Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, Orfeó Català & Harding
—Simfonia Resurrecció de Mahler
Palau 100
Dilluns, 26 de maig de 2025 – 20 h
Sala de Concerts
Amb el suport de:
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Johanna Wallroth, soprano
Avery Amereau, mezzosoprano
Orfeó Català (Simon Halsey i Pablo Larraz, directors)
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca
Daniel Harding, directorGustav Mahler (1860-1911)
Simfonia núm. 2, en Do menor, “Resurrecció”I. Totenfeier. Allegro Maestoso.II. Sehr gemachlich. Andante moderato.III. In ruhig fliessender BewegungIV. Sehr feierlich, aber Schlicht. "Urlicht"V. Im Tempo des Scherzos. Wild herausfahrend. "Auferstehung"Aquest concert te una durada de 90 minuts, sense pausa.
La durada del concert és aproximada.#coral #simfònica #gransfigures #músicauniversal
Poema
Semper festina tarde
Tot reconeix
el ritual dels llavis fonedissos,
com el prec que sobrevola
les balances del temps,
imposant-se com s’imposen
les traces que perduren.
I després?
No hi ha després
si el doll de l’eufòria
és un acord que ens obre
la música anhelada.Som la pura violència
de cada pas furtiu,
la fulla voladissa
a les mans d’un ancià,
el pes del cos cansat
al cadiral del pare.Però, fet i fet,
per què volem
concloure el traç
que resta inalterable?Memòria és ventre, cendra,
ombra que s’allarga.
Apressem-nos, doncs,
a poc a poc.Allò que no s’acaba
dura eternament.Lluís Calvo
Del llibre Ancestral.
Vic: Cafè Central i Eumo Editorial, 2019.Comentari
La mort és un tema molt present en la música de Gustav Mahler. No en va visqué de prop la mort de persones properes, especialment la de molts dels seus germans. A la seva Primera Simfonia, anomenada “Tità”, Mahler ja havia inclòs una marxa fúnebre al tercer moviment, a partir de la cançó infantil Frère Jacques. No serà un fet aïllat. Les marxes fúnebres i l’evocació de la mort seran molt presents en les Simfonies posteriors del compositor. Sense anar més lluny, la següent obra, en la qual va començar a treballar l’any 1888, tan bon punt va finalitzar la composició de la Primera Simfonia. Inicialment havia de ser un poema simfònic, que va titular Totenfeier (Cerimònia fúnebre) i que s’inspira en el drama poètic Dziady (La vigília dels avantpassats) del poeta polonès Adam Mickiewicz. El text explica la història d’un jove que se suïcida després de ser abandonat per la seva estimada i de com el seu esperit acompanyarà la noia per sempre més. L’any 1891 Mahler va voler mostrar aquella nova composició al seu col·lega Hans von Bülow, un dels directors de més prestigi en aquell moment. La reacció d’aquest, però, no va ser gens favorable. Després que Mahler toqués l’obra al piano, sorprès per la complexitat del que acabava d’escoltar, va dir que, al costat d’allò, Tristany i Isolda de Wagner era com una simfonia de Haydn. Més endavant, el compositor va retocar subtilment aquell moviment simfònic, que finalment es convertiria en el primer dels cinc moviments de la seva Segona Simfonia.
Mahler va compondre els tres moviments següents l’estiu del 1893, però en va quedar pendent el darrer, amb el qual culminaria la Simfonia. El compositor tenia clar que la part final de l’obra havia d’incloure un cor, tot i ser conscient de la comparació inevitable que es faria amb la Novena Simfonia de Beethoven. Finalment, va trobar la inspiració en el funeral de Hans von Bülow, que va tenir lloc l’any 1894. Allà Mahler va poder escoltar els textos de l’oda Auferstehn (Ressuscitaràs) de Friedrich Gottlieb Klopstock, musicats pel compositor del segle XVIII Carl Heinrich Graun. Aquell moment va ser tota una revelació i un impuls per acabar la Simfonia amb un text sobre la resurrecció que donava d’aquesta manera una unitat conceptual a tota l’obra, i al qual Mahler afegiria alguns versos propis.
La Simfonia comença amb un llarg moviment, una marxa fúnebre en la qual els dos primers temes tenen un caràcter obscur i turbulent, amb referències al Dies irae de la missa de difunts gregoriana. Aquesta primera part, però, també ofereix moments per a l’esperança, com el tercer tema, de caràcter líric i lluminós. Mahler explica sobre aquest moviment: “Ens sentim tristos per la mort d’una persona estimada. La seva vida, la seva lluita, els seus sofriments i intencions, passen per última vegada per davant dels nostres ulls. I ara, en aquests moments solemnes i profunds, quan ens intentem allunyar de les distraccions de la vida quotidiana, una veu inquietant arriba al nostre cor. Una veu que no havíem escoltat mai enmig del soroll que normalment ens envolta. Què passarà ara? Què és la vida i què és la mort? ¿Existeix alguna continuació per a nosaltres? ¿És tot això un somni o aquesta vida i aquesta mort tenen un significat? I ens veiem forçats a respondre aquesta pregunta si volem seguir vivint”. Les respostes a totes aquestes qüestions les trobarem en l’últim moviment de la Simfonia.
El segon moviment contrasta clarament amb l’anterior. El dolor i els dubtes existencials davant la mort donen pas ara als records feliços de la vida viscuda. Tot el moviment respira un aire amable, gràcies al ritme de ländler, una dansa tradicional austríaca de caràcter popular, que embolcalla aquesta part.
Uns cops contundents de timbales introdueixen el moviment següent, un scherzo ple d’ironia en què Mahler pren com a base Sant Antoni de Pàdua predicant als peixos, una de les cançons de Des Knaben Wunderhorn (El corn meravellós de l’infant), el cicle de lieder que el compositor escriu a la mateixa època a partir de poemes populars. Música originàriament vocal que Mahler adapta al context purament orquestral de la Simfonia.
El quart moviment és el més breu. Apareix per primera vegada la veu en la Simfonia: la contralt solista entona el lied Ullricht (Llum originària), que també forma part del cicle Des Knaben Wunderhorn. A través de la música, Mahler ens porta a un moment de reflexió, un retorn a la profunditat i a la fe, que reflecteix l’anhel d’anar més enllà d’aquest món per assolir la vida eterna i plena al costat de Déu.
El cinquè moviment és el més important i el més llarg de tota l’obra. Mahler hi desplega tots els efectius instrumentals i vocals per respondre les preguntes plantejades a l’inici de l’obra. La música ens porta per moments de terror davant la mort i el judici final; les fanfares dels metalls anuncien esdeveniment terribles, però també hi ha melodies carregades d’esperança que proclamen l’arribada de la resurrecció. Les timbales ens condueixen cap a la marxa dels morts. I arribem a la “gran crida”, en què ressonen les trompetes de l’Apocalipsi i el cant llunyà d’un ocell, l’últim record de la vida terrenal. Aleshores, el cor entona el cant “Ressuscitaràs, sí, ressuscitaràs”. No hi ha judici, no hi ha pecadors ni justos, no hi ha càstigs ni recompenses. La contralt pren protagonisme invocant la fe davant dels dubtes. L’obra s’acaba amb un final esclatant, majestuós.
La Segona Simfonia de Gustav Mahler es va estrenar a Berlín el 13 de desembre de 1895, amb el mateix compositor dirigint l’Orquestra Filharmònica de Berlín. L’obra va tenir una bona acollida del públic i no tant de la crítica. En pocs anys es va interpretar als principals escenaris europeus i al Palau de la Música Catalana va sonar per primera vegada l’any 1910, en dos concerts dirigits pel suís Volkmar Andreae, amb la participació de l’Orfeó Català en les parts corals.
Bon concert!
Pere-Andreu Jariod, divulgador musical.
Biografies
Biografies
© Tina Axelsson
© Tina Axelsson
Johanna Wallroth, soprano
Biografies
Avery Amereau, mezzosoprano
Biografies
© Julian Hargreaves
© Julian Hargreaves
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca
Sveriges Radios Symfoniorkester (Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca) És una de les orquestres més versàtils d’Europa. El seu repertori inclou tant els grans clàssics com també música contemporània, i al costat de compositors, directors i solistes, s’esforça constantment a obrir nous camins d’expressió artística. La formació és també l’orquestra de tot Suècia.
Allà on es visqui del país es poden escoltar els seus concerts per la ràdio i per internet a través de la Ràdio Sueca P2, i així mateix se’n retransmeten diversos concerts per Berwaldhallen Play i la Televisió Sueca.
Abans d’actuar com a convidada als Proms de la BBC del 2014, van demanar al director musical Daniel Harding què els fa destacar: “L’orquestra té una una humilitat increïble envers la música i sentit de la imaginació musical i la inventiva meravellosos”. En diverses oportunitats l’orquestra ha estat lloada per l’especial sensibilitat musical dels seus components. En una entrevista, el reconegut entrenador de futbol escocès Sir Alex Fergusson va comparar una orquestra simfònica amb un equip de futbol, perquè tots dos depenen completament de la col·laboració dels seus integrants. Amb el característic treball en equip i la inventiva musical dels seus membres, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca es mantindrà a l’avantguarda del panorama artístic internacional.
Biografies
Daniel Harding, director
És el director musical i artístic de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca. Va ser director musical de l’Orchestre de París del 2016 al 2019 i director convidat principal de la London Symphony Orchestra del 2007 al 2017. Ha estat distingit com a director honorífic, amb caràcter vitalici, de la Mahler Chamber Orchestra, amb la qual col·labora fa més de vint anys. L’any 2024 va assumir el càrrec de director musical de la Youth Music Culture, The Greater Bay Area (YMCG) per un període de cinc anys, i la temporada 2024-25 ha assumit el càrrec de director musical de l’orquestra i el cor de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
És convidat habitual de les principals orquestres del món, com ara la Wiener Philharmoniker, Berliner Philharmoniker, Royal Concertgebouw Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Staatskapelle de Dresden, London Symphony Orchestra i Orchestra Filarmonica della Scala. Als Estats Units, ha actuat amb la Boston Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, New York Philharmonic i San Francisco Symphony.
L’any 2005 va inaugurar la temporada de La Scala de Milà dirigint una nova producció d’Idomeneo. Posteriorment hi va tornar per dirigir Salome, Il prigioniero, Cavalleria rusticana i Pagliacci (per la qual va rebre el prestigiós Premi Franco Abbiati de la crítica musical ), Falstaff i Le nozze di Figaro. Ha dirigit Ariadne auf Naxos, Don Giovanni i Le nozze di Figaro al Festival de Salzburg amb la Wiener Philharmoniker; The turn of the screw i Wozzeck a la Royal Opera House, Covent Garden; Die Entführung aus dem Serail a la Bayerische Staatsoper de Múnic; Der fliegende Holländer a la Deutsche Staatsoper de Berlín; Die Zauberflöte al Wiener Festwochen; Pelléas et Mélisande, Cavalleria rusticana i Pagliacci a la Wiener Staatsoper, i Wozzeck al Theater an der Wien. Manté una estreta relació amb el Festival d’Ais de Provença, on ha dirigit noves produccions de Così fan tutte, Don Giovanni, The turn of the screw, La traviata, Ievgueni Oneguin i Le nozze di Figaro.
Els seus enregistraments per a Deutsche Grammophon, la Simfonia núm. 10 de Mahler amb la Wiener Philharmoniker, i Carmina Burana d’Orff amb la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, han estat aclamats per la crítica. Per al segell Virgin/EMI ha enregistrat la Simfonia núm. 4 de Mahler amb la Mahler Chamber Orchestra, les Simfonies núm. 3 i núm. 4 de Brahms amb la Deutsche Kammerphilharmonie de Bremen; Billy Budd amb la London Symphony Orchestra (guanyadora d’un premi Grammy a la millor gravació operística), Don Giovanni i The turn of the screw (guardonades amb el Choc de l’Année 2002, el Grand Prix de l’Académie Charles Cros i un Premi Gramophone) amb la Mahler Chamber Orchestra; obres de Lutosławski amb Solveig Kringelborn i la Norwegian Chamber Orchestra, així com obres de Britten amb Ian Bostridge i la Britten Sinfonia (guardonades amb el Choc de l’Année 1998). Per al segell BR Klassik ha publicat enregistraments molt ben rebuts per la crítica: Szenen aus Goethes Faust de Schumann, Simfonia núm. 6 de Mahler i The planets de Holst. Les seves interpretacions de la Simfonia núm. 1 de Mahler i el Concert per a violí de Beethoven amb Frank Peter Zimmermann estan disponibles al segell de la Berliner Philharmoniker. Col·laborador habitual d'Harmonia Mundi, les seves darreres gravacions amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca inclouen “The Wagner Project” amb Matthias Goerne, les Simfonies núm. 5 i núm. 9 de Mahler, Ein Deutsches Requiem de Brahms i un disc publicat recentment amb obres de Britten.
Aquesta temporada Harding inicia la primera com a director musical de l’orquestra i el cor de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, amb interpretacions en concert de Tosca i el Requiem de Verdi, ambdues enregistrades per a Deutsche Grammophon. Així mateix, tornarà a dirigir les formacions Berliner Philharmoniker, Cleveland Orchestra, Orchestre de París, Orchestre Philharmonique de Radio France, London Symphony Orchestra i Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, i emprendrà importants gires per Europa amb l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca.
L’any 2002 va rebre el títol de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres del govern francès i el 2017 va ser nomenat Officier des Arts et Lettres. L’any 2012 va ser elegit membre de la Reial Acadèmia Sueca de Música i el 2021 va ser guardonat amb la distinció CBE (Comandant de l’Orde de l’Imperi Britànic) als New Year Honours. És pilot d’avió titulat.
Textos
També et pot interessar...
Palau 100
Dilluns, 26.05.25 – 20 h
Sala de Concerts—Simfonia Resurrecció de Mahler
Orfeó Català (Pablo Larraz, director)
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca
Daniel Harding, directorG. Mahler: Simfonia núm. 2, “Resurrecció”
Preus: de 25 a 115 euros
Amb el suport de:
Col·laboradors
Armand Basi – Ascensors Jordà – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Caixa Enginyers – Calaf Grup – CECOT – Colonial – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – M. Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Joaquim Coello Brufau – Josep Colomer Viure – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Casimiro Gracia Abian – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Eusebio Pujol Chimeno – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Jordi Capdevila i Pons – David Carrasco Chiva – Oriol Coll – Rolando Correa – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Irene Hidalgo de Vizcarrondo – Pepita Izquierdo Giralt – Immaculada Juncosa – Joan Oller i Cuartero – Rafael Pous Andrés – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Carla Sanfeliu – Josep Ll. Sanfeliu – Marc Sanfeliu – Elina Selin – Jordi Simó Sanahuja – M. Dolors Sobrequés i Callicó – Salvador Viñas Amat –
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca, Orfeó Català & Harding
—Simfonia Resurrecció de Mahler
Palau 100
Dilluns, 26 de maig de 2025 – 20 h
Sala de Concerts
Amb el suport de:
Compromís amb el medi ambient:
Amb la col·laboració de:
Membre de:
Programa
Johanna Wallroth, soprano
Avery Amereau, mezzosoprano
Orfeó Català (Simon Halsey i Pablo Larraz, directors)
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca
Daniel Harding, directorGustav Mahler (1860-1911)
Simfonia núm. 2, en Do menor, “Resurrecció”I. Totenfeier. Allegro Maestoso.II. Sehr gemachlich. Andante moderato.III. In ruhig fliessender BewegungIV. Sehr feierlich, aber Schlicht. "Urlicht"V. Im Tempo des Scherzos. Wild herausfahrend. "Auferstehung"Aquest concert te una durada de 90 minuts, sense pausa.
La durada del concert és aproximada.#coral #simfònica #gransfigures #músicauniversal
Poema
Semper festina tarde
Tot reconeix
el ritual dels llavis fonedissos,
com el prec que sobrevola
les balances del temps,
imposant-se com s’imposen
les traces que perduren.
I després?
No hi ha després
si el doll de l’eufòria
és un acord que ens obre
la música anhelada.Som la pura violència
de cada pas furtiu,
la fulla voladissa
a les mans d’un ancià,
el pes del cos cansat
al cadiral del pare.Però, fet i fet,
per què volem
concloure el traç
que resta inalterable?Memòria és ventre, cendra,
ombra que s’allarga.
Apressem-nos, doncs,
a poc a poc.Allò que no s’acaba
dura eternament.Lluís Calvo
Del llibre Ancestral.
Vic: Cafè Central i Eumo Editorial, 2019.Comentari
La mort és un tema molt present en la música de Gustav Mahler. No en va visqué de prop la mort de persones properes, especialment la de molts dels seus germans. A la seva Primera Simfonia, anomenada “Tità”, Mahler ja havia inclòs una marxa fúnebre al tercer moviment, a partir de la cançó infantil Frère Jacques. No serà un fet aïllat. Les marxes fúnebres i l’evocació de la mort seran molt presents en les Simfonies posteriors del compositor. Sense anar més lluny, la següent obra, en la qual va començar a treballar l’any 1888, tan bon punt va finalitzar la composició de la Primera Simfonia. Inicialment havia de ser un poema simfònic, que va titular Totenfeier (Cerimònia fúnebre) i que s’inspira en el drama poètic Dziady (La vigília dels avantpassats) del poeta polonès Adam Mickiewicz. El text explica la història d’un jove que se suïcida després de ser abandonat per la seva estimada i de com el seu esperit acompanyarà la noia per sempre més. L’any 1891 Mahler va voler mostrar aquella nova composició al seu col·lega Hans von Bülow, un dels directors de més prestigi en aquell moment. La reacció d’aquest, però, no va ser gens favorable. Després que Mahler toqués l’obra al piano, sorprès per la complexitat del que acabava d’escoltar, va dir que, al costat d’allò, Tristany i Isolda de Wagner era com una simfonia de Haydn. Més endavant, el compositor va retocar subtilment aquell moviment simfònic, que finalment es convertiria en el primer dels cinc moviments de la seva Segona Simfonia.
Mahler va compondre els tres moviments següents l’estiu del 1893, però en va quedar pendent el darrer, amb el qual culminaria la Simfonia. El compositor tenia clar que la part final de l’obra havia d’incloure un cor, tot i ser conscient de la comparació inevitable que es faria amb la Novena Simfonia de Beethoven. Finalment, va trobar la inspiració en el funeral de Hans von Bülow, que va tenir lloc l’any 1894. Allà Mahler va poder escoltar els textos de l’oda Auferstehn (Ressuscitaràs) de Friedrich Gottlieb Klopstock, musicats pel compositor del segle XVIII Carl Heinrich Graun. Aquell moment va ser tota una revelació i un impuls per acabar la Simfonia amb un text sobre la resurrecció que donava d’aquesta manera una unitat conceptual a tota l’obra, i al qual Mahler afegiria alguns versos propis.
La Simfonia comença amb un llarg moviment, una marxa fúnebre en la qual els dos primers temes tenen un caràcter obscur i turbulent, amb referències al Dies irae de la missa de difunts gregoriana. Aquesta primera part, però, també ofereix moments per a l’esperança, com el tercer tema, de caràcter líric i lluminós. Mahler explica sobre aquest moviment: “Ens sentim tristos per la mort d’una persona estimada. La seva vida, la seva lluita, els seus sofriments i intencions, passen per última vegada per davant dels nostres ulls. I ara, en aquests moments solemnes i profunds, quan ens intentem allunyar de les distraccions de la vida quotidiana, una veu inquietant arriba al nostre cor. Una veu que no havíem escoltat mai enmig del soroll que normalment ens envolta. Què passarà ara? Què és la vida i què és la mort? ¿Existeix alguna continuació per a nosaltres? ¿És tot això un somni o aquesta vida i aquesta mort tenen un significat? I ens veiem forçats a respondre aquesta pregunta si volem seguir vivint”. Les respostes a totes aquestes qüestions les trobarem en l’últim moviment de la Simfonia.
El segon moviment contrasta clarament amb l’anterior. El dolor i els dubtes existencials davant la mort donen pas ara als records feliços de la vida viscuda. Tot el moviment respira un aire amable, gràcies al ritme de ländler, una dansa tradicional austríaca de caràcter popular, que embolcalla aquesta part.
Uns cops contundents de timbales introdueixen el moviment següent, un scherzo ple d’ironia en què Mahler pren com a base Sant Antoni de Pàdua predicant als peixos, una de les cançons de Des Knaben Wunderhorn (El corn meravellós de l’infant), el cicle de lieder que el compositor escriu a la mateixa època a partir de poemes populars. Música originàriament vocal que Mahler adapta al context purament orquestral de la Simfonia.
El quart moviment és el més breu. Apareix per primera vegada la veu en la Simfonia: la contralt solista entona el lied Ullricht (Llum originària), que també forma part del cicle Des Knaben Wunderhorn. A través de la música, Mahler ens porta a un moment de reflexió, un retorn a la profunditat i a la fe, que reflecteix l’anhel d’anar més enllà d’aquest món per assolir la vida eterna i plena al costat de Déu.
El cinquè moviment és el més important i el més llarg de tota l’obra. Mahler hi desplega tots els efectius instrumentals i vocals per respondre les preguntes plantejades a l’inici de l’obra. La música ens porta per moments de terror davant la mort i el judici final; les fanfares dels metalls anuncien esdeveniment terribles, però també hi ha melodies carregades d’esperança que proclamen l’arribada de la resurrecció. Les timbales ens condueixen cap a la marxa dels morts. I arribem a la “gran crida”, en què ressonen les trompetes de l’Apocalipsi i el cant llunyà d’un ocell, l’últim record de la vida terrenal. Aleshores, el cor entona el cant “Ressuscitaràs, sí, ressuscitaràs”. No hi ha judici, no hi ha pecadors ni justos, no hi ha càstigs ni recompenses. La contralt pren protagonisme invocant la fe davant dels dubtes. L’obra s’acaba amb un final esclatant, majestuós.
La Segona Simfonia de Gustav Mahler es va estrenar a Berlín el 13 de desembre de 1895, amb el mateix compositor dirigint l’Orquestra Filharmònica de Berlín. L’obra va tenir una bona acollida del públic i no tant de la crítica. En pocs anys es va interpretar als principals escenaris europeus i al Palau de la Música Catalana va sonar per primera vegada l’any 1910, en dos concerts dirigits pel suís Volkmar Andreae, amb la participació de l’Orfeó Català en les parts corals.
Bon concert!
Pere-Andreu Jariod, divulgador musical.
Biografies
Johanna Wallroth, soprano
© Tina Axelsson
Avery Amereau, mezzosoprano
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca
© Julian Hargreaves
Sveriges Radios Symfoniorkester (Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca) És una de les orquestres més versàtils d’Europa. El seu repertori inclou tant els grans clàssics com també música contemporània, i al costat de compositors, directors i solistes, s’esforça constantment a obrir nous camins d’expressió artística. La formació és també l’orquestra de tot Suècia.
Allà on es visqui del país es poden escoltar els seus concerts per la ràdio i per internet a través de la Ràdio Sueca P2, i així mateix se’n retransmeten diversos concerts per Berwaldhallen Play i la Televisió Sueca.
Abans d’actuar com a convidada als Proms de la BBC del 2014, van demanar al director musical Daniel Harding què els fa destacar: “L’orquestra té una una humilitat increïble envers la música i sentit de la imaginació musical i la inventiva meravellosos”. En diverses oportunitats l’orquestra ha estat lloada per l’especial sensibilitat musical dels seus components. En una entrevista, el reconegut entrenador de futbol escocès Sir Alex Fergusson va comparar una orquestra simfònica amb un equip de futbol, perquè tots dos depenen completament de la col·laboració dels seus integrants. Amb el característic treball en equip i la inventiva musical dels seus membres, l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca es mantindrà a l’avantguarda del panorama artístic internacional.
Daniel Harding, director
És el director musical i artístic de l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca. Va ser director musical de l’Orchestre de París del 2016 al 2019 i director convidat principal de la London Symphony Orchestra del 2007 al 2017. Ha estat distingit com a director honorífic, amb caràcter vitalici, de la Mahler Chamber Orchestra, amb la qual col·labora fa més de vint anys. L’any 2024 va assumir el càrrec de director musical de la Youth Music Culture, The Greater Bay Area (YMCG) per un període de cinc anys, i la temporada 2024-25 ha assumit el càrrec de director musical de l’orquestra i el cor de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
És convidat habitual de les principals orquestres del món, com ara la Wiener Philharmoniker, Berliner Philharmoniker, Royal Concertgebouw Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Staatskapelle de Dresden, London Symphony Orchestra i Orchestra Filarmonica della Scala. Als Estats Units, ha actuat amb la Boston Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, New York Philharmonic i San Francisco Symphony.
L’any 2005 va inaugurar la temporada de La Scala de Milà dirigint una nova producció d’Idomeneo. Posteriorment hi va tornar per dirigir Salome, Il prigioniero, Cavalleria rusticana i Pagliacci (per la qual va rebre el prestigiós Premi Franco Abbiati de la crítica musical ), Falstaff i Le nozze di Figaro. Ha dirigit Ariadne auf Naxos, Don Giovanni i Le nozze di Figaro al Festival de Salzburg amb la Wiener Philharmoniker; The turn of the screw i Wozzeck a la Royal Opera House, Covent Garden; Die Entführung aus dem Serail a la Bayerische Staatsoper de Múnic; Der fliegende Holländer a la Deutsche Staatsoper de Berlín; Die Zauberflöte al Wiener Festwochen; Pelléas et Mélisande, Cavalleria rusticana i Pagliacci a la Wiener Staatsoper, i Wozzeck al Theater an der Wien. Manté una estreta relació amb el Festival d’Ais de Provença, on ha dirigit noves produccions de Così fan tutte, Don Giovanni, The turn of the screw, La traviata, Ievgueni Oneguin i Le nozze di Figaro.
Els seus enregistraments per a Deutsche Grammophon, la Simfonia núm. 10 de Mahler amb la Wiener Philharmoniker, i Carmina Burana d’Orff amb la Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, han estat aclamats per la crítica. Per al segell Virgin/EMI ha enregistrat la Simfonia núm. 4 de Mahler amb la Mahler Chamber Orchestra, les Simfonies núm. 3 i núm. 4 de Brahms amb la Deutsche Kammerphilharmonie de Bremen; Billy Budd amb la London Symphony Orchestra (guanyadora d’un premi Grammy a la millor gravació operística), Don Giovanni i The turn of the screw (guardonades amb el Choc de l’Année 2002, el Grand Prix de l’Académie Charles Cros i un Premi Gramophone) amb la Mahler Chamber Orchestra; obres de Lutosławski amb Solveig Kringelborn i la Norwegian Chamber Orchestra, així com obres de Britten amb Ian Bostridge i la Britten Sinfonia (guardonades amb el Choc de l’Année 1998). Per al segell BR Klassik ha publicat enregistraments molt ben rebuts per la crítica: Szenen aus Goethes Faust de Schumann, Simfonia núm. 6 de Mahler i The planets de Holst. Les seves interpretacions de la Simfonia núm. 1 de Mahler i el Concert per a violí de Beethoven amb Frank Peter Zimmermann estan disponibles al segell de la Berliner Philharmoniker. Col·laborador habitual d'Harmonia Mundi, les seves darreres gravacions amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca inclouen “The Wagner Project” amb Matthias Goerne, les Simfonies núm. 5 i núm. 9 de Mahler, Ein Deutsches Requiem de Brahms i un disc publicat recentment amb obres de Britten.
Aquesta temporada Harding inicia la primera com a director musical de l’orquestra i el cor de l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, amb interpretacions en concert de Tosca i el Requiem de Verdi, ambdues enregistrades per a Deutsche Grammophon. Així mateix, tornarà a dirigir les formacions Berliner Philharmoniker, Cleveland Orchestra, Orchestre de París, Orchestre Philharmonique de Radio France, London Symphony Orchestra i Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, i emprendrà importants gires per Europa amb l’Accademia Nazionale di Santa Cecilia i l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca.
L’any 2002 va rebre el títol de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres del govern francès i el 2017 va ser nomenat Officier des Arts et Lettres. L’any 2012 va ser elegit membre de la Reial Acadèmia Sueca de Música i el 2021 va ser guardonat amb la distinció CBE (Comandant de l’Orde de l’Imperi Britànic) als New Year Honours. És pilot d’avió titulat.
Textos
També et pot interessar...
Palau 100
Dilluns, 26.05.25 – 20 h
Sala de Concerts—Simfonia Resurrecció de Mahler
Orfeó Català (Pablo Larraz, director)
Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca
Daniel Harding, directorG. Mahler: Simfonia núm. 2, “Resurrecció”
Preus: de 25 a 115 euros
Amb el suport de:
Col·laboradors
Armand Basi – Ascensors Jordà – Bagués-Marsiera Joiers – Balot Restauració – Caixa Enginyers – Calaf Grup – CECOT – Colonial – Fundació Antigues Caixes Catalanes - BBVA – Fundació Castell de Peralada – Fundació Metalquimia – Gómez-Acebo & Pombo – Helvetia Compañía Suiza S.A. de Seguros y Reaseguros – Illy – Quadis – Saba Infraestructures, S.A. – Saret de Vuyst Travel – Scasi Soluciones de Impresión S.L. – Soler Cabot – Veolia Serveis Catalunya –Benefactors d'Honor
Mariona Carulla Font – M. Dolors i Francesc – Pere Grau Vacarisas – María José Lavin Guitart – Mª. del Carmen Pous Guardia – Daniela Turco – Joaquim Uriach i Torelló –Benefactors Principals
Elvira Abril – Eulàlia Alari Ballart – Pere Armadàs Bosch – Rosamaria Artigas i Costajussà – Professor Rafael I. Barraquer Compte – Francesc Xavier Carbonell Castellón – Lluís Carulla Font – Joaquim Coello Brufau – Josep Colomer Viure – Josep Daniel i Lluïsa Fornos – Isabel Esteve Cruella – Casimiro Gracia Abian – Jordi Gual i Solé – Ramón Poch Segura – Juan Eusebio Pujol Chimeno – Juan Manuel Soler Pujol – Joan Uriach Marsal – Manel Vallet Garriga –Benefactors
Maria Victoria de Alós Martín – Mahala Alzamora Figueras-Dotti – Zacaries Benamiar – Gemma Borràs i Llorens – Jordi Capdevila i Pons – David Carrasco Chiva – Oriol Coll – Rolando Correa – Elvira Gaspar Farreras – Pablo Giménez-Salinas Framis – Maite González Rodríguez – Irene Hidalgo de Vizcarrondo – Pepita Izquierdo Giralt – Immaculada Juncosa – Joan Oller i Cuartero – Rafael Pous Andrés – Inés Pujol Agenjo – Pepe Pujol Agenjo – Toni Pujol Agenjo – Carla Sanfeliu – Josep Ll. Sanfeliu – Marc Sanfeliu – Elina Selin – Jordi Simó Sanahuja – M. Dolors Sobrequés i Callicó – Salvador Viñas Amat –