• Orquestra Filharmònica de Luxemburg & Gimeno

  Missa de Glòria de Puccini

  Palau 100

  Dimecres, 11 de maig de 2022 – 20 h

  Sala de Concerts

 • Amb el suport de:

  • logo EUROMADI jpg

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Charles Castronovo, tenor
  Ludovic Tézier, baríton
  Orfeó Català (Pablo Larraz, director principal; Simon Halsey, director artístic)
  Orquestra Filharmònica de Luxemburg
  Gustavo Gimeno, director


  I

  Olivier Messiaen (1908-1992)
  Les offrandes oubliées

  La Croix
  Le Péché
  L’Eucharistie

  Hymne

  II

  Giacomo Puccini (1858-1924)
  Messa de Gloria

  Kyrie
  Gloria
  Credo
  Sanctus-Benedictus
  Agnus Dei

  Durada aproximada del concert: primera part 23 minuts; pausa 20 minuts; segona part 50 minuts

  #clàssics #coral #nousreferents

 • Poema

  Ultimar èpiques de ventura

  Acabar?
  Res no ho fa mai.
  En totes les coses
  s’enquista un inici
  amb anhels imparables
  de re-reproduir
  atordits cicles presagials.

  I seguiré invocant els sentits del solatge
  i seguiré provocant bacanals d’imatges i visions
  i transcendències,
  desafiaré les convencions
                  per badar-nos
                                 a l’imprevist, a
                                                 l’immanent.

  I esdevindrem premonició intacta
  i tot el que tocarem tornarà
  càntic, aparició, onades.

  Ningú no podrà aturar-me,
  però no farà falta perquè
  ningú no ho voldrà,
  ni caldrà  fer-ho.

  I seguiré essent Final, Sempre i També.

  Jaume C. Pons Alorda
  Cala foc als ossos (2016)

 • Anunci Euromadi - descktop
 • Comentari

  Entre la devoció i l’obligació 

  Tres obres de caire religiós formen aquest programa magnífic en què escoltarem dues maneres molt diferents de mostrar l’experiència de la fe, no solament perquè Messiaen i Puccini pertanyen a èpoques diferents i tenen llenguatges compositius que no tenen res a veure entre si, sinó també perquè la seva manera de sentir el catolicisme es mou entre la devoció absoluta del primer i el pes de l’obligació del segon.

  Oliver Messiaen (Avinyó, 1908-Clichy, Illa de França, 1992) és un compositor fonamental per comprendre el desenvolupament musical de la segona meitat del segle XX i del que portem del XXI. Un personatge fascinant amb un talent enorme per a la composició i la pedagogia que va tenir com a fites algunes vivències personals, com ara el seu període de presoner al camp Stalag VIII-A de Görtlitz, on va compondre el seu Quartet per a la fi dels temps (1941), que ha servit per convertir-lo en un mite.

  Nen prodigi, va començar a tocar el piano als tres anys, a compondre quan en tenia set i entrà al Conservatori de París amb onze. A aquest mateix Conservatori va tornar com a professor i de les seves classes van sortir personalitats creatives tan diverses com ara Pierre Boulez, Iannis Xenakis, Karlheinz Stockhausen o György Kurtág.

  La diversitat és, doncs, una paraula que defineix molt bé la forma en la qual Messiaen nodreix la seva música. La curiositat per la literatura i la naturalesa que li van fomentar els seus pares la va augmentar amb altres arts i cultures. Estudià apassionadament la música de gamelan d’Indonèsia, els ritmes hindús, els palíndroms i capicues, l’art simbolista i surrealista o la música antiga europea. Va esdevenir tot un expert ornitòleg que transcrigué amb detall el cant dels ocells, alguns dels quals protagonistes de les seves obres, com Le merle noir (1952). Va manifestar una fe cristiana de pedra picada no solament com a organista de l’església de la Madeleine de París, sinó també des de la seva manera devota i singular de comprendre el que era per a ell la veritat teològica principal de la fe: l’amor diví.

  Amb aquesta convicció va escriure Les offrandres oubliées (1930), composició que va finalitzar tot just graduat, als vint-i-dos anys, i que fou la primera obra orquestral que estrenà. Subtitulada com a meditació simfònica, té uns versos escrits pel mateix Messian que il·lustren el contingut de la música. La primera secció és un plany protagonitzat per les cordes, medita sobre la imatge de Jesús a la creu: “els braços estesos, afligit en la mort, vessares la teva sang a la creu. Hem oblidat, dolç Jesús, quant que ens estimaves”. A la segona secció la música és moguda, nerviosa i violenta, amb uns metalls que burxen i volen fer-nos pensar sobre el pecat: “Empesos per la follia i les llengües bífides en una fugida sense alè, descontrolada i apressada, hem caigut en el pecat com si fos un pou sense fons”. La tercera secció és calmada i ordenada, representa l’Eucaristia: “allà hi ha la taula immaculada, la font de la caritat, la festa dels pobres, el pou de la santa simpatia, que és per a nosaltres el pa mateix de la vida i de l’amor. Hem oblidat, dolç Jesús, quant que ens estimes”.

  Hymne va ser composta el 1932 amb el títol original d’Himne al santíssim sagrament. La partitura es va perdre durant la guerra i Messian en va fer una recomposició el 1946. A les notes que va escriure explicava els colors que per a ell representen cadascuna de les seccions (era sinestèsic) i també com juxtaposa un tema inicial més rítmic amb un segon tema més líric a traves del joc amb els modes de transposició limitada (unes escales musicals que ell va crear regides per unes normes d’ús molt delimitades i que trenquem l’expectativa auditiva habitual). El resultat és una obra enlluernadora, plena de contrastos i elements aparentment distints que, tanmateix, estan molt relacionats entre si. És, com tota la seva música, una obra auditivament exigent perquè és poc predictible, però justament això és el que ens permet gaudir del Messiaen més autèntic.

  Giacomo Puccini (Lucca, 1858-Brusel·les, 1924) també va cercar la seva autenticitat renunciant a la tradició familiar establerta pel seu revesavi a la primeria del segle XVIII: el càrrec d’organista i mestre de capella de la catedral de Lucca. La seva carrera com a compositor d’òpera és imprescindible per comprendre el desenvolupament del gènere a la segona meitat del segle XIX i el primer quart del segle XX. El dramatisme de La bohème, Tosca o Madama Butterfly han depassat l’escenari i formen part de la memòria musical de moltes generacions gràcies al cinema i a la seva presència indiscutible, temporada rere temporada, a tots els teatres operístics del món.

  Curiosament, moltes de les característiques que va explorar i desenvolupar a les seves composicions més conegudes provenen d’una de les seves obres menys conegudes, la Messa que va escriure als vint-i-un anys com a treball de final d’estudis a l’Istituto Musicale Pacini (Viareggio). L’estrena va ser el 1880 i malgrat que va tenir l’èxit que s’esperava, Puccini mai no en va publicar el manuscrit. No se’n sap ben bé la raó, per bé que hi ha tres qüestions que es poden considerar: potser va ser una reacció per posar distància de les obligacions professionals que havia heretat; potser li va semblar que era una obra de joventut poc important, o potser es va estimar més tenir-la com a recurs per utilitzar-la en altres obres (de fet, fragment del “Kyrie” apareixen a Elgar i de l’“Agnus Dei” a Manon Lescaut). El 1952 un musicòleg nord-americà va trobar un manuscrit, el publicà amb el títol de Messa di Gloria, en va pledejar pels drets d’autor amb els hereus i, entre uns i altres, per sort l’obra es va tornar a sentir sota la direcció d’Alfredo Antonini.

  És una missa majestuosa, amb les cinc part de l’ordinari, “Kyrie”, “Gloria”, “Credo”, “Sanctus-Benedictus” i “Agnus Dei”) composta per a orquestra simfònica, cor a quatre veus, tenor i baix-baríton solistes. Hi destaca la part del “Gloria”, que és la que té una durada més llarga i amb vuit seccions, en les quals s’albira el talent de Puccini com a compositor d’òpera. L’orquestració hi és esplendorosa i la forma amb què desenvolupa les veus tant del cor com dels solistes atorga a la música la delicadesa o la força que el text exigeix. S’hi pot escoltar, a més, la influència d’Aida de G. Verdi (una òpera que havia impactat molt Puccini) en la forma en què apareix el cor quan canta “Qui tollis pecata mundi”. El “Credo” també és una part que sobresurt molt. Sembla que Puccini l’havia escrit primer com una obra a part i que després el va incloure a la Missa. Un “Credo” sempre suposa un repte per al compositor: és el text més llarg de la missa i el contingut esdevé una importantíssima declaració de fe. La música tranquil·la i esperançada de l’“Agnus Dei”, les darreres paraules del qual són “doneu-nos la pau”, reflecteix perfectament aquesta petició. Una sensació, la de pau, amb la qual acaba aquest concert i que voldríem que fos una realitat.

  Dra. Sofía Martínez Villar, musicòloga, especialista en entrenament auditiu

 • 20220428 Anunci Palau100 T2223 DESKTOP
 • Biografies

  Charles Castronovo, tenor

  Charles Castronovo, tenor

  © Charles Pia

  Aclamat internacionalment com un dels millors tenors lírics de la seva generació, també ha cantat a la majoria dels principals teatres d’òpera del món, com la Royal Opera House al Covent Garden, Staatsoper de Viena, Staatsoper de Berlín, Opéra de París, Bayerische Staatsoper de Munic, Théâtre Royale de la Monnaie de Brussel·les i molts d’altres, i també als festivals de Salzburg i d’Ais de Provença. El seu repertori abasta des dels grans papers de tenor de Mozart de Don Giovanni, Così fan tutte i Die Zauberflöte, d’Edgardo de Lucia di Lammermoor, Nemorino de L’elisir d’amore i Alfredo de La traviata. Les últimes temporades, també ha guanyat un gran reconeixement per les seves interpretacions, com el paper principal de Faust, Romeo de Romeo et Juliette, el duc de Rigoletto, Rodolfo de La bohème i Tom Rakewell de The rake’s progress. Va protagonitzar el paper principal d’Il postino de Daniel Catan al costat de Plácido Domingo a l’estrena mundial a Los Angeles, així com a París i Santiago de Xile.

  Nascut a Nova York i criat a Califòrnia, va començar la seva carrera com a resident a Los Angeles Opera. Va ser convidat a unir-se al Programa de Desenvolupament de Joves Artistes Lindemann del Met i la tardor del 1999 va debutar-hi com a Beppe d’I pagliacci la nit d’obertura. Els primers anys de carrera va construir un repertori amb debuts encarnant Tamino de Die Zauberflöte i Fenton de Falstaff a Pittsburgh, Don Ottavio de Don Giovanni i Ernesto de Don Pasquale a Boston, així com Ferrando de Così fan tutte a Portland, on també va cantar les seves primeres interpretacions de Nemorino de L’elisir d’amore. El debut com a Alfredo de La traviata va ser a la Minnesota Opera, com a Belmonte de Die Entfuhrung aus dem Serail a l’Opera Colorado i com a Elvino de La sonnambula al Michigan Opera Theatre. Va debutar a Europa al Festival de Savonlinna l’any 2000 amb Don Giovanni. Posteriorment ha actuat a Alemanya, Staatsoper de Berlín, amb la mateixa obra, dirigida per Daniel Barenboim; a França com a Fenton al Théâtre du Capitole de Tolosa de Llenguadoc, i a la Gran Bretanya als Proms de la BBC el 2002 amb L’heure espagnole de Ravel. La temporada 2003-04 va debutar a la San Francisco Opera, Opéra de París i Staatsoper de Viena com a Tamino; el setembre del 2004 ho va fer al Covent Garden com a Ferrando. I després van venir el debut a Itàlia com a Alfredo al Teatre Carlo Felice de Gènova, Staatsoper d’Hamburg i al Megaron d’Atenes, com a Fenton al Théâtre Royale de la Monnaie de Brussel·les i Ferrando a la Bayerische Staatsoper de Munic.

  Convidat habitual de tots aquests teatres, ha actuat com a Alfredo a Viena, Londres, Berlín i Ais de Provença, com a Nemorino a París, Viena, Niça i Berlín, com a Belmonte a Munic i Roma, com a Tamino a San Francisco, i com a Don Ottavio a Los Angeles, San Francisco i Munic. Va debutar al Festival de Salzburg com a Belmonte a Die Entführung.

  L’estiu del 2005 va cantar el seu primer Nadir de Les pêcheurs de perles a la San Francisco Opera, rol que també ha cantat a Washington i San Diego. Les darreres temporades ha incorporat nous papers: paper principal de La clemenza di Tito a la Bayerische Rundfunk de Munic, Rodolfo de La bohème a la Michigan Opera, el duc de Rigoletto a Bordeus i Faust a Pittsburgh. L’estiu del 2008 va cantar el seu primer Tom Rakewell en una nova producció de The rake’s progress al Covent Garden; el 2009 va debutar com a Edgardo de Lucia di Lammermoor a Brussel·les. El 2011 va oferir el seu primer Gennaro de Lucrezia Borgia al costat d’Edita Gruberova a Munic, així com el primer Romeo de Romeo et Juliette a la Dallas Opera. Castronovo també ha afegit al seu repertori el paper principal de La damnation de Faust de Berlioz a Niça. El juny del 2012 va cantar el seu primer Nerone de L’incoronazione di Poppea de Monteverdi al Teatro Real de Madrid. Entre els seus altres compromisos durant la temporada passada van figurar La traviata a Ais de Provença i Viena, al costat de Nathalie Dessay, Romeo de Romeo et Juliette a Los Angeles Opera el novembre del 2011 i Così fan tutte al Covent Garden. També va debutar a la Lyric Opera de Chicago com a Tamino el desembre de 2011.

  Igualment ha participat en reposicions d’obres més rarament representades. Va protagonitzar Mylio de Le roi d’Ys de Lalo a Tolosa de Llenguadoc, va obrir la temporada 2010-11 a l’Opéra de París com a Vincent de Mireille i va debutar al Festival de Montpeller el juliol del 2012 amb Thérèse de Massenet. També va gravar Virginia de Mercadante per a Opera Rara i va cantar l’Ermione de Rossini a Santa Fe. Sovinteja el concert com a solista, i ha actuat amb la Chicago Symphony Orchestra, New York Philharmonic, així com en concerts a la Xina, el Japó, Rússia, Suècia i Dinamarca.

  Altres papers en desenvolupament del repertori de Castronovo inclouen Werther de Massenet, Hoffmann d’Offenbach, el paper principal de Roberto Devereux de Donzietti i Oronte d’I lombardi de Verdi.

 • Ludovic Tézier, baríton

  Ludovic Tézier, baríton

  © Cassandre Berthon

  És un dels barítons més destacats actualment i fa aparicions habituals com a convidat a moltes de les grans sales d’òpera del món: Metropolitan Opera de Nova York, Staatsoper de Viena, Opéra National de París, Deutsche Oper de Berlín, La Scala de Milà, Gran Teatre del Liceu, Teatro Real Madrid, Grand Théâtre de Ginebra, Royal Opera House Covent Garden de Londres, Bayerische Staatsoper de Munic, Festival d’Estiu i de Pasqua de Salzburg, Bregenz i Glyndebourne i Chorégies d’Orange, només per esmentar-ne alguns.

  Ha cantat sota la batuta de nombrosos directors, com Sir John Eliot Gardiner, Myung-Whun Chung, Antonio Pappano, Riccardo Muti, Philippe Jordan i Zubin Mehta, entre d’altres.

  El seu repertori inclou els papers principals de Hamlet, Macbeth, Ievgueni Oneguin, Don Giovanni, Le nozze di Figaro (comte), Werther (versió per a baríton), Un ballo in maschera (Renato), Falstaff (Ford), La dama de piques (Ieletsky), Lucia di Lammermoor (Enrico), La traviata (Germont), Les troyens (Chorèbe), Tannhäuser (Wolfram), Don Carlo (Posa), La forza del destino (Don Carlo di Vargas), Simon Boccanegra, Parsifal (Amfortas) i  Thaïs(Athanaël).

  Entre les actuacions recents més aclamades del cantant destaquen el debut com a Jago (Otello) a la Staatsoper de Viena; Scarpia (Tosca) a Viena, París, Semperoper de Dresden i als festivals de Pasqua i d’Estiu de Salzburg; Wolfram von Eschenbach (Tannhäuser), Posa (Don Carlo) i Rigoletto a la Bayerische Staatsoper de Munic; Don Giovanni a la Wiener Staatsoper; comte de Luna (Il trovatore) al Teatro Real de Madrid, i Simon Boccanegra a l’Opéra National de París.

  Altres compromisos del polifacètic baríton inclouen Marc-Antoine (Cléopâtre) al Festival de Salzburg i al Théâtre des Champs Élysées de París; Don Carlo (La forza del destino) al Gran Teatre del Liceu i a la Royal Opera House de Londres; Alphonse XI (La favorite) a la Bayerische Staatsoper; Escamillo (Carmen), Giorgio Germont (La traviata), Scarpia (Tosca), Posa (Don Carlo) i comte de Luna (Il trovatore) a París; Enrico (Lucia di Lammermoor) a Munic, París i Londres; Sir Riccardo Forth (I puritani) i Carlo Gérard (Andrea Chénier) a l’Opera Australia de Sydney; Don Carlo (Ernani) a Montecarlo; Amonasro (Aida) en versió de concert a Roma amb Antonio Pappano (enregistrament per a Warner Classics); Rigoletto al Théâtre Capitole de Tolosa de Llenguadoc; Macbeth a Barcelona; Athanaël (Thaïs) a Montecarlo i Amonasro (Aida) a París.

  Ludovic Tézier també ofereix nombrosos concerts i recitals arreu del món.

  Els seus projectes futurs inclouen Simon Boccanegra a Zuric, Rigoletto a Viena i Macbeth a Munic.

  El 2015 Warner Classics va publicar l’àlbum Aida. Al principi del 2019 Carmina Burana (Live from the Forbidden City) va ser publicat en DVD per Deutsche Grammophon i el febrer del 2021 Sony Classical va editar l’àlbum Verdi, que ja ha estat molt aclamat.

 • Orfeó Català

  Orfeó Català

  © Ricardo Rios Visual Art

  És un dels cors amateurs de referència del país. Amb més de 125 anys d’història, va ser fundat el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal amb la màxima excel·lència artística. Actualment Pablo Larraz n'és el director, Montserrat Meneses la subdirectora i Pau Casan el pianista. Simon Halsey continua vinculat al cor com a principal director convidat i ambaixador dels cors del Palau. L’Orfeó Català té la seu al Palau de la Música Catalana, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

  L’Orfeó Català ha interpretat les obres més representatives del repertori coral i ha protagonitzat primeres audicions al nostre país d’obres importants, com la Missa en Si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes internacionals: R. Strauss, C. Saint-Saëns, P. Casals, Z. Mehta, F. Brüggen, M. Rostropóvitx, Ch. Dutoit, L. Maazel, D. Barenboim, S. Rattle i G. Dudamel, entre d’altres. Els darrers anys ha debutat a la Konzerthaus de Viena i a la Sala Gulbenkian de Lisboa, ha protagonitzat una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per D. Gatti, i ha actuat a Londres en tres ocasions, el 2015 al Royal Festival Hall de Londres i el 2017 i el 2019 al Royal Albert Hall als Proms. L’octubre del 2017 va protagonitzar al Palau l’estrena europea de Considering Matthew Shepard de Craig Hella Johnson, sota la direcció de Simon Halsey.

  Un dels darrers compromisos internacionals més importants de l’Orfeó Català va ser la gira per la Xina l’octubre del 2018, convidat pel Shanghai International Art Festival, en què oferí quatre concerts a tres ciutats del país asiàtic. L’estiu del 2019 (juny-juliol) va fer una gira amb Gustavo Dudamel i la Filharmònica de Munic, al costat del Cor de Cambra del Palau, actuant al Palau de la Música Catalana, Madrid, Palma i Munic amb la Segona Simfonia de Mahler. L’agost del 2019 va actuar per segona vegada als Proms de Londres, al costat del Cor Jove de l’Orfeó Català, el London Symphony Chorus i la London Symphony Orchestra, dirigits per Sir Simon Rattle, per interpretar l’oratori Belshazzar’s feast de William Walton.

  De la temporada 2019-20 cal destacar una nova actuació amb la London Symphony Orchestra, dirigida per Sir Simon Rattle, al Palau de la Música Catalana, amb l’oratori Crist en el Mont de les Oliveres de Beethoven. L’Orfeó Català, al costat del Cor de Cambra del Palau, va protagonitzar l’inici de la temporada 2020-21 en una nova col·laboració amb Gustavo Dudamel, que al capdavant de l’Orquestra Simfònica de Galícia dirigí la Novena Simfonia de Beethoven al Palau de la Música Catalana, i el juliol del 2021 l’Orfeó Català va commemorar el centenari de l’estrena al país de la Passió segons sant Mateu amb dos concerts extraordinaris, amb solistes de l’Orquestra Filharmònica de Berlín, l’Orquestra Simfònica Camera Musicae i el Cor Infantil de l’Orfeó Català, tots sota la direcció de Simon Halsey. Durant la crisi de la covid l’Orfeó Català no va aturar l’activitat i va continuar fent assajos i concerts.

  De la temporada 2021-22 van destacar la interpretació d’Oltra mar de Kaija Saariaho, al costat de l’OBC, amb la direcció d’Anna Maria Helsing, al Palau, i la gira internacional, amb la Missa de Glòria de Puccini, amb l’Orquestra Simfònica de Luxemburg, sota la direcció de Gustavo Gimeno, al Palau de la Música Catalana, i a més al Théâtre des Champs Élysées de París i a la Philharmonie de Luxemburg, sales prestigioses on l’Orfeó debutava.

  D’entre els projectes del cor d’aquesta temporada 2022-23, cal destacar la gira amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín (abril-maig del 2023), dirigida per Kirill Petrenko, a Berlín (Berliner Philharmonie), Barcelona (Sagrada Família) i Madrid (Teatro Real), amb un programa dedicat a W. A. Mozart, i les actuacions al Palau de la Música Catalana amb l’Orquestra Simfònica de Bamberg, dirigida per Jakub Hrůša, amb la Berliner Messe d’Arvo Pärt; amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Marzena Diakun, amb Music in common time de Caroline Shaw, i amb l’OBC, amb l’estrena absoluta d’una obra per a cor sol de Jörg Widmann, que dirigirà el mateix compositor.

  L’Orfeó Català rep el patrocini de mesoestetic®

 • Orquestra Filharmònica de Luxemburg

  Orquestra Filharmònica de Luxemburg

  © Johann Sebastian Hänel

  L’Orchestre Philharmonique du Luxembourg (OPL) ha encarnat la vitalitat cultural del país al cor d’Europa des de la seva fundació el 1933 com a part de les activitats de radiodifusió de Ràdio Luxemburg (RTL). Des del 1996, l’OPL té caràcter públic i l’any 2005 es va instal·lar a la Philharmonie Luxembourg, on actua en una sala amb una acústica excepcional. Aplega 98 músics d’una vintena de nacions i l’OPL és coneguda per l’elegància del seu so, que va ser desenvolupat pels successius directors: Henri Pensis, Carl Melles, Louis de Froment, Leopold Hager (director llorejat des del 2021), David Shallon, Bramwell Tovey i Emmanuel Krivine, i actualment Gustavo Gimeno, que ja ha assolit el setè any al capdavant de l’orquestra. El segell Pentatone ha publicat nou àlbums de l’OPL des del 2017, amb les seves interpretacions d’obres d’Anton Bruckner, Francisco Coll, Claude Debussy, César Franck, Gustav Mahler, Maurice Ravel, Gioachino Rossini, Dmitri Xostakóvitx i Igor Stravinsky.

  Els socis musicals de l’orquestra durant la temporada 2021-22 inclouen l’artista resident Isabelle Faust, així com Diana Damrau, Emmanuel Pahud, Truls Mørk i Beatrice Rana. Aquesta temporada també es produirà la creació de l’Acadèmia de l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg.

  Des de l’any 2003 l’orquestra ha estat molt activa oferint concerts i tallers per a escolars, així com per a nens i famílies. També manté una estreta relació de treball amb el Grand Théâtre de Luxemburg, la Cinémathèque de la Ville de Luxemburg, CAPE a Ettelbrück i Radio 100,7. Després de rebre invitacions per fer una gira per nombrosos països, l’orquestra es presentarà aquesta temporada al Théâtre des Champs Élysées de París, Philharmonie de Colònia, i a Barcelona, ​​Madrid i Saragossa, a més del Festival de Donaueschingen.

  L’OPL està subvencionada pel Ministeri de Cultura del Gran Ducat i rep el suport econòmic de l’Ajuntament de Luxemburg. L’orquestra està patrocinada pel Banque de Luxembourg, BGL BNP Paribas, Mercedes i The Leir Charitable Foundation. Des del 2010, el violoncel “Le Luxembourgeois”, construït per Matteo Goffriller (1659-1742), es posa a disposició de l’orquestra, gràcies al generós suport de BGL BNP Paribas.

 • Gustavo Gimeno, director

  GIMENO, Gustavo (c)Marco Borggreve

  © Marco Borggreve

  És el director musical de l’Orchestre Philharmonique du Luxembourg i el director titular de l’Orquestra Simfònica de Toronto. Des de l’inici del seu mandat l’any 2015, Gustavo Gimeno ha dirigit l’OPL en múltiples formats de concert a Luxemburg i ha actuat amb l’orquestra a nombroses de les sales més importants d’Europa i Amèrica del Sud. Amb concerts a Alemanya, Espanya i França, l’OPL i Gustavo Gimeno continuen la temporada 2021-22 amb les seves exitoses activitats de gira dels últims anys.

  Els moments més destacats del curs 2021-22 inclouen el concert inaugural amb Diana Damrau i cançons de Richard Strauss, les interpretacions de la Simfonia núm. 3 de Gustav Mahler amb Gerhild Romberger i el Wiener Singverein, així com la Messa a quattro voci de Giacomo Puccini a la Philharmonie de Luxemburg i al Théâtre des Champs Élysées de París.

  El segell de música clàssica Pentatone ha publicat una sèrie d’enregistraments de Gustavo Gimeno amb l’OPL des del 2017, amb  obres d’Anton Bruckner, César Franck, Gustav Mahler, Maurice Ravel, Gioachino Rossini, Dmitri Xostakóvitx, Igor Stravinsky i, més recentment, obres de Francisco Coll, incloent-hi el seu Concert per a violí amb Patricia Kopatchinskaja, que en va significar l’estrena mundial.

  A més, Gimeno és un director convidat molt sol·licitat arreu del món. La seva agenda la temporada 2021-22 inclou el debut amb la Berliner Philharmoniker i la San Francisco Symphony Orchestra i nous concerts amb la Cleveland Orchestra, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich en el marc del Grafenegg Festival i amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. Té una relació de treball especial amb la Concertgebouworkest, que dirigeix ​​regularment a Amsterdam i de gira.

  Gustavo Gimeno va debutar a l’òpera el 2015 dirigint Norma de Vincenzo Bellini a València. El febrer del 2022 va debutar al Teatro Real de Madrid, amb ​​L’àngel de foc de Serguei Prokófiev. L’any 2020 va assolir un gran èxit al Gran Teatre del Liceu ​​dirigint Aida de Giuseppe Verdi. Al Grand Théâtre de Luxemburg ha dirigit l’OPL en Simon Boccanegra i Macbeth de Verdi, així com en Don Giovanni de Mozart. El gener del 2019 va ser convidat per primera vegada a l’Oper de Zuric dirigint el Rigoletto de Verdi.

  Natural de València, Gustavo Gimeno va començar la seva carrera internacional com a director l’any 2012 –com a membre de la Concertgebouworkest– com a ajudant de Mariss Jansons. Va reunir una experiència essencial com a ajudant de Bernard Haitink i Claudio Abbado, que li va suposar un intens mestratge que l’ha influenciat en molts aspectes en la seva carrera.

 • Text

  G. Puccini: Messa da Gloria

  Kyrie

  Kyrie, eleison
  Christe, eleison
  Kyrie, eleison

   

  Senyor, tingueu pietat de nosaltres
  Crist, tingueu pietat de nosaltres
  Senyor, tingueu pietat de nosaltres.

  Gloria

  Gloria in excelsis Deo
  et in terra pax hominibus bonae voluntatis
  Laudamus te. Benedicimus te.
  Adoramus te. Glorificamus te.
  Gratias agimus tibi
  propter magnam gloriam tuam.
  Domine Deus, Rex caelestis,
  Deus Pater omnipotens.
  Domine fili unigenite, Jesu Christe.
  Domine Deus, Agnus Dei, Filius patris.
  Qui tollis peccata mundi,
  miserere nobis.
  Qui tollis peccata mundi
  suscipe deprecationem nostram.
  Qui sedes ad dexteram patris
  miserere nobis.
  Quoniam tu solus sanctus. Tu solus Dominus.
  Tu solus Altissimus, Jesu Christe.
  Cum Sancto Spiritu in gloria Dei Patris.
  Amen

   

  Glòria a Déu a dalt del cel,
  i a la terra pau als homes que estimen el Senyor.
  Us lloem, us beneïm,
  us adorem, us glorifiquem,
  us donem gràcies,
  per la vostra immensa glòria,
  Senyor Déu, Rei celestial,
  Déu Pare omnipotent.
  Senyor, Fill unigènit, Jesucrist,
  Senyor Déu, Anyell de Déu, Fill del Pare,
  vós, que lleveu el pecat del món,
  tingueu pietat de nosaltres;
  vós, que lleveu el pecat del món,
  acolliu la nostra súplica.
  Vós, que seieu a la dreta del Pare,
  tingueu pietat de nosaltres.
  Perquè vós sou l’únic Sant, vós l’únic Senyor,
  vós l’únic Altíssim, Jesucrist,
  amb l’Esperit Sant en la glòria de Déu Pare.
  Amén.

  Credo

  Credo in unum Deum, Patrem omnipotentem,
  factorem cæli et terre,
  visibilium omnium et invisibilium.
  Et in unum Dominum Iesum Christum,
  Filium Dei unigenitum,
  et ex Patre natum ante omnia sæcula.
  Deum de Deo, lumen de lumine,
  Deum verum de Deo vero,
  genitum, non factum,
  consubstantialem Patri:
  per quem omnia facta sunt.
  Qui propter nos homines et propter nostram
  salutem descendit de cælis.
  Et incarnatus est de Spiritu Sancto
  ex Maria Virgine, et homo factus est.
  Crucifixus etiam pro nobis
  sub Pontio Pilato; passus et sepultus est,
  et resurrexit tertia die,
  secundum Scripturas,
  et ascendit in cælum, sedet ad dexteram Patris.
  Et iterum venturus est cum gloria,
  iudicare vivos et mortuos,
  cuius regni non erit finis.
  Et in Spiritum Sanctum,
  Dominum et vivificantem:
  qui ex Patre Filioque procedit.
  Qui cum Patre et Filio simul adoratur
  et conglorificatur: qui locutus est per prophetas.
  Et unam, sanctam, catholicam
  et apostolicam Ecclesiam.
  Confiteor unum baptisma
  in remissionem peccatorum.
  Et exspecto resurrectionem mortuorum,
  et vitam venturi sæculi.
  Amen

   

  Crec en un sol Déu, Pare totpoderós,
  creador del cel i de la terra,
  de totes les coses, visibles i invisibles.
  I en un sol Senyor, Jesucrist,
  Fill Unigènit de Déu,
  nascut del Pare abans de tots els segles.
  Déu nat de Déu, Llum resplendor de la Llum,
  Déu veritable nascut del Déu veritable,
  engendrat, no pas creat,
  de la mateixa naturalesa del Pare:
  per Ell tota cosa fou creada.
  El qual per nosaltres els homes i per la nostra
  salvació, davallà del cel.
  I, per obra de l’Esperit Sant,
  s’encarnà de la Verge Maria, i es féu home.
  Crucificat després per nosaltres
  sota el poder de Ponç Pilat; patí i fou sepultat
  i ressuscità el tercer dia,
  com deien ja les Escriptures.
  I se’n pujà al cel, on seu a la dreta del Pare.
  I tornarà gloriós
  a judicar els vius i els morts,
  i el seu regnat no tindrà fi.
  Crec en l’Esperit Sant,
  que és Senyor i infon la vida,
  que procedeix del Pare i del Fill.
  I juntament amb el Pare i el Fill és adorat
  i glorificat; que parlà per boca dels profetes.
  I en una sola Església, santa, catòlica
  i apostòlica.
  Professo que hi ha un sol baptisme
  per perdonar el pecat.
  I espero la resurrecció dels morts,
  i la vida de la glòria.
  Amén.

  Sanctus-Benedictus

  Sanctus, Sanctus, Sanctus,
  Domine Deus Sabaoth!;
  pleni sunt coeli et terra gloria tua.
  Hosanna in excelsis.

  Benedictus qui venit in nomine Domini.
  Hosanna in excelsis.

   

  Sant, Sant, Sant és el Senyor;
  Déu de les forces celestials.
  Plens estan el cel i la terra de la vostra glòria.
  Hosanna a dalt del cel.

  Beneït qui ve en nom del Senyor.
  Hosanna a dalt del cel.

  Agnus Dei

  Agnus Dei, qui tollis peccata mundi,
  miserere nobis,
  Agnus Dei, qui tollis peccata mundi,
  miserere nobis,
  Agnus Dei, qui tollis peccata mundi,
  dona nobis pacem.

   

  Anyell de Déu, que lleveu el pecat del món,
  tingueu pietat de nosaltres.
  Anyell de Déu, que lleveu el pecat del món,
  tingueu pietat de nosaltres.
  Anyell de Déu, que lleveu el pecat del món,
  doneu-nos la pau.

 • Formacions

  Orchestre Philharmonique du Luxembourg
  Gustavo Gimeno, director musical
  Leopold Hager, director honorari

  Concertinos
  Philippe Koch
  Haoxing Liang

  Violins I
  Fabian Perdichizzi
  Nelly Guignard
  Ryoko Yano
  Michael Bouvet
  Irène Chatzisavas
  Andrii Chugai
  Bartlomiej Ciaston
  François Dopagne
  Yulia Fedorova
  Andréa Garnier
  Silja Geirhardsdottir
  Jean-Emmanuel Grebet
  Martyna Kaszkowiak**
  Haruka Katayama**
  Attila Keresztesi
  Darko Milowich
  Damien Pardoen
  Fabienne Welter

  Violins II
  Osamu Yaguchi
  Semion Gavrikov
  Sébastien Grébille
  Gayané Grigoryan
  Quentin Jaussaud
  Marina Kalisky
  Aya Kitaoka**
  Gérard Mortier
  Valeria Pasternak
  Jun Qiang
  Ko Taniguchi
  Gisela Todd
  Nazar Totovytskyi**
  Xavier Vander Linden
  Olha Petryk*
  Wen Hung*

  Violes
  Ilan Schneider
  Dagmar Ondracek
  Pascal Anciaux
  Jean-Marc Apap
  Ryou Banno*
  Aram Diulgerian
  Olivier Kauffmann
  Esra Kerber
  Grigory Maximenko
  Viktoriya Orlova*
  Maya Tal
  Julia Vicic**

  Violoncels
  Ilia Laporev
  Niall Brown
  Xavier Bacquart
  Vincent Gérin
  Lucas Henry**
  Sehee Kim
  Katrin Reutlinger
  Marie Sapey-Triomphe
  Karoly Sütö
  Laurence Vautrin
  Esther Wohlgemuth

  Contrabaixos
  Thierry Gavard
  Choul-Won Pyun
  Gilles Desmaris
  Gabriela Fragner
  Benoît Legot
  Isabelle Vienne
  Dariusz Wisniewski

  Flautes
  Etienne Plasman
  Markus Brönnimann
  Hélène Boulègue
  Christophe Nussbaumer

  Oboès
  Fabrice Mélinon
  Philippe Gonzalez
  Anne-Catherine Bouvet-Bitsch
  Olivier Germani

  Clarinets
  Jean-Philippe Vivier
  Arthur Stockel
  Emmanuel Chaussade
  Filippo Riccardo Biuso*

  Fagots
  David Sattler
  Étienne Buet
  François Baptiste
  Stéphane Gautier-Chevreux

  Trompes
  Miklós Nagy
  Leo Halsdorf
  Luise Aschenbrenner
  Petras Bruzga
  Andrew Young

  Trompetes
  Adam Rixer
  Simon Van Hoecke
  Isabelle Marois
  Niels Vind

  Trombons
  Léon Ni
  Guillaume Lebowski

  Trombó baix
  Vincent Debès

  Tuba
  Csaba Szalay

  Timbales
  Simon Stierle
  Benjamin Schäfer
  Élise Rouchouse**

  Percussions
  Béatrice Daudin
  Benjamin Schäfer
  Klaus Brettschneider
  Élise Rouchouse**

  Arpa
  Catherine Beynon

  * en període de prova
  ** membres de l’Acadèmia de l’Orchestre Philharmonique du Luxembourg


  Orfeó Català
  Pablo Larraz
  , director principal
  Saimon Halsey, director artístic

  Sopranos
  Elisenda Ardèvol
  Ana Belén Ayala
  Mar Calvet
  Aida Camara
  Mireia Carmona
  Sandra Castelltort
  Beatriz Cordero
  Maite Estrada
  Anna Faz
  Noemí Gallardo
  Raquel Garcia
  Mar Giné
  Lidia Guaras
  Georgina Jiballi
  Marta Juanola
  Eva León
  Neus Llorens
  Berta Manresa
  Carla Mateo
  Núria Milà
  Júlia Molina
  Imma Mostazo
  Laura Musull
  Iris Torregrossa
  Alba Villar
  Marina Viñals
  Maria Vives

  Contralts
  Judit Almunia
  Georgina Ansaldo
  Carmen Berenguel
  Conxa Fernandez
  Imma Garcia
  Judith Hammerling
  Maria Ibarz
  Natàlia Jimenez
  Laia Jorba
  Sara Madrid
  Martí Marimon
  Maria Martín
  Aurora Miró
  Tània Mittendorf
  Anna Muñoz
  Irene Plass
  Teresa Puig
  Irene Recolons
  Anna Roses
  Isis Royo
  Cornelia Rupert
  Marta Solé
  Marina Ventura

  Tenors
  Antoni Agramont
  Lluc Bosque
  Fabián Conesa
  Xavier Cos
  Jordi Ensenyat
  Emili Flores
  Gerard Fusté
  Andreu Martinez
  Carles Masdeu
  Josep Lluís Moreno
  Bernat Orriols
  Guillem Ponsí
  Oscar Puigardeu
  Jordi Quelart
  Joan Sans
  Robin Sansen
  Martí Serrallonga
  Álvaro Soto
  Oriol Ubach
  Eduardo Vargas
  Josep Velasco
  Roger Vicens

  Baixos
  Cristòfor Agudo
  Arnau Aina
  Esteban Ballestar
  Mathieu Bosi
  Joan Climent
  Pablo Castillo
  Rodrigo Cob
  Ferran Corral
  Andreu Edo
  Iago Garcia
  Xavier Garcia-Moll
  Albert Garriga
  Guillem Gascón
  Hirotoshi Kikuchi
  Víctor Luís
  Adrià Martinez
  Alex Martinez
  Gerard Pujals
  Oriol Saladrigas
  Carles Sanchez
  Albert Torrens
  Joan Velasco
  Lluís Vergés

 • També et pot interessar...

  La Casa dels Cants
  Diumenge, 22.05.22 - 12 h
  Sala de Concerts

  Cor Jove de l’Orfeó Català
  Serena Sáenz i Anna Niebla, sopranos
  Daniel Morales, baríton
  Joan Seguí, orgue
  Orquestra de Cambra Terrassa 48 (Quim Térmens, concertino director)
  Esteve Nabona, director

  Obres de Fauré, Brahms i Mendelssohn

  Preu: 20 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex