• Xarxa Coral

  La Casa dels Cants

  Diumenge, 30 de maig de 2021 – 17.30 h

  Sala de Concerts

 • Amb la col·laboració de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo nou Inaem

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Coral Veus Alegres
  Antoni Miralpeix i Bosch, piano
  Xavier Garriga i Bardalet, director
  Orfeó Català (Simon Halsey, director artístic)
  Josep Buforn, piano
  Pablo Larraz, director


  Coral Veus Alegres de Sant Hilari Sacalm: 

  Ay linda amiga
  anònim del segle XVI 

  Ave Maria
  Julio Domínguez (1965)

  Goodnight Swetheart 
  James Hudson (1934-2007) i Calvin Carter (1925-1986)
  Versió coral de Robert Sund

  New York, New York
  John Kander (1927) i Fred Ebb (1928-2004)
  Versió coral de Helmut Lörscher

  Signore delle cime 
  Giuseppe di Marzi (1934)

  Els contrabandistes
  Junkal Guerrero (1968)
  Cançó popular catalana

  Carícies
  Sardana de Josep Vicens (l’Avi Xaxu) (1870-1956)
  Lletra de Lluís Garriga – versió coral de Ramon Noguera

  Cançó de bres per a una princesa negra
  Antoni Rodríguez Sabanes (1957)
  Lletra de Gabriel Janer Manila – versió per a cor mixt de Daniel Antolí 

  Joan del Riu 
  Manuel Oltra (1922-2015)
  Cançó popular del Rosselló

  El canó de Palamós
  Josep Lluís Ortega Monasterio (1918-2004)
  Versió coral de Josep M. Andreu i Bernat

  Orfeó Català:

  Ave Maria
  Anselm Ferrer (1882-1969)

  Ave Maris stella
  Josep Ollé Sabaté (1987)

  Cançó de finestra
  Josep Vila i Casañas (1966)

  Poema sense acabar
  Xavier Sans (1962)

  Vetlla, revetlla
  Xavier Sans

  Margarideta
  Albert Guinovart (1962)

  Coral Veus Alegres de Sant Hilari Sacalm i Orfeó Català:

  Ave Verum
  Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

  Ton pare no té nas
  Baltasar Bibiloni (1936)

  El cant de la senyera
  Lluís Millet (1867-1941)

  Durada aproximada del concert: 70 minuts, sense pausa

  #coral

 • Comentari

  El 8 de març de 2020 vam poder fer al Palau el darrer concert de cant coral abans de la pandèmia. Aquell dia celebràvem el ja tradicional concert de Xarxa Coral. Malgrat que les notícies no eren gens optimistes, poc imaginàvem tot el que viuríem els mesos següents.

  Un any i escaig després ens sentim afortunats de poder tornar a oferir el concert de Xarxa Coral, ara en la novena edició. La voluntat de fomentar els vincles entre els cors del país i de reforçar el valor musical i social del cant coral han adquirit més sentit que mai.

  Avui ens trobem al Palau de la Música Catalana la coral Veus Alegres de Sant Hilari Sacalm, que celebra el seu setanta-cinquè aniversari, i l’Orfeó Català. El cor Tirychae de Tortosa també estava convidat a aquesta edició, però malauradament encara no ha pogut reprendre l’activitat, així que hem posposat la seva participació a la temporada vinent.

  La Coral Veus Alegre ens oferirà un repertori molt variat, tant d’èpoques com d’estils. En aquest viatge escoltarem la delicada cançó renaixentista Ay linda amiga, amb què s’iniciarà el concert, la coneguda Signore delle cime, la cançó tradicional Joan del Riu en l’alegre versió de Manuel Oltra i el popular Canó de Palamós en l’adaptació d’Andreu i Bernat.

  Per la seva banda, l’Orfeó presenta un programa dedicat íntegrament a compositors catalans. Del compositor montserratí Anselm Ferrer podrem escoltar una de les obres més emblemàtiques, l’himne Ave Maria, que dialogarà amb un altre himne dedicat a la verge, Ave Maris stella, del jove compositor Josep Ollé. Aquesta obra va ser guardonada al darrer Concurs Internacional de Composició Coral “Festa de la Música Coral” (2019). De la resta d’obres volem destacar les dues obres del compositor, director i cantant, Xavier Sans, de qui s’interpretaran l’emotiu Poema sense acabar i el festiu Vetlla, revetlla amb textos del poeta Salvat-Papasseit.

  El concert finalitzarà amb la interpretació conjunta del conegut Ave Verum de W. A. Mozart, el ja tradicional Ton pare no té nas de Baltasar Bibiloni i El cant de la senyera, himne de l’Orfeó que ha esdevingut un símbol de germanor entre totes les corals del país.

  Pablo Larraz Dalmases, director principal de l’Orfeó Català

 • Biografies

  Coral Veus Alegres: 1946-2021, 75è aniversari

  Es va crear l'any 1946, amb el nom de Nois Alegres, quan un grup d'amics encapçalats pel noi Xacó, el noi Mimó i el noi Mamé es van reunir per desenvolupar la seva afició de cantar sota la direcció de Marià Brugués, que els va dirigir del 1946 al 1980 i del 1988 al 1999. El cor va anar creixent i incorporant noves veus fins a convertir-se en una formació estable, que cantava caramelles, popurris, misses i feia concerts a l'entorn del poble de Sant Hilari Sacalm. Amb el pas dels anys, la direcció va passar a mans d'Antoni Miralpeix del 1980 al 1988, que hi va incorporar les veus femenines, i més endavant, ja l'any 2000, en fou directora Eva Codinach fins al 2013, que va donar un tomb important a la coral rejovenint bona part dels cantaires i va donar-hi una nova via amb un repertori més modern. Les veus femenines van anar adquirint importància i la qualitat musical va créixer de forma exponencial. Això va permetre ampliar substancialment el repertori i portar-lo cap a terrenys abans inassolibles. Els anys 2012-2013 ens vam atrevir a fer un musical d'un personatge molt emblemàtic del poble, en Jaumet, que fou presentat a diferents poblacions amb molt d'èxit. En el curs 2013-14 portà la direcció Pere-Mateu Xiberta.

  Amb motiu de la constatació que la coral estava integrada per més dones que homes, l’any 2014 es va plantejar un canvi de nom, ja que Nois Alegres no reflectia els components reals de la coral, i es va acordar per unanimitat el nom actual Coral Veus Alegres.

  Actualment la coral Veus Alegres està formada per trenta-sis membres, des del 2014 la direcció recau en Xavier Garriga i Bardalet, i la coral ha donat un tomb important tant en la qualitat del cant com en el repertori, per exemple amb obres que comporten una certa complexitat, com el Gloria de Vivaldi junt amb l’Orquestra de Girona, i incorporant música sacra i altres obres de diversos estils i nivells. La coral ha pres un camí de creixement continuat marcant-se objectius de qualitat cada cop més compromesos. Ja suma un historial de concerts a llocs emblemàtics del nostre país i a Europa, tot destacant-hi: Santa Maria Maggiore de Roma, Santiago de Compostel·la, basílica de Montserrat, la Sagrada Família, Euskadi, La Madeleine de París, Praga i Olomouc a Txèquia, així com la participació en un festival internacional a Viena amb actuacions al City Hall de la ciutat i al palau de Schönbrunn, entre d’altres. Així mateix, la coral té projectes d’actuacions en diferents contrades, tant d’aquí com de l’estranger.

  L'any 1997 va ser escollit com a vuitè president de la coral Josep Maria Bonvehí Mas, i ja suma vint-i-cinc anys al capdavant. Des de l’inici hi ha donat un nou impuls i la il·lusió per assolir cada any nous reptes que aportin un creixement tant personal com de grup. Aquesta seva celebració d’un quart de segle suposa un nou impuls i ànims als membres de Veus Alegres per seguir mirant endavant amb optimisme i sentir-se forts i capaços d’afrontar nous reptes, com el que suposa poder cantar al Palau de la Música, on l’Orfeó Català duu a terme aquest projecte encaminat a crear vincles i a fomentar una relació estreta i fluida amb altres cors de Catalunya.

 • Orfeó Català

  Orfeó Català

  ©Ricardo Ríos

  És un dels cors de referència del país, fundat el 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives per difondre el repertori coral català i universal amb la màxima excel·lència artística. Actualment Simon Halsey n’és el director artístic, Pablo Larraz el director principal i Pau Casan el pianista. Té la seu al Palau de la Música Catalana, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

  Ha interpretat les obres corals més representatives i primeres audicions al nostre país de la Missa en Si menor de Bach o Les estacions de Haydn. Ha estat dirigit per primeres batutes internacionals: R. Strauss, P. Casals, Z. Mehta, M. Rostropóvitx, L. Maazel, D. Barenboim, S. Rattle i G. Dudamel, entre d’altres. Ha debutat a la Konzerthaus de Viena i a la Sala Gulbenkian de Lisboa i ha fet una gira per Itàlia amb la Mahler Chamber Orchestra, dirigits per D. Gatti. A Londres ha actuat al Royal Festival Hall (2015) i al Royal Albert Hall als Proms de la BBC en diverses edicions, dirigits sempre per S. Rattle. Ha fet gires per la Xina (Shanghai International Art Festival, 2018) i per Europa, la darrera el 2019 amb G. Dudamel, interpretant la Segona Simfonia de Mahler.

  El 2020 va commemorar l’Any Beethoven amb la interpretació de Crist en el Mont de les Oliveres, amb la London Symphony Orchestra i S. Rattle, i posteriorment la Novena Simfonia, amb G. Dudamel i la Sinfónica de Galícia. El 2021 va commemorar el centenari de l’estrena al país de la Passió segons sant Mateu de Bach, amb solistes de la Filharmònica de Berlín i la Franz Schubert Filharmonia, dirigits per S. Halsey.

  Durant la covid l’Orfeó Català no va aturar l’activitat. Aquesta temporada destaca la gira amb la Missa de Glòria de Puccini, amb la Simfònica de Luxemburg, sota la direcció de G. Gimeno (Palau, Théâtre des Champs Élysées de París i Philharmonie de Luxemburg).

  L'Orfeó Català rep el patrocini de mesoestetic.

 • També et pot interessar...

  Palau Bach
  Passió segons sant Mateu de Bach
  —Centenari de l'estrena amb l'Orfeó Català

  James Gilchrist, Evangelista
  Josep-Ramon Olivé, Jesús
  Marta Mathéu, soprano
  Alex Potter, contratenor
  Ilker Arcayürek,
   tenor
  Andreas Wolff, baix
  Juan de la Rubia, orgue
  Joan Seguí, orgue
  Orfeó Català
  Cor Infantil de l’Orfeó Català
  Solistes de l’Orquestra Filharmònica de Berlín
  Orquestra Simfònica Camera Musicae
  Simon Halsey, director

  J. S. Bach: Passió segons sant Mateu, BWV 244

  Dissabte, 10.07.21 – 19 h
  Diumenge, 11.07.21 – 11 h
  Sala de Concerts
  Preu: de 20 a 48 €

Índex