• Josep-Ramon Olivé & Victoria Guerrero
  Lieder de Clara i Robert Schumann

  Petit Palau Cambra | Nadal al Palau

  Divendres, 15 de desembre de 2023 – 20 h

  Petit Palau

 • En co-producció amb:

  • Ministerio de Cultura y Deporte
  • Associació Franz Schubert

  Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Josep-Ramon Olivé, baríton
  Victoria Guerrero, piano


  I part

  Clara Schumann
  (1819-1896)
  Sechs Lieder, op. 13

  Ich stand in dunklen Träumen
  Sie liebten sich beide
  Liebeszauber 
  Der Mond kommt still gegangen
  Ich hab’ in deinem Auge
  Die stille Lotosblume

  Robert Schumann (1810-1856)
  Liederkreis, op. 24

  Morgens steh’ ich auf und frage
  Es treibt mich hin
  Ich wandelte unter den Bäumen
  Lieb Liebchen, leg’s Händchen
  Schöne Wiege meiner Leiden
  Warte, warte, wilder Schiffmann
  Berg’ und Burgen schaun herunter
  Anfangs wollt’ ich fast verzagen
  Mit Myrthen und Rosen

  II part

  Alberto García Demestres
  (1960)
  Tres cançons d’amor i ‘Melmelada’ per a Wanda Pitrovska                                                          
  (obra d’encàrrec del Palau de la Música Catalana en el marc del programa Barcelona Creació Sonora, estrena absoluta)

  Ítaca
  No sé si m’estimaves
  Desordre
  Melmelada

  Gabriel Fauré (1845-1924)
  La bonne chanson, op. 61             

  Une sainte en son auréole
  Puisque l’aube grandit
  La lune blanche
  J’allais par des chemins perfides
  J’ai presque peur, en vérité
  Avant que tu ne t’en ailles
  Donc, ce sera par un clair jour d’été
  N’est-ce pas?
  L’hiver a cessé

  Aquest concert té una durada de:
  Primera part, 34 minuts | Pausa de 15 minuts | Segona part, 37 minuts.
  La durada del concert és aproximada.
  #estrenes #jovestalents

 • Poema

  els meus ulls tenen forats

  si hi endinso aquestes mans
  m’estiro la flor
  de les entranyes

  el calze que té l’oracle
  al seu final


  Laia Llobera
  Paradísia (2023)

 • Comentari

  La força impulsora de l’amor (o del desamor)

  El Nadal del 1840, el seu primer Nadal de casada, Clara Schumann va regalar a Robert Schumann un lied, “Ich stand in dunklen Träume”. Aquell lied i cinc més compostos fins al 1843 es van publicar el 1844 com a opus 13 –era la segona de les tres col·leccions de cançons publicades per Clara Schumann entre el 1840 i el 1853, quan va deixar de compondre. D’aquestes sis cançons de temàtica amorosa, de les quals són ben conegudes les dues primeres, cal destacar-ne especialment, a més, la sisena, “Die stille Lotosblume”, una recreació commovedora i subtil de la llegenda del cant del cigne abans de morir.

  Si l’inici de l’opus 13 de Clara Schumann ens remet a l’inici del seu matrimoni, el Liederkreis, op. 24 de Robert, compost el febrer del 1840, ens remet a l’inici d’un any ple d’incerteses en la vida privada i brillant en la vida professional. El seu primer cicle de lieder, nou cançons amb poemes de Heinrich Heine que parlen –amb una bona dosi d’ironia– d’esperes i d’absències, ofereix una música contrastant, amb moments amarats de lirisme, com “Berg’ und Burgen schaun herunter” o d’ímpetu, com “Warte, warte, wilder Schiffmann”, estats d’ànim que se sintetitzen en el moment culminant del cicle, “Schöne Wiege meiner Leiden”.

  La bonne chanson sorgeix no d’una sinó de dues històries d’amor: el poeta Paul Verlaine escriu la seva col·lecció de vint-i-un poemes el 1870 quan està a punt de casar-se amb Mathilde Mauté, i Gabriel Fauré en selecciona nou –entre els quals el cèlebre “La lune blanche”, que ha inspirat infinitat de cançons– per compondre, més de vint anys després, una obra dedicada a la cantant Emma Bardac. La bonne chanson parla d’una història d’amor viscuda des de la primera trobada fins a les noces suggerides a l’última cançó; a diferència del Liederkreis de Schumann, on sovintegen els dubtes i els retrets, és un cicle lluminós, on cap ombra pertorba la felicitat dels amants.

  El compositor Alberto García Demestres dedica les Tres cançons i ‘Melmelada’ a Wanda Pitrovska, aquella directora d’orquestra polonesa que va freqüentar el TNC mentre Xavier Albertí n’era el director. O, dit d’una altra manera, li dedica les cançons a Xavier Albertí. Va ser ell mateix qui va triar els tres poemes de Manuel Forcano, Joan Fuster i Narcís Comadira perquè García Demestres hi posés música; va triar també un quart poema de Narcís Comadira, Melmelada, que de primer van descartar i finalment es va afegir a la partitura definitiva.

  Alberto García Demestres va compondre aquestes peces durant la tardor i l’hivern passats, mentre era a l’hospital, i ens demana que transmetem des d’aquestes línies l’agraïment a l’equip mèdic i a tot el personal que el va atendre durant aquells mesos que va estar ingressat.

  Sílvia Pujalte Piñán, divulgadora musical especialitzada en lied

 • 20231122 Regala Palau DESKTOP
 • Biografies

  Josep-Ramon Olivé, baríton

  Josep-Ramon Olivé

  ©Martina Ribalta

  Nascut a Barcelona i format a l’Escolania de Montserrat, l’ESMUC i la Guildhall School of Music & Drama, ha estat guardonat, entre d’altres, amb la Gold Medal de la Guildhall School i el primer premi i el premi del públic del Händel Singing Competition de Londres. Ha estat també membre del projecte Le Jardin des Voix de William Christie i Les Arts Florissants, així com artista ECHO Rising Star.

  Des dels inicis de la seva carrera ha tingut l’oportunitat de cantar sota la batuta de directors de renom, com William Christie, Jordi Savall, Kazushi Ono o Josep Pons; i de col·laborar amb l’OBC, Le Concert des Nations, Les Arts Florissants i Orchestra of the Age of Enlightenment; i debutar en escenaris com ara el Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu, Concertgebouw d’Amsterdam, Musikverein de Viena i Wigmore Hall de Londres.

  Ha representat els papers de Comte (Le nozze di Figaro), Mercutio (Roméo et Juliette), Aeneas (Dido &Aeneas) o Tarquinius (The Rape of Lucretia), entre d'altres. Ha cantat els cicles Winterreise, Die schöne Magelone, Lieder eines fahrenden Gesellen, Dichterliebe, Histoires Naturelles, La bonne chanson o An die ferne Geliebte a la Schubertíada, el LIFE Victoria, a  L'Auditori i al Teatro de la Zarzuela. També ha participat en estrenes d'obres de compositors catalans com García-Demestres (L'eclipsi), Magrané (Diàlegs de Tirant e Carmesina) o García-Tomás (Chansons Trouvées).

 • Victoria Guerrero, piano

  Victoria Guerrero

  @Mark Kagan

  Guardonada amb el premi a la millor pianista als prestigiosos concursos Das Lied-International Song Competition de Heidelberg (2017) i Paula Salomon-Lindberg Liedwettbewerbs a la Universität der Künst de Berlín (2015), té una llarga formació com a solista que començà al Conservatorio Superior de Sevilla amb el pianista Óscar Martín i que ha consolidat a la Musikhochschule de Freiburg amb Tibor Szász. S'ha interessat especialment pel repertori de lied, amb la professora Pauliina Tukiainen en el Màster en Lied a la Musikhochschule für Musik de Karlsruhe i rep el mestratge del prestigiós pianista de lied Hartmut Höll, i de postgraduat Solistenexamm a la Musikhochschule de Karlsruhe. Ha gaudit de les beques Frauen Förder Stipendium i Juventudes Musicales de Madrid. També ha rebut consell en diversos cursos de perfeccionament de grans liederistes, com els pianistes H. Deutsch, A. le Bozec, J. Ph. Schulze, W. Rieger, D. Selig, B. Kehring i els cantants A. Schmidt, Ch. Prégardien, W. Holzmair o Ch. Iven.

  Ha estat convidada a diversos cicles i festivals del gènere, com ara el Bonner Schumannfests a la Schumannhaus de Bonn els anys 2016, 2018 i 2019. Ha actuat al festival Im Frühling a Heidelberg i al cicle LiederAbend.de a Freiburg, i l’estiu del 2018 va participar a la Schubertíada a Vilabertran amb el professor Wolfgang Rieger i a la Schubertíada a Valdegovía amb la soprano Natalia Labourdette l’estiu del 2019, i al Cicle de Lied de la Zarzuela. 

  El passat any 2022, el Premi Extraordinari del jurat a l'Internationaler Wettbewerb für Liedkunst de Stuttgart (2022) reconeixia i consolidava una vegada més la carrera d'aquesta pianista de Jerez com a intèrpret de lied. El juny del mateix any va publicar el seu àlbum debut, Petite MORT, amb la soprano Natalia Labourdette. És pianista acompanyant en el departament de cant de la Universität Mozarteum de Salzburg.

 • Textos

  Clara Schumann (1819-1896)
  Sechs Lieder, op. 13Sis cançons

  Ich stand in dunklen Träumen
  Text de Heinrich Heine (1797-1856)

  Era un somni obscur

  Ich stand in dunklen Träumen
  Und starrte ihr Bildnis an,
  Und das geliebte Antlitz
  Heimlich zu leben begann.

  Era en un somni obscur
  i vaig mirar la seva imatge de fit a fit,
  i el rostre estimat
  començà a viure secretament.

  Um ihre Lippen zog sich
  Ein Lächeln wunderbar,
  Und wie von Wehmutstränen
  Erglänzte ihr Augenpaar.

  Aparegué en els seus llavis
  un somriure meravellós,
  i en els ulls brillaren
  llàgrimes de melangia.

  Auch meine Tränen flossen
  Mir von den Wangen herab,
  Und ach, ich kann ‘s nicht glauben,
  Daß ich dich verloren hab!

  També les meves llàgrimes
  caigueren per les meves galtes...
  i ai!, no em puc creure
  que t’hagi perduda!

  Sie liebten sich beide
  Text de Heinrich Heine

  Ambdós s’estimaven

  Sie liebten sich beide, doch keiner
  Wollt’ es dem andern gestehn;
  Sie sahen sich an so feindlich,
  Und wollten vor Liebe vergehn.

  Ambdós s’estimaven, però cap
  volia confessar-ho a l’altre;
  es miraven amb hostilitat,
  i volien morir-se d’amor.

  Sie trennten sich endlich und sah’n sich
  Nur noch zuweilen im Traum;
  Sie waren längst gestorben
  Und wussten es selber kaum.

  Es separaren finalment i es veien
  de tant en tant en somnis;
  feia temps que eren morts,
  i amb prou feines ho sabien.

  Liebeszauber
  Text d’Emanuel Geibel (1815-1884)

  Màgia de l’amor

  Die Liebe saß als Nachtigall
  Im Rosenbusch und sang;
  Es flog der wundersüße Schall
  Den grünen Wald entlang.

  L’amor s’assegué com un rossinyol
  en un roser i cantà;
  el so meravellós
  ressonà per la verda vall.

  Und wie er klang, da stieg im Kreis
  Aus tausend Kelchen Duft,
  Und alle Wipfel rauschten leis’,
  Und leiser ging die Luft;

  I quan sonà, s’estengué en cercles
  per mil calzes perfumats,
  i tot el brancatge murmurà suaument
  i l’aire es feu més lleuger.

  Die Bäche schwiegen, die noch kaum
  Geplätschert von den Höh’n,
  Die Rehlein standen wie im Traum
  Und lauschten dem Getön.

  Els rierols callaren, i a penes
  murmuraren les altures,
  els cabirols s’aturaren com en somnis
  i escoltaren la tonada.

  Und hell und immer heller floß
  Der Sonne Glanz herein,
  Um Blumen, Wald und Schlucht ergoß
  Sich goldig roter Schein.

  I la resplendor del sol
  lluí més i més clara,
  escampant raigs de roig daurat
  damunt de flors, boscos i congosts.

  Ich aber zog den Weg entlang
  Und hörte auch den Schall.
  Ach! was seit jener Stund’ ich sang,
  War nur sein Widerhall.

  Però jo vaig seguir el meu camí
  i vaig sentir també el so.
  Ai!, el que vaig cantar des d’aquell moment
  no era més que el seu eco.

  Der Mond kommt still gegangen
  Text d’Emanuel Geibel

  La lluna ha arribat silenciosa

  Der Mond kommt still gegangen
  Mit seinem gold’nen Schein,
  Da schläft in holdem Prangen
  Die müde Erde ein.

  La lluna ha arribat silenciosa
  amb la seva lluïssor daurada,
  mentre la terra cansada
  dorm en la seva amable resplendor.

  Und auf den Lüften schwanken
  Aus manchem treuen Sinn
  Viel tausend Liebesgedanken
  Über die Schläfer hin.

  I en l’aire es balancegen
  damunt dels dorments
  milers de pensaments amorosos,
  plens de fidel significat.

  Und drunten im Tale, da funkeln
  Die Fenster von Liebchens Haus;
  Ich aber blicke im Dunkeln
  Still in die Welt hinaus.

  I a baix, a la vall, brilla la finestra
  de la casa de l’estimada;
  però jo encara contemplo silenciós
  la foscor del món, més enllà.

  Ich hab’ in deinem Auge
  Text de Friedrich Rückert (1788-1866)

  He vist en els teus ulls

  Ich hab’ in deinem Auge
  Den Strahl der ewigen Liebe gesehen,
  Ich sah auf deinen Wangen
  Einmal die Rosen des Himmels stehn.

  He vist en els teus ulls
  el raig de l’amor etern,
  una vegada vaig veure les roses
  del cel en les teves galtes.

  Und wie der Strahl im Aug’ erlischt
  Und wie die Rosen zerstieben,
  Ihr Abglanz ewig neu erfrischt,
  Ist mir im Herzen geblieben,

  I quan el raig s’apagà en els ulls
  i les roses es desferen,
  la seva resplendor, sempre renovada,
  es quedà en el meu cor.

  Und niemals werd’ ich die Wangen seh’n
  Und nie in’s Auge dir blicken,
  So werden sie mir in Rosen steh’n
  Und es den Strahl mir schicken.

  I mai més veuré les galtes,
  i mai més veuré els teus ulls,
  però les roses seran amb mi
  i m’enviaran el raig.

  Die stille Lotosblume
  Text d’Emanuel Geibel

  La tranquil·la flor de lotus

  Die stille Lotosblume
  Steigt aus dem blauen See,
  Die Blätter flimmern und blitzen,
  Der Kelch ist weiß wie Schnee.

  La tranquil·la flor de lotus
  creix en el llac blau,
  les fulles tremolen i brillen,
  el calze és blanc com la neu.

  Da gießt der Mond vom Himmel
  All seinen gold’nen Schein,
  Gießt alle seine Strahlen
  In ihren Schoß hinein.

  La lluna aboca des del cel
  la seva resplendor daurada,
  vessa tots els seus raigs
  dintre de la seva sina.

  Im Wasser um die Blume
  Kreiset ein weißer Schwan,
  Er singt so süß, so leise
  Und schaut die Blume an.

  En l’aigua al voltant de la flor
  neda un cigne blanc;
  canta molt dolç i suau,
  i contempla la flor.

  Er singt so süß, so leise
  Und will im Singen vergehn.
  O Blume, weiße Blume,
  Kannst du das Lied verstehn?

  Canta molt dolç i suau
  i vol morir cantant.
  O flor, blanca flor,
  pots entendre la cançó?

  Robert Schumann (1810-1856)
  Liederkreis, op. 24Cicle de cançons
  Textos de Heinrich Heine (1828-1856)

  Morgens steh’ ich auf und frage

  Cada matí em pregunto al llevar-me

  Morgens steh’ ich auf und frage:
  Kommt feins Liebchen heut?
  Abends sink’ ich hin und klage:
  Ausblieb sie auch heut.

  Cada matí em pregunto al llevar-me:
  vindrà avui la dolça estimada?
  Al vespre em queixo a l’ajaçar-me:
  tampoc avui no ha vingut!

  In der Nacht mit meinem Kummer
  Lieg’ ich schlaflos, lieg’ ich wach;
  Träumend, wie im halben Schlummer,
  Wandle ich bei Tag.

  Durant la nit, jec despert
  amb la meva pena, sense reposar.
  Somniant, com mig endormiscat,
  camino durant el dia.

  Es treibt mich hin

  Vaig amunt i avall!

  Es treibt mich hin, es treibt mich her!
  Noch wenige Stunden, dann soll ich sie schauen,
  Sie selber, die schönste der schönen Jungfrauen; –
  Du armes Herz, was pochst du so schwer?

  Vaig amunt i avall!
  D’ací a poques hores la podré veure,
  a ella, la més bella de les belles donzelles!
  Cor fidel, per què bategues tan agitat?

  Die Stunden sind aber ein faules Volk!
  Schleppen sich behaglich träge,
  Schleichen gähnend ihre Wege; –
  Tummle dich, du faules Volk!

  Però les hores són cançoneres!
  S’arrosseguen amb còmoda indolència,
  badallen i fan lentament el seu camí...
  Apresseu-vos, cançoneres!

  Tobende Eile mich treibend erfasst!
  Aber wohl niemals liebten die Horen;—
  Heimlich im grausamen Bunde verschworen,
  Spotten sich tückisch der Liebenden Hast.

  M’empeny una pressa delirant!
  Però les hores mai han estimat...
  Conjurades secretament en cruel aliança,
  es burlen malicioses de l’ànsia de l’enamorat.

  Ich wandelte unter den Bäumen

  Passejava sota els arbres

  Ich wandelte unter den Bäumen
  Mit meinem Gram allein;
  Da kam das alte Träumen,
  Und schlich mir ins Herz hinein.

  Passejava sota els arbres
  tot sol amb el meu dolor,
  quan arribà l’antic somni
  i s’introduí en el meu cor.

  Wer hat euch dies Wörtlein gelehret,
  Ihr Vöglein in luftiger Höh’?
  Schweigt still! wenn mein Herz es höret,
  Dann tut es noch einmal so weh.

  Qui us ha ensenyat aquest petit mot,
  ocellets que voleu tan enlaire?
  Emmudiu! Quan el meu cor el sent,
  em torna a fer molt de mal.

  ‘Es kam ein Jungfräulein gegangen,
  Die sang es immerfort,
  Da haben wir Vöglein gefangen
  Das hübsche, goldne Wort.’

  “Hi havia una donzella
  que cantava sense parar,
  i els ocellets varen aprendre
  la bella paraula daurada.”

  Das sollt ihr mir nicht erzählen,
  Ihr Vöglein wunderschlau;
  Ihr wollt meinen Kummer mir stehlen,
  Ich aber niemanden trau’.

  No m’ho expliqueu pas,
  ocellets meravellosos i llestos,
  em voleu robar la meva pena,
  però de ningú em puc refiar.

  Lieb Liebchen, leg’s Händchen

  Estimada, posa les mans

  Lieb Liebchen, leg’s Händchen aufs Herze mein; –
  Ach, hörst du, wie ‘s pochet im Kämmerlein?
  Da hauset ein Zimmermann schlimm und arg,
  Der zimmert mir einen Totensarg.

  Estimada, posa les mans sobre el meu cor,
  ah, no sents com batega al seu recer?
  A dintre viu un fuster dolent i cruel
  que m’està fent un taüt.

  Es hämmert und klopfet bei Tag und bei Nacht;
  Es hat mich schon längst um den Schlaf gebracht.
  Ach! sputet Euch, Meister Zimmermann,
  Damit ich balde schlafen kann.

  Cops de martell dia i nit!
  Ja fa temps que m’ha fugit el son.
  Ai!, apressa’t, mestre fuster,
  perquè pugui dormir aviat!

  Schöne Wiege meiner Leiden

  Bell bressol del meu dolor

  Schöne Wiege meiner Leiden,
  Schönes Grabmal meiner Ruh’,
  Schöne Stadt, wir müssen scheiden, –
  Lebe wohl! ruf’ ich dir zu.

  Bell bressol del meu dolor,
  bella tomba de la meva pau,
  bella ciutat, ens hem de separar!...
  Et dic adeu!

  Lebe wohl, du heil’ge Schwelle,
  Wo da wandelt Liebchen traut;
  Lebe wohl! du heil’ge Stelle,
  Wo ich sie zuerst geschaut.

  Adeu-siau, sagrada llinda,
  per la qual passeja confiada l’estimada!
  Adeu-siau, sagrat indret
  on et vaig veure per primera vegada!

  Hätt’ ich dich doch nie gesehen,
  Schöne Herzenskönigin!
  Nimmer wär es dann geschehen,
  Dass ich jetzt so elend bin.

  Si no t’hagués vist mai,
  bella reina del meu cor,
  mai no hauria arribat
  a estar tan afligit!

  Nie wollt’ ich dein Herze rühren,
  Liebe hab’ ich nie erfleht;
  Nur ein stilles Leben führen
  Wollt’ ich, wo dein Odem weht.

  Mai vaig voler commoure el teu cor,
  mai t’he implorat amor,
  només volia viure, silenciós,
  allà on et pogués sentir respirar.

  Doch du drängst mich selbst von hinnen,
  Bittre Worte spricht dein Mund;
  Wahnsinn wühlt in meinen Sinnen,
  Und mein Herz ist krank und wund.

  Però tu m’empenys lluny d’ací
  amb les amargues paraules de la teva boca,
  la demència agita els meus sentits,
  i el meu cor està malalt i ferit.

  Und die Glieder matt und träge
  Schlepp’ ich fort am Wanderstab,
  Bis mein müdes Haupt ich lege
  Ferne in ein kühles Grab.

  I els membres, dèbils i cansats.
  M’allunyaré amb el meu bastó
  fins que el meu cap esgotat
  reposi en una freda tomba remota.

  Warte, warte, wilder Schiffmann

  Espera, espera, mariner salvatge

  Warte, warte, wilder Schiffmann,
  Gleich folg’ ich zum Hafen dir;
  Von zwei Jungfraun nehm’ ich Abschied,
  Von Europa und von Ihr.

  Espera, espera, mariner salvatge,
  molt aviat et seguiré fins al port;
  em vull acomiadar de dues donzelles,
  d’Europa i d’ella.

  Blutquell, rinn’ aus meinen Augen,
  Blutquell, brich aus meinem Leib,
  Dass ich mit dem heissen Blute
  Meine Schmerzen niederschreib’.

  Font de sang, raja dels meus ulls,
  font de sang, esclafeix el meu cos,
  perquè amb la sang calenta
  pugui escriure les meves penes.

  Ei, mein Lieb, warum just heute
  Schaudert dich, mein Blut zu sehn?
  Sahst mich bleich und herzeblutend
  Lange Jahre vor dir stehn!

  Ai, estimada!, per què precisament avui
  t’espanta veure la meva sang?
  M’has vist davant teu durant molts anys,
  pàl·lid i amb el cor sagnant!

  Kennst du noch das alte Liedchen
  Von der Schlang’ im Paradies,
  Die durch schlimme Apfelgabe
  Unsern Ahn ins Elend stiess?

  No coneixes la vella cançó
  de la serpent del paradís,
  que amb la pèrfida ofrena d’una poma
  precipità els avantpassats en la misèria?

  Alles Unheil brachten Äpfel!
  Eva bracht’ damit den Tod,
  Eris brachte Trojas Flammen,
  Du bracht’st beides, Flamm’ und Tod.

  Totes les calamitats ens venen de les pomes!
  Eva ens portà amb ella la mort,
  Eris portà les flames a Troia,
  tu has portat alhora flames i mort.

  Berg’ und Burgen schaun herunter

  Muntanyes i castells es contemplen

  Berg’ und Burgen schaun herunter
  In den spiegelhellen Rhein,
  Und mein Schiffchen segelt munter,
  Rings umglänzt von Sonnenschein.

  Muntanyes i castells es contemplen
  en el brillant mirall del Rin.
  I alegre navega la meva barca
  entremig del llampurneig del sol.

  Ruhig seh’ ich zu dem Spiele
  Goldner Wellen, kraus bewegt;
  Still erwachen die Gefühle,
  Die ich tief im Busen hegt’.

  Contemplo tranquil el joc ondulant
  de les ones daurades en moviment.
  Es desperten silenciosos els sentiments
  que guardava en el fons del meu pit.

  Freundlich grüssend und verheissend
  Lockt hinab des Stromes Pracht;
  Doch ich kenn’ ihn, oben gleissend,
  Bringt sein Innres Tod und Nacht.

  Amb amables salutacions i promeses
  m’atrau cap avall el riu esplendorós;
  però el conec: resplendeix per sobre,
  però amaga dintre seu la nit i la mort.

  Oben Lust, in Busen Tücken,
  Strom, du bist der Liebsten Bild!
  Die kann auch so freundlich nicken,
  Lächelt auch so fromm und mild.

  Per fora, alegria; en la sina, traïció!
  Ets, corrent, la imatge de l’estimada!
  També ella pot saludar amable,
  i somriure innocent i dolça.

  Anfangs wollt’ ich fast verzagen

  De primer quasi em vaig desesperar

  Anfangs wollt’ ich fast verzagen,
  Und ich glaubt’, ich trüg’ es nie;
  Und ich hab’ es doch getragen –
  Aber fragt mich nur nicht, wie?

  De primer quasi em vaig desesperar
  i em pensava que no ho suportaria,
  però ho he suportat...
  No em preguntis, però, com?

  Mit Myrthen und Rosen

  Amb murtres i roses

  Mit Myrthen und Rosen, lieblich und hold,
  Mit duft’gen Zypressen und Flittergold,
  Möcht’ ich zieren dies Buch wie ‘nen Totenschrein,
  Und sargen meine Lieder hinein.

  Amb murtres i roses, gracioses i dolces,
  amb xiprers perfumats i amb oripells
  voldria ornar aquest llibre, com un taüt,
  i enterrar-hi les meves cançons.

  O könnt’ ich die Liebe sargen hinzu!
  Auf dem Grabe der Liebe wächst Blümlein der Ruh’,
  Da blüht es hervor, da pflückt man es ab, –
  Doch mir blüht’s nur, wenn ich selber im Grab.

  Ah, si pogués enterrar-hi també el meu amor!
  Damunt la tomba de l’amor, hi creixen les floretes de la pau
  quan floreixen, les arrenquen tot seguit,
  però les meves només floriran quan jo sigui a la tomba.

  Hier sind nun die Lieder, die einst so wild,
  Wie ein Lavastrom, der dem Ätna entquillt,
  Hervorgestürzt aus dem tiefsten Gemüt,
  Und rings viel blitzende Funken versprüht!

  Aquí hi ha les cançons que un dia, impetuoses
  com el corrent de lava que baixa de l’Etna,
  sorgiren tumultuoses dels meus sentiments més profunds,
  i inundaren de guspires brillants el seu entorn!

  Nun liegen sie stumm und totengleich,
  Nun starren sie kalt und nebelbleich,
  Doch aufs neu’ die alte Glut sie belebt,
  Wenn der Liebe Geist einst über sie schwebt.

  Ara són ací, callades i esmorteïdes,
  ens miren absortes, fredes i pàl·lides com la boira.
  Però un dia l’antiga ardor les reviurà,
  quan l’esperit de l’amor aleni al seu damunt.

  Und es wird mir im Herzen viel Ahnung laut:
  Der Liebe Geist einst über sie taut;
  Einst kommt dies Buch in deine Hand,
  Du süsses Lieb im fernen Land.

  I un pressentiment s’apodera del meu cor:
  l’esperit de l’amor els caurà un dia com la rosada,
  i aquest llibre arribarà a les teves mans,
  dolça estimada en terres llunyanes.

  Dann löst sich des Liedes Zauberbann,
  Die blassen Buchstaben schaun dich an,
  Sie schauen dir flehend ins schöne Aug’,
  Und flüstern mit Wehmut und Liebeshauch.

  S’expandirà llavors l’encís de les cançons
  i les pàl·lides lletres et miraran,
  miraran suplicants els teus bells ulls
  i t’arribaran melangiosos els hàlits del meu amor.

  Alberto García Demestres (1960)
  Tres cançons d’amor i ‘Melmelada per a Wanda Pitrovska                                                         
  (obra d’encàrrec del Palau de la Música Catalana en el marc del programa Barcelona Creació Sonora, estrena absoluta)

  Ítaca
  Text de Manuel Forcano (1968)

  M’estava com
  Ulisses
  contemplant la mar
  deserta.
  Trist. Però van
  tocar-me per
  l’espatlla, i
  vaig girar-me.
  Amb un braç em
  rodejà tot sencer
  i m’engolí en un
  bes. Quan ets arrel
  desitges terra.

  No sé si m’estimaves
  Text de Joan Fuster (1922-1992)

  No sé si m’estimaves: t’estimava
  i això era tot, i això era prou, i els dies
  obraven per a mi racons tendríssims.

  T’estimava amb les hores i amb el somni
  i et cantava, i passaves, i abril queia,
  i et sabia ma carn meravellada.

  Sí, t’estimava lentament i sorda.
  Com s’estimen les coses marcescibles.
  Com s’aprèn l’idioma de l’absència.

  Desordre
  Text de Narcís Comadira (1942)

  Com un somnàmbul vaig,
  d’esma només, passant
  frisós de cambra en cambra,
  blanques estances buides.
  I la remor dels passos
  és un silenci més.
  I la meva ombra fosca
  més negror a la tenebra.
  I pensar que al matí
  per tu i per mi somreia
  (ah, quin tou de lilàs
  rou i perfum tendríssims!)
  l’amor, aquesta espurna.
  Sol, soc només desordre.

  Melmelada
  Text de Narcís Comadira

  Octubre allargassat, no contradiguis
  massa aviat aquest pòsit d’estiu.
  La solitud, al cor, ja senyoreja.
  Deixa pels ulls uns dies de miracle.

  És trist l’engany del cos i el teu engany.
  Tot, l’or dels arbres, la llum, fins la vida
  implacable dels joves que mosseguen
  una fruita sucosa, la tenebra
  ho engolirà. Per dins, anem plens d’ombres.
  Els cossos floten en la mel del sol.

  Gabriel Fauré (1845-1924)
  La bonne chanson, op. 61La bona cançó
  Textos de Paul Verlaine (1844-1896)

  Une Sainte en son auréole

  Una santa en la seva aurèola

  Une Sainte en son auréole,
  Une Châtelaine en sa tour,
  Tout ce que contient la parole
  Humaine de grâce et d’amour;

  Una santa en la seva aurèola,
  una castellana en la seva torre,
  tot el que conté la paraula
  humana de gràcia i d’amor;

  La note d’or que fait entendre
  Un cor dans le lointain des bois,
  Mariée à la fierté tendre
  Des nobles Dames d’autrefois;

  la nota d’or que fa sentir
  un cor en la llunyania dels boscos,
  casada amb la feresa tendra
  de les nobles dames del passat;

  Avec cela le charme insigne
  D’un frais sourire triomphant
  Éclos dans des candeurs de cygne
  Et des rougeurs de femme-enfant;

  amb això l’encís insigne
  d’un fresc somriure triomfant
  nascut dels candors de cigne
  i dels rubors de dona-infant;

  Des aspects nacrés, blancs et roses,
  Un doux accord patricien:
  Je vois, j’entends toutes ces choses
  Dans son nom Carlovingien.

  aspectes nacrats, blancs i rosats,
  un dolç acord patrici:
  veig, sento totes aquestes coses
  en el seu nom carolingi.

  Puisque l’aube grandit

  Ja que l’alba creix

  Puisque l’aube grandit, puisque voici l’aurore,
  Puisque, après m’avoir fui longtemps, l’espoir veut bien
  Revoler devers moi qui l’appelle et l’implore,
  Puisque tout ce bonheur veut bien être le mien,

  Ja que l’alba creix, ja que ha arribat l’aurora,
  ja que, després d’haver-me fugit molt de temps,
  l’esperança vol retornar-me la que crido i suplico,
  ja que tota aquesta felicitat vol ser meva,

  Je veux, guidé par vous, beaux yeux aux flammes douces,
  Par toi conduit, ô main où tremblera ma main,
  Marcher droit, que ce soit par des sentiers de mousses
  Ou que rocs et cailloux encombrent le chemin;

  vull, guiat per vosaltres, bells ulls de dolces flames,
  conduït per tu, oh mà on tremolarà la meva mà,
  caminar dret, sigui per senderes de gespa
  o que rocs i pedres omplin el camí;

  Et comme, pour bercer les lenteurs de la route,
  Je chanterai des airs ingénus, je me dis
  Qu’elle m’écoutera sans déplaisir sans doute;
  Et vraiment je ne veux pas d’autre Paradis.

  i com que, per bressolar les dilacions de la ruta,
  cantaré melodies ingènues, penso
  que sens dubte ella no m’escoltarà sense desgrat;
  i veritablement no vull cap altre paradís.

  La lune blanche

  La lluna blanca

  La lune blanche
  Luit dans les bois;
  De chaque branche
  Part une voix
  Sous la ramée …

  Ô bien-aimée.

  La lluna blanca
  lluu en els boscos
  i de cada branca
  surt una veu
  sota el brancatge...

  Oh, estimada!

  L’étang reflète,
  Profond miroir,
  La silhouette
  Du saule noir
  Où le vent pleure …

  Rêvons, c’est l’heure.

  L’estany reflecteix,
  profund mirall,
  la silueta
  del salze negre
  on el vent plora...

  Somiem, és l’hora.

  Un vaste et tendre
  Apaisement
  Semble descendre
  Du firmament
  Que l’astre irise …

  C’est l’heure exquise.

  Una vasta i tendra
  placidesa
  sembla baixar
  del firmament
  que l’astre irisa...

  És l’hora exquisida.

  J’allais par des chemins perfides

  Jo anava per camins pèrfids

  J’allais par des chemins perfides,
  Douloureusement incertain.
  Vos chères mains furent mes guides.

  Jo anava per camins pèrfids,
  dolorosament incert.
  Les vostres mans estimades foren les meves guies.

  Si pâle à l’horizon lointain
  Luisait un faible espoir d’aurore;
  Votre regard fut le matin.

  Molt pàl·lid en l’horitzó llunyà
  lluïa una feble esperança d’aurora;
  la vostra mirada fou el matí.

  Nul bruit, sinon son pas sonore,
  N’encourageait le voyageur.
  Votre voix me dit: «Marche encore!»

  Cap soroll, a part del seu pas sonor,
  animava el viatger.
  La vostra veu em diu: “Continua caminant!”

  Mon cœur craintif, mon sombre cœur
  Pleurait, seul, sur la triste voie;
  L’amour, délicieux vainqueur,

  Nous a réunis dans la joie.

  El meu cor temorós, el meu cor ombrívol
  plorava, sol, en la trista ruta:
  l’amor, vencedor deliciós,

  ens ha reunit en la joia.

  J’ai presque peur, en vérité

  Quasi tinc por, en realitat

  J’ai presque peur, en vérité,
  Tant je sens ma vie enlacée
  À la radieuse pensée
  Qui m’a pris l’âme l’autre été,

  Quasi tinc por, en realitat,
  de tant com sento la meva vida enllaçada
  al radiós pensament
  que em prengué l’ànima l’altre estiu.

  Tant votre image, à jamais chère,
  Habite en ce cœur tout à vous,
  Ce cœur uniquement jaloux
  De vous aimer et de vous plaire;

  De tant com la vostra imatge, estimada per sempre,
  habita en aquest cor tot vostre,
  el meu cor, únicament gelós
  d’estimar-vos i complaure-us.

  Et je tremble, pardonnez-moi
  D’aussi franchement vous le dire,
  À penser qu’un mot, qu’un sourire
  De vous est désormais ma loi,

  I tremolo, i perdoneu-me
  per dir-vos-ho tan francament,
  al pensar que una paraula, un somriure
  vostre és des d’ara la meva llei.

  Et qu’il vous suffirait d’un geste,
  D’une parole ou d’un clin d’œil,
  Pour mettre tout mon être en deuil
  De son illusion céleste.

  I que només us caldria un gest,
  una paraula o una picada d’ullet
  per posar de dol tot el meu ésser
  per la seva il·lusió celestial.

  Mais plutôt je ne veux vous voir,
  L’avenir dût-il m’être sombre
  Et fécond en peines sans nombre,
  Qu’à travers un immense espoir,

  Però més aviat només us vull veure,
  i el futur hauria de fer-me ombrívol
  i fecund en penes innumerables,
  que a través d’una esperança immensa.

  Plongé dans ce bonheur suprême
  De me dire encore et toujours,
  En dépit des mornes retours,
  Que je vous aime, que je t’aime!

  Lliurat a aquesta felicitat suprema
  de dir-me encara i sempre,
  malgrat tristos retorns,
  que us estimo, que t’estimo!

  Avant que tu ne t’en ailles

  Abans que te’n vagis

  Avant que tu ne t’en ailles,
  Pâle étoile du matin,
  – Mille cailles
  Chantent, chantent dans le thym. –

  Abans que te’n vagis,
  pàl·lida estrella del matí,
  –mil guatlles
  canten en el farigolar,–

  Tourne devers le poète,
  Dont les yeux sont pleins d’amour,
  – L’alouette
  Monte au ciel avec le jour. –

  gira’t cap al poeta,
  els ulls del qual són plens d’amor;
  –l’alosa
  puja al cel amb el dia.–

  Tourne ton regard que noie
  L’aurore dans son azur;
  – Quelle joie
  Parmi les champs de blé mûr! –

  Gira la teva mirada que ofega
  l’aurora en el cel;
  –quina joia
  entre els encisos dels camps de blat madur!–

  Puis fais luire ma pensée
  Là-bas, – bien loin, oh! bien loin!
  – La rosée
  Gaîment brille sur le foin. –

  Després fes brillar el meu pensament
  allà baix, –ben lluny, oh, ben lluny!–
  –La rosada
  brilla alegrement sobre el farratge.–

  Dans le doux rêve où s’agite
  Ma mie endormie encor …
  – Vite, vite,
  Car voici le soleil d’or. –

  En el dolç somni on s’agita
  la meva vida encara adormida...
  –De pressa, de pressa,
  car heus ací el sol d’or.–

  Donc, ce sera par un clair jour d’été

  Doncs passarà en un clar dia d‘estiu

  Donc, ce sera par un clair jour d’été:
  Le grand soleil, complice de ma joie,
  Fera, parmi le satin et la soie,
  Plus belle encor votre chère beauté;

  Doncs passarà en un clar dia d’estiu,
  el gran sol, còmplice de la meva joia,
  entre el setí i la seda, farà
  encara més bella la vostra estimada bellesa.

  Le ciel tout bleu, comme une haute tente,
  Frissonnera somptueux à longs plis
  Sur nos deux fronts qu’auront pâlis
  L’émotion du bonheur et l’attente;

  El cel tot blau, com una gran tenda,
  tremolarà sumptuós amb grans plecs
  en els nostres fronts feliços que hauran empal·lidit,
  per l’emoció de la felicitat i de l’espera:

  Et quand le soir viendra, l’air sera doux
  Qui se jouera, caressant, dans vos voiles,
  Et les regards paisibles des étoiles
  Bienveillamment souriront aux époux.

  i quan arribarà el vespre, l’aire serà dolç
  i jugarà, acaronador, en els teus vels,
  i les mirades plàcides de les estrelles
  somriuran benèvolament als cònjuges.

  N’est-ce pas?

  No és així?

  N’est-ce pas? nous irons, gais et lents, dans la voie
  Modeste que nous montre en souriant l’Espoir,
  Peu soucieux qu’on nous ignore ou qu’on nous voie.

  No és així? Anirem, joiosos i alegres pel camí modest
  que ens mostra somrient l’Esperança,
  poc preocupats de si ens ignoren o ens veuen.

  Isolés dans l’amour ainsi qu’en un bois noir,
  Nos deux cœurs, exhalant leur tendresse paisible,
  Seront deux rossignols qui chantent dans le soir.

  Aïllats en l’amor com en un bosc solitari,
  els nostres cors, exhalant la seva tranquil·la tendresa,
  seran dos rossinyols que canten al vespre.

  Sans nous préoccuper de ce que nous destine
  Le Sort, nous marcherons pourtant du même pas,
  Et la main dans la main, avec l’âme enfantine

  De ceux qui s’aiment sans mélange, n’est-ce pas?

  Sense preocupar-nos pel que ens destina
  la sort, caminarem portant el mateix pas.
  I agafats de la mà, amb l’ànima infantil

  de dos que s’estimen sense núvols. No és així?

  L’hiver a cessé

  S’ha acabat l’hivern

  L’hiver a cessé: la lumière est tiède
  Et danse, du sol au firmament clair.
  Il faut que le cœur le plus triste cède
  À l’immense joie éparse dans l’air.

  S’ha acabat l’hivern: la llum és tèbia,
  i dansa, del terra al clar firmament.
  Cal que el cor més trist cedeixi
  a la immensa joia escampada per l’aire.

  J’ai depuis un an le printemps dans l’âme
  Et le vert retour du doux floréal,
  Ainsi qu’une flamme entoure une flamme,
  Met de l’idéal sur mon idéal.

  Des de fa un any tinc la primavera a l’ànima,
  i la verda tornada de la dolça florida,
  com una flama envolta una flama,
  posa l’ideal sobre el meu ideal.

  Le ciel bleu prolonge, exhausse et couronne
  L’immuable azur où rit mon amour.
  La saison est belle et ma part est bonne
  Et tous mes espoirs ont enfin leur tour.

  El cel blau perllonga, eleva i corona
  l’èter immutable on somriu el nostre amor.
  L’estació és bella i la meva part és bona
  i ha arribat finalment el torn dels meus anhels.

  Que vienne l’été! que viennent encore
  L’automne et l’hiver! Et chaque saison
  Me sera charmante, ô Toi que décore
  Cette fantaisie et cette raison!

  Que vingui l’estiu! Que vinguin també
  la tardor i l’hivern! I cada estació
  em serà encisadora, oh Tu que decores
  aquesta fantasia i aquesta raó!

  .

  Traduccions de Manuel Capdevila i Font

 • També et pot interessar...

  Petit Palau Cambra
  Dilluns, 26.02.24 – 19.30 h
  Petit Palau

  125è aniversari del naixement de Ricard Lamote de Grignon

  David Alegret, tenor
  Rubén Fernández Aguirre, piano
  Sílvia Bel, actriu

  R. Lamote de Grignon: Siete cancioncillas en estilo popular (sobre textos anònims dels segles XV i XVI) i Serranilla (sobre un text del Marquès de Santillana)

  J. Lamote de Grignon: Del cicle Les violetes (sobre textos d’Apel.les Mestres): “Larilà”, “Cap al tard”, “Les aranyes” i “És juny”

  M. Ortega: La gesta dels estels - segona sèrie (cicle de cançons sobre tres poemes de Joan Salvat-Papasseit, estrena absoluta)

  R. Lamote de Grignon: Tot l’enyor de demà (sobre un poema de Joan Salvat-Papasseit), Nadal (sobre un text de Pere Benavent), Malenconia (sobre un text de Rossend Llates), Per una Flor de romaní (sobre un text de Josep Carner), Cançó del capvespre (sobre un text de Josep Maria de Segarra), Cançó de la Francisqueta (sobre un text de Josep Maria de Segarra), Cant espiritual (sobre un poema de Joan Maragall)

  Preu: 15 euros

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Benefactors Palau XXI

Índex