originals i còpies de les parts manuscrites per a piano dels dos Concerts per a piano de Johannes Brahms.

  Com a director artístic, és el responsable del Festival Grafenegg, que ha estat un dels festivals orquestrals més influents d’Europa des que es va fundar ara fa quinze anys.

  Rudolf Buchbinder ha publicat una autobiografia titulada Da capo i el llibre My Beethoven. Life with the master. I el seu darrer llibre, The last waltz es va publicar amb motiu de l’estrena de les New Diabelli Variations el març del 2020 i inclou 33 textos sobre Beethoven, Diabelli i la interpretació al piano.

  Més informació: www.buchbinder.net

 • 20211021 Generic T2122 DESKTOP
 • També et pot interessar...

  Palau Piano
  Dilluns, 22.11. 2021 - 20 h
  Sala de Concerts

  Benjamin Grosvenor, piano

  J. Brahms: Intermezzi, op. 117
  F. Chopin: Sonata núm. 3
  F. Liszt: Berceuse
  F. Liszt: Sonata per a piano en Si menor, S. 178

  Preus: de 20 a 30 euros

Índex