• Homenatge a John Williams

  —Orquestra Simfònica del Vallès

  Nadal al Palau

  Diumenge, 19 de desembre de 2021 - 17.30 h
  Diumenge, 9 de gener de 2022 - 12 h

  Sala de Concerts

 • Amb el suport de:

  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • image/svg+xml
  • Logo per programes color - Ministerio de Cultura y deporte - Inaem
  • Logo Barcelona Capital Cultural i Científica

  Membre de:

  • image/svg+xml
 • Programa

  Salvador Vidal, narrador
  Orquestra Simfònica del Vallès
  Rubén Gimeno, director


  John Williams (1932)

  Summon the heroes

  Munich: A prayer for peace

  Tauró

  Harry Potter: Suite

  Jurassic Park

  1941

  La llista de Schindler

  Encontres a la tercera fase

  Star Wars

  Cantina band
  Luke i Leia
  Tema de Yoda
  La marxa imperial 
  Tema Star Wars


  Durada aproximada del concert: 70 minuts, sense pausa.

  #popular

 • Nadala 2021 vertical
 • Comentari

  La màgia de l’art de les imatges en moviment no seria possible sense la música. Ho sabien els pioners del cinema mut, que amb interpretacions en directe, durant les projeccions, suggestionaven afectes en els espectadors o els preparaven perquè la trama calés profund i l'experiència “immersiva” ―com se sol dir avui― fos més intensa. Evidentment, la sonorització de la cinta l’any 1929 va fer possible més control i impacte en l'ànim de l'espectador. Així, més que un element annex o decoratiu, de mer acompanyament, la música participa activament en el sentit de la narració, en sigui l'espectador conscient o no. En casos extrems ―el de 2001. Una odissea de l'espai, de Stanley Kubrick, per exemple― es pot dir fins i tot que proporciona pistes per resoldre el misteri, inspirat de lluny per la visionària iniciativa del Fritz Lang de M. El vampir de Düsseldorf, apareguda el 1931.

  Són molts els compositors i enginyers de so que han contribuït de manera excel·lent a la narració d'històries, però cap com John Williams, si més no en el context de Hollywood. L'espectacularitat dels seus temes, identificables pel grandiloqüent desplegament d'instruments de metall, ha permès explicar ―és a dir, viure― l'èpica en una saga tan popular com Star Wars. El seu main theme, absolutament icònic, no és, però, l'únic de la banda sonora en què la intuïció i inventiva de Williams alça el vol per traslladar l’oient a les disputes interestel·lars. Molt present a l'imaginari col·lectiu, també, es troba "La marxa imperial", poderosa i amenaçadora, que caracteritza meravellosament el personatge de Darth Vader.

  Per descomptat, John Williams no només ha transcendit per les composicions de música enèrgica i espectacular, en alguns dels seus títols més celebrats i en altres encàrrecs ―el poder de la fanfara es retroba en Summon the heroes, per exemple, concebuda per als Jocs d'Atlanta―, sinó que ha demostrat així mateix una tremenda sensibilitat en pel·lícules de temàtica completament diferent acostant-se al minimalisme per maximitzar-ne l'expressivitat. És el cas de La llista de Schindler, l'obra amb què Steven Spielberg va oferir una visió descarnada i realista de l'Holocaust. Un dels temes de Williams, assignat al violí d'Itzhak Perlman, resulta especialment memorable. Bellesa i desolació hi conviuen sense potenciar-ne l'efecte balsàmic, com per respectar el patiment de les víctimes.

  No va ser aquella l'única col·laboració entre Spielberg i Williams, artistes que semblen haver-se retroalimentat creativament. En l'àmbit de la ciència-ficció, la música per a Encontres a la tercera fase suggereix el misteri de la connexió entre intel·ligències foranes a través d'una sèrie de notes que han quedat gravades a foc en la memòria auditiva. Igual que en la melodia de respiració ampla per a Jurassic Park ―sorprenentment delicada―, la imatge sonora col·labora amb la imatge visual: l'espectador vibra gràcies a la seva facultat imaginativa i es situa al lloc dels fets― inclús els anticipa― de manera que la separació entre realitat i ficció pràcticament es dilueix. I és que, artificiosa o natural, tota imatge es projecta i realitza a la pantalla de les nostres ments, ha explicat el neurocientífic Antonio Damasio. Com, si no, podria atemorir el gegantí esqual que del no-res se’ns apareix a Tauró?

  Jacobo Zabalo doctor en humanitats

 • 20211118 Nadal al Palau DESKTOP
 • Biografies

  Salvador Vidal, narrador

  Salvador Vidal, narrador

  Salvador Vidal (València, 1953) va començar la carrera artística en el Teatre Nacional, i amb les companyies de María José Goyanes, Juan Diego i Concha Velasco va participar en dues temporades del Festival Grec de Barcelona. El 1972 va entrar al món del doblatge, activitat que ha mantingut fins avui dia. A l’edat de dinou anys va debutar als estudis Voz de España de Barcelona, on va fer el seu primer doblatge en el film Estiu del 42 posant veu al narrador. Pocs anys després, el 1976, va fer un dels primers papers importants doblant Dustin Hoffman en l’inoblidable thriller de John Schlesinger Marathon man, sens dubte un dels millors treballs que ha fet com a actor de doblatge. La seva veu greu i versàtil i l’ampli ventall de registres interpretatius que té li han permès doblar durant molts anys diverses estrelles de Hollywood.

  S’ha convertit, així, en la veu habitual d’actors com Ed Harris, William Hurt, Michael Douglas, Richard Gere, Mel Gibson, John Travolta, Kurt Russell, Christopher Lambert, Liam Neeson, Harrison Ford, Alec Baldwin, Don Johnson, Timothy Dalton, Willem Dafoe, Jeremy Irons, George Clooney i un llarg etcètera. Amb l’Orquestra Simfònica del Vallès ha participat en diversos espectacles: John Williams i els immortals del cinema, amb una gira de deu concerts per tot el territori català; Immortals del cinema, a la Sala Versus Glòries; Una galàxia de músiques, la temporada 2018-19, i ara aquest Tribut a John Williams.

 • Orquestra Simfònica del Vallès

  Orquestra Simfònica del Vallès - Homenatge John Williams

  Va néixer el 1987 en el si de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell i molt aviat s’estructurà com una societat anònima laboral, en què els treballadors en són alhora els propietaris. La seva activitat se centra a la ciutat de Sabadell, amb una temporada pròpia i com a orquestra del circuit Òpera a Catalunya, i al Palau de la Música Catalana, amb el cicle de concerts Simfònics al Palau. N’han estat directors titulars: Albert Argudo, Jordi Mora, Salvador Brotons, Edmon Colomer, David Giménez Carreras, Rubén Gimeno i James Ross. Des del setembre del 2018 ho és Xavier Puig. Ha rebut el Premi Nacional de Música 1992, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i la Medalla d’Honor 2012 de la ciutat de Sabadell.

 • Logos OSV
 • Rubén Gimeno, director

  Rubén Gimeno, director

  © Ricardo Rios

  S’inicià en la direcció amb James Ross i es graduà a la Universitat de Maryland. Posteriorment estudià al Conservatori d’Estocolm, amb J. Panula, A. Gilbert, E-P. Salonen, J-P. Saraste i L. Slatkin. Ha col·laborat amb moltes orquestres espanyoles (simfòniques de Galícia, Bilbao, Principat d’Astúries i Tenerife, Orquestra Nacional de España, Orquestra d’Euskadi, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Ciudad de Granada, Orquestra de la Comunidad de Madrid, Orquestra de la Comunitat Valenciana, etc.) i estrangeres (Norrköping Symphony, Gavle Symphony, Orquestra de Cambra de Ginebra, MMCK del Japó, Orquestra Sinfónica Nacional de Colòmbia, etc.). Va ser director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès del 2009 al 2016. Ha col·laborat amb solistes importants, com Midori, S. Isserlis, D. Sitkovetski, K. Gerstein, M. Bayo o M. Camilo.

 • Mecenes d'Honor

  Mecenes Protectors

  Mitjans Col·laboradors

  Amics Benefactors

  Membres Palau XXI

 • També et pot interessar...

  Palau Fronteres
  Dilluns, 21.03.2022 - 20 h
  Sala de Concerts

  Kebyart Ensemble:
  Pere Méndez
  , saxo soprano
  Víctor Serra
  , saxo alt
  Robert Seara
  , saxo tenor
  Daniel Miguel
  , saxo baríton

  Ph. Glass: Music in similar motion
  J. Adams: Shaker loops
  J. Cage: 4'33"
  Ph. Glass: Saxophone quartet concerto

  Preus: de 20 a 35 €

Índex